Zonguldak Barosu, tarafından Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen sempozyuma Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, ZKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Vural Evren ve avukatlar ile Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda görevli maden mühendisleri de katıldı.

Oturum başkanlığını Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Başkanı Serpil Özgenç'in yaptığı sempozyumda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Gaye Baycık, "Maden iş yerlerinde işverenin iş sağlığı ve güvenliği, yükümlülükleri" konusunda bilgi verdi.

Türkiye'de işlerin alt iş verenlere verilmesiyle birlikte iş kazalarının arttığına dikkati çeken Baycık, "Taşeronlaşmayla birlikte işlerin alt işverenlere verilmesiyle birlikte iş kazaları artmaktadır. Bunu Tuzla Tersaneleri'nde, maden işletmelerinde ve inşaat sektöründe görüyoruz. O zaman burada ters giden bir şey var. Acaba pratikte mi bir hata var yoksa hukuki temeli yok mu bu düzenlemelerin. Taşerona iş verilmesi halinde asıl iş verenin de önlem alma hükümlülüğü vardır." dedi.

Asıl işverenin alt işveren (taşeron) işçilerine karşı talimat verme yetkisinin bulunması gerektiğini kaydeden Baycık, şunları söyledi: "Çünkü, işçi tazminat davası açmak istediğinde onu asıl işverene de, alt işverene de yönlendirebiliyor. İş Kanunu'nun 2. maddesi uyarınca böyle bir sorumluluğu olduğu halde asıl işverene 'sen hiçbir şeye karışamazsın, sen alt işveren işçisine talimat veremezsin, uyarılara önlemlerin uyması konusunda onun üzerinde hiçbir yönetim, denetim hakkın yoktur' diyemeyiz. Bu nedenle asıl işveren, alt iş veren sözleşmelerinde asıl iş verenin alt iş verene talimat verebileceğine ilişkin hükümlerinin bulunmasının da o iş ilişkisini muvazaalı hale getirmediğini bu şekilde düşündüğümü belirtmek istiyorum."