Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Zonguldak Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk'ün, TTK ile ilgili verdiği soru önergesi yanıtladı.
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TTK'ya yönelik önergesine verilen yanıtları tatmin edici bulmadığını belirterek, "2002-2009 yılları arasında işten ayrılan 10 bin 371 kişiye karşılık 4 bin 574 kişinin işe alınmış olması siyasal iktidarın TTK'ya bakışını açıkça yansıtıyor. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde üretimin 5 milyon ton/yıla çıkarılması; istihdam edilen işçi sayısındaki bu büyük azalma göz önüne alındığında nasıl gerçekleşecektir? İran'a; alınmayan-kullanılmayan gaz bedeli olarak 2008 yılında 704 milyon dolar ödenmiştir. 2009 yılı için alınmayan ve kullanılmayan gaz bedeli olarak ödenecek rakam 2 milyar dolar civarındadır. 2008-2009 yılları için alınmayan-kullanılmayan doğalgaz bedeli olarak halkın cebinden 2 milyar 704 milyon dolar gibi büyük bir parayı İran'a ödeyebilen siyasal iktidarın TTK söz konusu olduğunda, 5 yıllık bir süreçte, 265 milyon TL'lik bir yatırımla ilgili 'öngörülmektedir' gibi muğlâk-belirsiz-netlikten uzak bir kavramla yanıt vermesi, Zonguldak'a doğal kaynaklarımıza 'sırt dönüşün' açığa çıkmasıdır. Sadece ithal doğalgaza ve ithal kömüre dayalı dışa bağımlı-planlamadan uzak bir enerji politikası kabul edilemez! Cari açığın 43.2 milyar dolar ile Cumhuriyet Tarihi rekoru kırdığı bir süreçte; kamu-özel sektör işbirliği ile maden teknolojilerinin geliştirilmesi, vazgeçilemez iş güvenliği ve işçi sağlığı ile planlama dahilinde ulusal kaynaklarımıza ve Zonguldak Taşkömürüne sahip çıkmak siyasal iktidarın temel görevidir" dedi.
Bakan Yıldız'ın CHP'li Köktürk'ün yazılı soru önergesine verilen cevaplar şöyle;
"Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) Genel Müdür, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı kadrolarına atamalar müşterek kararname ile yapılmaktadır. TTK içerisindeki tüm memur atamaları Yönetim Kurulu Kararı ile olmaktadır. 2002 ve 2008 yıllarında görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılmış olup başarı sırasına ve dolayısıyla liyakat ilkesine uygun olarak atamalar yapılmıştır. TTK Genel Müdürlüğünde, Genel Müdürlüğe ve bağlı Müesseselere ait konutlar 2946 sayılı Kamu Konut1arı Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan Yönetmelik hükümleri dikkate alınarak tahsis edilmektedir.
TTK Genel Müdürlüğü'nün önümüzdeki 5 yıllık dönemdeki hedefleri üretimin 5 milyon ton/yıla kademeli olarak çıkartılması ve maliyetlerin düşürülmesidir. Bu hedeflere ulaşılabilmesi için 2010-2014 döneminde 265 milyon TL'lik bir yatırımın yapılması öngörülmektedir. TTK Genel Müdürlüğü 233 sayılı KHK'ya tabi bir Kamu Kurumu olup işe personel alımlarında diğer Kamu Kurumları gibi ilgili mevzuata tabidir. 2002-2009 yılları arasında toplam 10.371 kişi işten ayrılmış ve bu süre içerisinde toplam 4 bin 574 kişi işe alınmıştır. Görüldüğü üzere işten ayrılan personelin yarısından daha az personel işe alınmış olup siyasi kadrolaşmadan söz edilemeyeceği açıktır."