Çatalağzı Çevre Koruma Derneği'nin (ÇAÇEV) yaptığı Termik santrallerin sağlığımızı tehdit etmediği sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz imza kampanyasına TEMA tarafından destek verildi. Çatalağzı Belediyesi önünde stant kuran ÇAÇEV'e Zonguldak TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan ve beraberindekiler destek verip ziyarette bulundu. Zonguldak TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan yaptığı açıklamada, Bugün bir kez daha Çatalağzı'ndayız.

MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR
20 yıldır biz Zonguldak'ta bulunan Çatalağzı beldesindeki termik santrallerle ilgili mücadelemizi sürdürüyoruz. Ama ne yazık ki hala sorunlar devam ediyor. Çatalağzı Çevre Koruma Derneği tarafından başlatılan bir imza kampanyası var. Çatalağzı beldesinde kurulu bulunan termik santrallerden kaynaklanan kirlilik nedeniyle imza topluyorlar. Biliyorsunuz, Anayasamızın 56. maddesinde Türkiye'deki tüm vatandaşlar temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptirler ve bu hakkı sağlamakta devletin görevidir der. Ben arkadaşlarımı kutluyorum, Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanını, üyelerini, onlara destek veren herkesi. Yaşadıkları yerdeki havalarına sahip çıkmaya çalışıyorlar, seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Bizde zonguldak TEMA Temsilciliği olarak bugün yanlarındayız. Stantlarına gelerek imza kampanyasının kapanış günü kendilerinin, kendilerini kutlamak istedik güzel çalışmalarından dolayı hem de biz Zonguldak TEMA olarak yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Çatalağzı'ndaki Kurulu bulunan termik santraller hem hava kirliliği açısından hem denize boşaltılması kül ve cüruf açısından tedbirler alsınlar. Özellikle son aylarda bu belde de görülen yoğun hava kirliliği var. Havadan zehir yağıyor. Bu konuda da tedbirler alınmasını önemle istiyoruz dedi.

TOPLUMA MESAJ
Ardından konuşan Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Adnan Akgün ise, imza kampanyasında 3 bin 500 imza topladıklarını söyleyerek, Çatalağzı Çevre Koruma Derneği ve yeni mahallemizin muhtarları öncülüğünde 1 hafta önce temiz bir çevre için termik santrallerin ortaya verdiği zararları önleyici, temiz bir çevrede yaşayabilmek için bir imza kampanyası başlattık. Halkımızın gayet bilinçli olarak bu imza kampanyasına rağbet gösterdi. Bugün bunun finalini, kapanışını yapacağız. Bizim buradaki amacımız Berran Hanımın da bahsettiği gibi tamamen insanlarımızın, halkımızın sağlıksal yaşamı Anayasal garanti altındadır. Onun mesajını topluma vermeye çalıştık. Burada tozun, hava kirliliğinin bire bir cezasını buradaki insanlar çekiyor. Halbuki günümüz dünyasında bu tip tesislerin her türlü arıtma ve filitrasyon tesisleri yapma imkanları olmasına rağmen bu tesisleri çalıştıran veya yönetenlerin bunların bir kısmının kamu olmak kaydıyla tamamıyla duyarsız ve vurdum duymaz olmaları toplumun burada sağlıksız bir ortamda yaşamasına sebebiyet vermektedir.

TEMA'YA TEŞEKKÜR
Tüm bunlara bir çare olur düşüncesiyle böyle bir imza kampanyasına girmiştik. İnşallah gerekli yerlere mesajlarımızı vermişizdir. Sonuç alacağımızı umuyoruz. Önlenmediği takdirde, bir girişimde bulunulmadığı taktirde bu eylemlerimiz farklı boyutlarda devam edecektir. İmza kampanyamızı bitirirken davetimize iştirak edip gelen TEMA Vakfı Zonguldak İl Temsilcilerine kendilerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca biz siyasi partilerimize, milletvekillerimize de bu konuda davet göndermiştik. Davetimize gelen olmadı. Sadece CHP Zonguldak İlçe Merkezi İlçe Başkanı Tarık Coşkun geldiler ve CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün mecliste yoğun çalışmasından dolayı gelemeyeceğini belirten bir faksı geldi. Kendisine en azından bir faks gönderdi, duyarlılığından dolayı teşekkür ediyoruz. Biz sadece burada sağlıklı yaşam için imza kampanyasını başlattık.

BELEDİYE BAŞKANINA ELEŞTİRİ
Maalesef Çatalağzı Belediye Başkanı lütfedip gelip burada bir imza atmadıkları gibi imza kampanyamızı belediyeden anons etme duyarlılığını bile göstermemişlerdir. Kamuoyu önünde kendisini eleştiriyorum ve kınıyorum. Kendisi hepimizin belediye başkanıdır, seçilmiş belediye başkanıdır, kamu hizmeti yapmaktadır. Ama burada yaşanan insanların sağlıklı yaşam hakkının sahibi değildir, sahip çıkmamıştır. Bizim oylarımızla meclise gitmiş olan aynı daveti ben Köksal Toptan, Ercan Candan ve Özcan Ulupınar'a da gönderdim. Kendilerinden hiçbir yanıt gelmedi. Onlarında vekillik anlayışları demek ki böyleymiş.
Biz burada sorun yaşıyoruz. Sorunları çözme müessessi onlar. Gelmeleri gerekirdi. En azından gelmeyeceklerini belirten bir mazeret bildirmeleri iyi olurdu. İmza kampanyasına duyarlılık gösteren halkımıza teşekkür ediyorum diye konuştu.