TTK'YA İŞÇİ ALIMI: TTK'ya işçi alımının gündemde olduğunu belirten GMİS Genel Başkanı Muslu, Uzunmehmet'in kömürü bulduğu gün Gelik'te işçilere hitaben yaptığı konuşmasında, "TTK Genel Müdürü yeni işçi alımıyla ilgili çalışma yaptıklarını söyledi. Biz 2006, 2009 yılı işe girişli arkadaşlarımızın ücret farklarının giderilmesi için mücadele verirken yeni işçi alımı için yeni bir ücret uygulaması teklif ettiler. Yeni teklif, ne kadar üretim o kadar ücret. Bunu kabul etmemimizin mümkün olmadığını kendilerine ilettik" dedi.

FATURA TTK'YA KESİLDİ: 2 Arkadaşımızın cenazesine halen ulaşılamadı. 2-2.5 ay Gelik Cumhuriyet Kuyusu'ndan inilerek göçük açma çalışmaları yapıldı. Çinli firma TTK'yı oyaladı. Oysa TTK'nın 12 kuyusu var. Ve bu kuyuların bakım ve onarımını Çinliler, Polanyalılar yapmıyor. İçimizden mühendis arkadaşlarımız, işçi arkadaşlarımız yapıyor. O günlerde mühendis arkadaşlarımız bir araya gelerek bir proje yapmış olsaydı, şimdiye kadar o iki arkadaşımızın cenazesi çıkarılmış ve ailelerine teslim edilmiş olacaktı. Fatura TTK'ya kesildi. Sanki TTK'nın kendi çalıştığı alanda patlama olmuş gibi. Taşeron şirketleri 17 Mayıs'tan beri gören var mı?

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, 8 Kasım 2010 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi'nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek çeşitli konular hakkında bilgi verdi. İşçilerin sorularını da yanıtlayan Muslu, madencilerin Kurban Bayramını kutladı. Ziyarete Muslu'nun yanısıra GMİS Genel Sekreteri Taci Alkaya, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş ile GMİS Karadon Şube Başkan ve Yöneticileri katıldı. Gelik bacaağzında madencilere hitap eden Muslu; birlik ve beraberlik içinde mücadele edildiğinde aşılmayacak sorunun bulunmayacağını, bunun ön şartının ise tek yumruk olmak olduğunu belirtti. Muslu şöyle konuştu; "İlimizde, bölgemizde ve ülkemizde sorunlar var. Bizler, maden işçileri olarak, geriye dönüp baktığımızda ülkemiz sanayisine 160 yıldır katkı veren TTK'da yerin yüzlerce metre altındaki taşkömürünü canı pahasına çıkaran ve ülkemiz ekonomisine kazandırarak ülkemizi aydınlatan emekçileriz.

"GELİK MÜESSESE OLMALI"
Gelik İşletme Müdürlüğümüzde yaşanan sorunları biliyoruz ve yetkilileri sorunların çözümü için uyarıyoruz. Bu işletmede 2 bine yakın arkadaşımız var. Burayı sadece işletme müdürlüğü olarak sevk ve idare etmenin mümkün olmadığını anlatıyoruz. Bu nedenle Gelik, Müessese Müdürlüğü olmalıdır. Gelik'te üretim başmühendisi yok, iş güvenliği başmühendisi yok.

İşçiye iş verirlerse çalışır. Hangi sarmaya, bacaya, tabana, tamir-taramaya verirsen oradan istediğin işi alırsın. Ama öncelikle Kurum yetkilileri Gelik'ten başlayarak üretim ve işgüvenliği başmühendislerini asaleten bir an önce atamalı. Yoksa bu gidişat hiç iyi değil. Sadece Gelik'te çalışan arkadaşlarımızın değil aynı zamanda Armutçuk'ta, Amasra'da, Üzülmez'de, Kozlu'da, Karadon Kilimli İşletmesi'nde çalışan arkadaşlarımızın da sorunları var. Arkadaşlarımız gruplu çalışıyorlar. Bizim amacımız ve hedefimiz sizlerin 12 ay daimi olarak çalışmanız. Bu yöndeki çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu sıkıntılar mücadele süreciyle aşılır.

TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ
Toplu iş sözleşmesi taslak çalışmalarımıza bayramdan sonra başlayacağız. Sizlere dağıtılan anket formlarında yer alan taleplerinizi değerlendirecek ve taslak çalışmada yer vereceğiz. Ardından toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde Ankara'da toplu sözleşme masasında haklarınız için mücadele edeceğiz. Toplu sözleşme süreci 1 Ocak 2011 tarihinde başlıyor. Mücadele edeceğiz ve TTK'yı daha sonraki toplu iş sözleşmelerine daha güçlü hazırlayacağız. 2007 toplu iş sözleşmesinde bazı sanatlarda 2,5 ve 7 liralık prim hakkı sağlanmıştı. Ancak kurum kendine göre yorum yaptı. Bunu mahkemeye taşıdık. Mahkeme sonuçlandı ve haklılığımız ortaya çıktı. Kurum, ilgili sanatlarda bu primleri ödemek zorunda. Hedefimiz, amacımız işçilerimiz arasındaki ücret farkının giderilmesidir. Aradaki farkın kapatılması için mücadele vereceğiz.

YENİ SOSYAL TESİS YAPILIYOR
Gelik, sosyal tesis fakiri. Buradaki binalar 1927 yılında yapılmış. Biz Sendika olarak Gelik'in sosyal tesis ihtiyacının biran önce giderilmesini istedik. İhale edildi. Ancak itiraz edildiği için gecikti. Mahkeme sonuçlandı ve şu anda tesis inşaatı sürüyor. Önümüzdeki yıl Nisan-Mayıs aylarında teslim alabileceğimizi düşünüyoruz. Önce işçiye her türlü imkanı sağlayacaksın, ondan sonra işçiden üretim bekleyeceksin. Bu imkanlar sağlanmadıkça yüksek üretim beklemek hayalciliktir.

TAŞERON ŞİRKETLER,
TTK'DAN UZAKLAŞTIRILMALI
17 Mayıs'ta Karadon Yeni Kuyusu'nda taşeron şirketin çalıştığı alanda grizu faciası yaşadık. Onlar bizim canımız, ciğerimiz, arkadaşımız. 2 arkadaşımızın cenazesine halen ulaşılamadı. 2-2.5 ay Gelik Cumhuriyet Kuyusu'ndan inilerek göçük açma çalışmaları yapıldı. Çinli firma TTK'yı oyaladı. Oysa TTK'nın 12 kuyusu var. Ve bu kuyuların bakım ve onarımını Çinliler, Polanyalılar yapmıyor. İçimizden mühendis arkadaşlarımız, işçi arkadaşlarımız yapıyor. O günlerde mühendis arkadaşlarımız bir araya gelerek bir proje yapmış olsaydı, şimdiye kadar o iki arkadaşımızın cenazesi çıkarılmış ve ailelerine teslim edilmiş olacaktı. Fatura TTK'ya kesildi. Sanki TTK'nın kendi çalıştığı alanda patlama olmuş gibi. Taşeron şirketleri 17 Mayıs'tan beri gören var mı? Şehitlerin ailelerine başsağlığı dileyen, acılarını paylaşan bir taşeron yetkilisinin varlığına tanık oldunuz mu? Değil sağlarına, cenazelerine bile sahip çıkamıyorlar. Biz, acıları paylaştık, bu bizim görevimiz. Taşeron firmaların, TTK'dan acilen uzaklaştırılmalarını istiyoruz.

"RAHATSIZLIĞIMIZI İLETTİK"
TTK'ya işçi alımı gündemde. Bunu biz demiyoruz. TTK'nın Genel Müdürü diyor. Yardımcı sanatlarda 1500 işçi açığımız var. Atadıkları Genel Müdüre itibar ediyorlarsa bu işçileri bir an önce almaları gerekiyor. 1 Kasım'da TTK Genel Müdürü televizyona çıkarak yeni işçi alımıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bizlerle de paylaştı. Biz 2006, 2009 yılı işe girişli arkadaşlarımızın ücret farklarının giderilmesi için mücadele verirken yeni işçi alımı için yeni bir ücret uygulaması teklif ettiler. Yeni teklif, ne kadar üretim o kadar ücret. Bunu kabul etmemimizin mümkün olmadığını kendilerine ilettik. Kamu-İş'e, Türk-İş'e de yeni alınması planlanan işçiler için öngörülen ücret teklifinden rahatsızlığımızı ilettik.

REFERANDUM BİR SEÇİM DEĞİL
Biz ne karar alıyorsak bu maden işçilerinin geleceği ile ilgilidir, işçi sınıfının geleceğiyle ilgilidir. Bir referandum süreci yaşadık. Herkesin gönlünde bir parti var. 12 Haziran 2011'de yapılacak seçimde kime oy verirseniz verin başımızın üstünde yeri var. Ama referandum bir seçim değildi. Biz birden çok sendikaya üye olmayla ilgili düzenlemeye karşı çıktık. Bugün haklılığımız ortaya çıktı. Şimdi sendikalar, bu düzenlemenin uygulanmaması için girişimlerde bulunuyorlar. 179 maddelik Anayasa'nın bugüne kadar 88 maddesi değişti. Günün şartlarına uydurmak için daha çağdaş anayasa için değişiklikler kaçınılmaz. Ama biz, örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça bu düzenlemenin sakıncalarını anlattık. Şimdi herkes aynı endişeyi taşıyor.

SENDİKAMIZ 64 YAŞINDA
Sendikamız 64. yaşını kutluyor. Bugüne gelinciye kadar GMİS ve maden işçileri bir çok başarıya imza attılar. Türk-İş'te temsil hakkı, 1990 grevi, 4-8 Ocak Ankara Yürüyüşü, 1994 yılı 5 Nisan Kararları'na karşı mücadele Sendikanızın öncülügünde başarıldı. Maden işçileri ve sendikaları işçi hareketinin önünde her zaman lokomotif olmuştur. Omuz omuza vererek hiçbir sorunun aşılmaz olmadığını herkese kanıtladık. Sorunların aşılmasının ön koşulu tek yumruk olmaktır. Hepinizin Kurban Bayramını şimdiden kutluyor, kazasız-belasız çalışmalar diliyorum".
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu konuşmasının ardından maden işçilerinin sorunlarını dinledi ve sorularını yanıtladı. İşyerlerini de gezen Muslu, Gelik'te yapımı süren yeni sosyal tesis inşaatında da incelemelerde bulundu.