Zonguldak CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Uğur Mumcu'nun aramızdan alınışının 19. Yılında saygıyla ve özlemle andığını belirtti.
Köktürk, Ülkeyi yönetenler yaşanan acı olaylara, toplumda yükselen tepkiye yeterince kulak vermediler ve gerekli önlemleri almadılar. Cumhuriyete, Atatürk İlke ve devrimlerine yürekten bağlı aydınlarımız korunamadı. Bu seri cinayetler günümüze kadar sürdü geldi dedi.
Uğur Mumcu olmak üzere demokrasi, adalet, özgürlük yolunda aramızdan koparılan tüm aydınlarımızı, değerlerimizi saygı ve özlemle anıyoruz diyen Zonguldak CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, açıklamasında şunları kaydetti:

AYDINLARIMIZ KORUNAMADI
Türkiye Cumhuriyeti'nin Laik ve demokratik yapısıyla; çağdaş, uygar ülkeler arasında yer almasını bir türlü içlerine sindiremeyen karanlık güçler, yaklaşık 30 yıldır toplumu sarsacak, korkutacak, yılgınlığa sürükleyecek alçakça cinayetler işliyorlar.
Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu gibi aydınlarımız bu alçakça cinayetler sonucu yaşamlarını yitirdiler.
Her cinayet sonrası halkımız, cenaze törenlerinde terörü şiddetle lanetledi, Laik ve demokratik Cumhuriyetin yanında olduğunu gösterdi.
Ancak ülkeyi yönetenler yaşanan bu acı olaylara, toplumda yükselen tepkiye yeterince kulak vermediler ve gerekli önlemleri almadılar. Cumhuriyete, Atatürk İlke ve devrimlerine yürekten bağlı aydınlarımız korunamadı. Bu seri cinayetler günümüze kadar sürdü geldi.

YAŞAM GÜVENCESİNDEN YOKSUN
Bu alçakça cinayetlerin işlendiği karanlık süreç, günümüzde başkalaşarak tam bağımsızlıkçı aydınlarımıza karşı daha farklı bir şekilde sürüyor sürdürülüyor. Bugün onlarca öğretim üyesi, gazeteci, sanatçı, subay, astsubay, öğrenci, aydın suçunu dahi bilmeden cezaevlerinde tutulmaktadır. Bugün Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Genel Kurmay Başkanımız Terör örgütü kurmak ve yönetmekten tutuklanıp cezaevine atılıyor. Mustafa Balbay, Mehmet Haberal gibi mesleğinde saygın insanlar soyut iddialarla, her türlü yaşam güvencesinden yoksun hücrelerde tutuluyorlar.
Uğur Mumcu'nun ısrarla söylediği Ticaret, siyaset, tarikat üçgenindeki dönen dolaplar hala sürüyor…
Uğur Mumcu cinayetine gelince; TBMM'de Uğur Mumcu için kurulan 4 Haziran 1997 tarihli Araştırma Komisyonu Raporu'nda Bütün olasılıkların değerlendirilmediği, delillerin toplanmasında, savsaklama, ihmal karatma olduğu açıkça yazılmasına karşın bu yönde somut adımlar atılamadı, atılamıyor…

SİYASİ İRADE YOK
Ne yazık ki, AKP Hükümetinde siyasal cinayetleri aydınlatacak siyasi irade yoktur… Yoksulluk, açlık ve yolsuzlukla mücadele edemeyen - etmeyen AKP, her geçen gün diktavari yöntemleri kullanarak; iktidarını sürekle hale getirmek istemektedir. Bu nedenle de; kendisine karşı muhalefet eden insanları ve kurumları baskılamakta, sindirmek istemektedir.
Bu yöntemler geçmişte hiçbir iktidara yarar getirmemiştir. AKP'ye de yarar getirmeyecektir.
Bu duygu ve düşüncelerimle başta rahmetli Uğur Mumcu olmak üzere demokrasi, adalet, özgürlük yolunda aramızdan koparılan tüm aydınlarımızı, değerlerimizi saygı ve özlemle anıyoruz.