Zonguldak'ta bir maden mühendisi, 100 yıl önce batan Titanik Gemisi'nin buz dağına çarptıktan sonra ambarında bulunan kömür tozunun patlaması sonucu battığını iddia etti.
Maden Mühendisi Mehmet Çelik, Titanik'in batışında ihmaller zincirinin yanı sıra, yüksek kalorili taş kömürü olduğunu ileri sürdü. Titanik'in ambarlarındaki taşkömürü tozunun, buz dağına çarpmasının ardından patladığını ortaya atan Çelik, Bu sene Titanik'in batışının 100. yılı. Ben bu araştırmaları Nisan ayına yetiştirdim ama yetişmedi. Bu araştırmayı ben bir yıldır sürdürüyordum. Zonguldak bağlantısına ulaştım. Bu bir iddiadır. Ancak Zonguldak bağlantısı çok yakın duruyor. Titanik, 14 Nisan'ı 15 Nisan'a bağlayan gece 23.40'da bütün uyarılara rağmen Atlantik Okyanusu'nda buz dağına çarptı. Hakikaten bir facianın başlangıcıydı. Yaklaşık üç saat civarında da gemi tamamen battı. Oysa gemiyi yapan yetkililer, Titanik ismini tanrıdan almışlar. O kadar güçlü makine yaptıklarına inanıyorlardı ki hâşâ 'Allah bile batıramaz' diye düşünüyorlardı. Titanik, herhangi bir olumsuz koşulda üç gün su üstünde kalacak şekilde yapmışlar. Gemi İngiltere'den yola çıktığında bütün ambarlarını kömürle doldurdu. İlk limanı Fransa'nın kuzeyinde bir limandı. Oraya da uğradı. Orada da kömür takviyesi yaptı. Amerika'ya yola çıktı. İngiltere'den Amerika'ya giderken yetebilecek kadar kömür aldı. İngiltere'den ve Fransa'dan aldığı kömürlerle yolun yüzde 70'ini tamamladı. Stoktaki kömürün yarıdan fazlası da bitmiştir. Kehanet değil bu. Çünkü yakıt tükeniyor. Buradan da şu ortaya çıkıyor. Ambarda yüzde 70'lik boşluk varsa ambardaki kömür tozu birikimi kaçınılmazdır. Geminin herhangi bir günlük raporu yok, seyir defterine ulaşılmamış. Ama şunu biliyoruz ki ambarlar kapalı bir ortamdı. Boşaldıktan sonra kapılar kapatılır ve beklemeye alınır. Gemi sessiz sedasız suyun üstünde dururken kömür tozları yere çöker. Buz dağına çarpmasaydı gene bir şey olmayacaktı diye konuştu.
Geminin buz dağına çarpmasıyla birlikte ambarın boş kısmında kalan kömür tozlarının şiddetlice havaya uçuştuğunu aktaran Çelik, iddiasını şöyle sürdürdü:
Havaya uçuşur uçuşmaz ambarların aydınlatması da anti grizu da değildi. Çarpmanın etkisiyle elektrik donanımları da zarar görmüştür. Ortamda sıcaklık da var, kapalı ortam olduğu için basınç da var. Elektrik aksamı zarar gördüğü için kıvılcım da var. Bu kadar aksi tesadüf üst üste geldikten sonra ambarda patlama oldu. Üç gün su üstünde kalacak şekilde planlanan gemi üç saatte battı.
Görgü tanıklarının ifadelerine göre geminin buz dağına çarptıktan sonra üst üste patlamaların yaşandığını hatırlatan Çelik, Belgesellerde gördüğüm kadarıyla bir de Titanik filminin animasyonlarında gemi ikiye bölündükten sonra su içinde bile patlamaya devam etmiş. Yapımcı arkadaşlar görgü tanıklarının ifadesinden yola çıkarak filmi yaptılar. 1985 yıllarında geminin enkazına inildi. Detaylı bir araştırma yapıldığında geminin parçalarının 1.5 kilometre uzaklıkta olduğunu görüyorlar. Eğer normal bir batış olsaydı geminin kıç ve pruva kısmı batmış olsaydı oluşturduğu girdap ile diğer küçük parçaları da kendine çekecekti. Geminin parçaları tamamen içten dışa doğru patlamış dedi.

ARAŞTIRMALAR PERÇİNLER KONUSUNDA YANILMIŞ
Araştırmaların perçinler konusunda yanıldığını ileri süren Maden Mühendisi Mehmet Çelik, Demişler ki geminin yarısından aşağısındaki perçinlerin çelik davranışında olduğunu söylüyorlar. Elle sıkıştırıldığını ve üsttekilerin normal perçinlediğini söylüyorlar. Şiddetli patlama sayesinde ortamdaki yüksek ısı önce perçinleri kızdırdı, eksi iki derecelik suyla çelik özelliği aldı. Geminin altındaki ile üstteki perçinlerin farkı bundan kaynaklanıyor. Alttaki perçinler ve üstteki perçinler aynıdır dedi.
Geminin patlamasında tek suçlunun buz dağı ve kömür tozu patlaması olduğunu iddia eden Çelik, Bugüne kadar hiç bu konuya değinilmedi. Nedendir bilmiyorum. Belki bir araştırmacı yaptı dikkatimden kaçtı sanmıyorum. Hiçbir araştırmacı geminin kömür depolarındaki patlamaya değinmemişler. Zonguldak bölgesinde yoğun yerli ve yabancı kumpanyaları dönemi vardı. İngilizleri ve Fransızları vardı. Kırım savaşında buradan çıkan kömürü donanmalarında kullandılar. Yabancılar çıkardığı kömürleri ülkelerinde kullanıyorlardı. İşin çok ilginç yanı, buradan giden kömürler Titanik'te kullanıldı ya da kullanılmadı bunu bilemiyorum dedi.
Titanik'e ait çok fazla kayda ulaşamadığını ifade eden Çelik, Titanik buz dağına çarptıktan sonra normal olsaydı kömür tozu patlamasaydı bu kadar can kaybı yaşanmayacaktı. Kömür tozu patlayarak gemi ikiye ayrıldı. 1514 kişi hayatını kaybetti. Kaybedenlerin içinde üç tane Türk vardı. Kanada'ya gitme hayaliyle ekmek aramak için gemiye öyle böyle binmişler şeklinde konuştu.