GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve yönetimi, MHP Zonguldak İl Başkanı Mustafa Korkutan'ı ziyaret etti.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile Yönetim Kurulu üyeleri, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek İl Başkanı Mustafa Korkutan ile görüştü ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir dosya sundu. Siyasi partilerin milletvekillerini ve il başkanlıklarını ziyaret ederek, TTK ile ilgili sorun ve çözüm önerilerini anlattıklarını belirten GMİS Genel Başkanı Alabaş, Geçtiğimiz hafta TBMM'de bölge milletvekillerimizi ziyaret ettik. Taşkömürü fiyatları tarihinin en yüksek değerine ulaşmış durumda. Uluslararası piyasalarda taşkömürünün fiyatı 300 doları aştı. TTK, 220 dolar artı KDV üzerinden yapmış olduğu bağlantıların kömürünü veriyor. TTK'nın Hazine'de bekleyen işçi talepleri ile kurumun durumunu ve önerilerimizi bölge milletvekillerimize anlattık. TTK, 2005 yılından bugüne ciddi anlamda havalandırmaya, galeri hazırlıklarına ve iş güvenliğine yatırımlar yaptı. Kurumun zararlara her ne kadar gündeme getirilse de bu zararın önemli bir kısmı yatırımlardan kaynaklanan harcamalardır. 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip bir kurum, kapasitesinin yarısının altında çalıştırılırsa tabii ki zarar eder. Türkiye'nin yıllık 20 milyon tondan fazla taşkömürüne ihtiyacı var. Bölgemizden kamu ve özel sektör olarak ancak 3 milyon ton civarındaki bölümünü karşılayabiliyoruz. Geçtiğimiz günlerde İnağzı-Bağlık Projesi'nin ihalesi yapıldı. Bu proje bugün başlasa ancak 5-6 yılda üretime geçebilir. Büyük yatırımlara gerek olmadan, ihtiyaç duyulan işçi açıklarının giderilmesiyle Türkiye'nin yüksek kalorili ve koklaşabilir taşkömürü ihtiyacının önemli bölümünü en kısa sürede ve en hızlı şekilde karşılayabilecek kurum TTK'dır. 2002 yılından bugüne TTK'dan 11 bin 300 işçi emekli oldu. 4 bin 880 kişi de işbaşı yaptı. Norm kadro dikkate alındığında TTK'nın 3 bin işçi açığı var. TBMM'de grubu bulunan partilerin Zonguldak, Bartın, Karabük milletvekillerini ziyaret ederek sendikamızın hazırlamış olduğu bir projeksiyonu sunduk. Sizlerin de MHP olarak bizleri destekleyeceğinizden kuşkumuz yok dedi.
GMİS Genel Başkanı Alabaş, MHP İl Başkanı Mustafa Korkutan'a sendikanın hazırladığı projeksiyonu içeren dosyayı sundu. Ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirten MHP İl Başkanı Mustafa Korkutan, TTK'nın stratejik öneme sahip bir kurum olduğuna dikkati çekerek, Size kayıtsız-şartsız destek olmaya devam edeceğiz. Basından izlediğimiz kadarıyla top yekun bir mücadele vermemiz gerek diyerek bir ziyaret trafiği gerçekleştirmektesiniz. Son zamanlarda her ne kadar Zonguldak'a başka yatırımlar da yapılmalıdır, Zonguldak'ta kömürden başka da istihdam alanları oluşturulmalıdır yönünde bizim de desteklediğimiz gayretler olsa da TTK, Zonguldak'ın bir vazgeçilmezidir. Kömür, Zonguldak'ın bir gerçeğidir. TTK ve onun işçi mücadelesinin baş mimarı olan GMİS, Zonguldak'ın vazgeçilmezidir. GMİS, Zonguldak'ın en güçlü, tarihinde mücadeleler olan sivil toplum kuruluşudur. Dolayısıyla geçmişten aldığınız deneyimlerle başlatmış olduğunuz bu mücadele umut ediyorum ki Zonguldak'ın ve Zonguldaklının hayrına olacaktır. MHP, Zonguldak'a ve kömüre stratejik önem arz eden bir varlık olarak bakmaktadır. TTK'nın zarar eden bir kuruluş olsa da yaşatılması gerektiğini, zararına rağmen yaşatılması gerektiğini düşünen bir siyasi partidir. Çünkü stratejik öneme haizdir.
Geçmişte ülkemizin kalkınması için buradaki maden katkıyı vermiştir, bundan sonra da vermeye devam edecektir. İfade ettiğiniz gibi Türkiye'nin yıllık 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var ve kamu ve özel sektör olarak bunun ancak 3 milyon tonluk bölümü karşılanabiliyor. Bu demektir ki hazırlık işlerinin sonuna gelindiğinde işçi açıklarının giderilmesiyle bu kömür çıkarılma noktasına gelecek ve ihtiyacın önemli bir miktarı Zonguldak'tan karşılanma noktasına ulaşılabilecektir. Bizler MHP olarak bu noktada sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Desteğimiz kayıtsız şartsızdır.
TTK'ya işçi alınmalıdır. TTK'da çalışan sayısı azalıyor. MHP olarak 10 bin işçi rakamını bir kırılma noktası olarak görüyoruz. Kurumda işçi sayısının 10 binin altına düşmesi halinde bunun önü alınamaz bir sonun başlangıcına hızla ilerleyiş başlatacağına inanıyoruz. Bu nedenle şuan başlatmış olduğunuz mücadelenin daha hızlı, daha aktif bir şekilde devam etmesi için parti olarak üzerimize düşeni kayıtsız şartsız yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz diye konuştu.