Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Odabaş, 4 bin 870 işçiyi kapsayacak 24. Dönem Toplu İş Sözleşme Görüşmelerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

TASLAK TESLİM EDİLDİ: Birinci altı ay yüzde 18, ikinci altı ay enflasyon, üçüncü altı ay enflasyon artı yüzde 2 refah payı, dördüncü altı ayı enflasyon taslağı olarak işverene verdiklerini belirten Odabaş, Masada şirket yöneticilerinin tavrını görmemiz gerekiyor biz masada bitirmek için uğraşacağız, emekten ve üretimden gelen gücümüzü kullanacağız dedi.

İŞVEREN İYİ KULLANIYOR: 2007'den buyana şube başkanıyım. 2 Bin 500 civarında taşeronlaşmanın müteahhitleşmenin olduğu Erdemir'de şuan 700-800 civarında bir sayı var. Biz örgütsüz işçiye karşıyız, istemiyoruz ama yasaların verdiği yetkiyi işverenler kullanıyor

AĞABEY YOK: Ereğli'de birlik ve beraberlik olmadığı insanların birbirlerine sahip çıkmadığı kişisel çıkarlar ön plana çıktığı sürece Ereğli daha kötüye gidecektir. İyi noktaya gelenler hiçbir zaman takdir edilmemiştir, iyi iş yapanların yanında durmak gerekir. Ereğli için destek vermek gerekir. 5 Yıldır şube başkanıyım ben böyle bir şey görmedim. Bizi çekip toparlayacak ağabey de yok. Üzülüyoruz Ereğli'nin bu noktada olmasından

YANITI YÖNETENLER VERSİN: Ereğli'de ekonomik kriz yaşanıyor. Biz Erdemir'e endekslenmişiz. Zamanından beri ilçeyi yönetenler kendilerini sorgulamalı. Neden bu Erdemir'in yanında bir yan sanayi kurulmamış neden bölgesel bir kalkınma yapılmamış? Bunu sorgulaması gereken siyasetçilerdir biz sendikayız. Karabük'e, İskenderun'a gidin bakın bütün birimlerin yanında yan sanayi gelişmiş ve çoğalmıştır.

 

Türk Metal Sendikası Kdz.Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş ve Şube Yöneticileri Sedat Taşdelen, Metin Ercan ve işyeri temsilcisi Mustafa Yıldız Büyük Anadolu Otel'de ilçede görev yapan yerel ve yaygın basın temsilcileri ile sabah kahvaltısında bir araya geldi.  Odabaş, 24. Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmelerine ilişkin bilgiler verdi görüşmeleri masada tamamlamak istediklerini söyledi. Sendikanın Genel Merkezi ve Şubelerinin kurumsallaşma adına çalışmaya girdiğini belirten Odabaş, Bu kurumsallaşmada bazı gelişmeleri de rayına oturtmak istiyoruz. Bölgemizde çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunduk ve bu sosyal faaliyetlerimizi bundan sonraki süreçte de devam edeceğiz dedi.

60 GÜNLÜK İLK SÜRE

Toplam 4 bin 870 işçiyi kapsayacak 24. Dönem toplu iş sözleşme görüşmelerine ilişkin ise Odabaş şu bilgileri verdi: İşverene yaptığımız taslakta birinci altı ay yüzde 18, ikinci altı ay enflasyon, üçüncü altı ay enflasyon artı yüzde 2 refah payı, dördüncü altı ayı enflasyon olarak işverene verdik, sosyal haklarımızda da yüzde 24 talebimiz oldu. Sonucunu hep birlikte göreceğiz, şirketimizin bize henüz bir teklifi gelmedi. İlk oturumu yaptıktan sonra kamuoyunda ve işçi arkadaşlarımıza paylaşacağız. Yasal sürenin başlaması ilk oturumun yapıldığı günden itibaren 60 günlük bir süre var eğer anlaşılamazsa arabulucu atanacak. Arabulucu rapor hazırlar rapor taraflara iletildikten sonra 60 günlük grev kararı vardır süreç bu şekilde devam edecek. Haziran ayına kadar bu sürecin devam edeceği sürecindeyiz.

İŞVERENİN NİYETİNİ GÖRMELİYİZ

Masada işverenin niyetini görmemiz gerekiyor. Erdemir işçisinin alın terini döktüğü ve şirketini sahiplendiğini her platformda gösterdiğinden OYAK grubunun bunu göz ardı etmeyeceği inancındayız. Masada şirket yöneticilerinin tavrını görmemiz gerekiyor biz masada bitirmek için uğraşacağız, emekten ve üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. İşçiyi zor durumda bırakacak bir duruma girmeyiz, bizim grev hakkımız var anlaşamadığımız noktada bunu uygulayacağız başka da şansımız yok. Şirket kar ettiği zaman ben kar ettim demez ben çok kazandım birazda çalışanıma vereyim demez görüntü de ona gidiyor.

BİREYSEL EMEKLİLİK MADDESİ

Yeni sözleşmede daha önceki sözleşmelere baktığımızda genel başkanımızın talimatı ile bireysel emeklilik maddesini koyduk. Çekincemiz vardı Erdemir çalışanlarının bir vakıf var zarar verir mi diye düşünüyorduk vakıf yöneticileri ile görüşmemizde böyle bir sıkıntı olmayacağı belirtildi. İşçiyi memnun edecek bir durum var işverenin ödeyeceği bir saat oranı var işverenden alındığı gibi işçi arkadaşımızda ödeyecek sendika da işçiden kesmiş olduğu aidatı da aynı saat ücretini ödeyecek bir de devletin bireysel emeklilikte sağladığı indirim var dörtlü bir saç ayağı ile işçinin kazanımı olacaktır.

TAKAS DURUMU VE A PERSONELİ

Şirket ile görüşmemizde takas durumunu kaldıralım diye bir beklentimiz yok. Takas ile ilgili son dönemde giren arkadaşlarımızın işe adaptasyonlarında sıkıntı yaşadık, şirket takasa pek olumlu bakmıyor. Şirket bize olumsuz bir şey de demedi. Dönem dönem olan bir şeyler vardır şuan öyle bir durum yok. A personelin sendikalaşması ile ilgili tabandan bize öyle bir talep geldi buyursunlar gelsinler dedik ama söylemlerini fiiliyata geçiren bir grup yok.

İŞ TAKİPÇİLİĞİ YAPMIYORUZ

Son teşvik bir uygulama yapıldı emekliliği dolmayan bazı arkadaşlarımız ayrıldı. Basına Erdemir'de işçi kıyımı gibi bir şey yansıdı Erdemir'de üçüncü şahıslara hizmet verdiği bir şirkette maaşların ödenmediğine dönük bir olay oldu. Biz hiçbir müteahhidin veya hizmet satın alınan kişinin iş takipçiliğini yapmıyoruz oradaki arkadaşlarımız örgütlü olmadığı için iş kolumuzda değiller bizim fazla bir yorum yapma şansımız yoktur. Şirket yöneticilerinin sorgulanması yani Erdemir içerisinde bu hususun olmasından rahatsızız.

TAŞERONLAŞMANIN DURUMU

2007'den buyana şube başkanıyım. 2 Bin 500 civarında taşeronlaşmanın müteahhitleşmenin olduğu Erdemir'de şuan 700-800 civarında bir sayı var. Biz örgütsüz işçiye karşıyız, istemiyoruz ama yasaların verdiği yetkiyi işverenler kullanıyor çok fazla bir taşeronlaşma ile alakalı değil. Bizim bu saatte Erdemir'de Ereğli'de huzura ihtiyacımız var. Toplu iş sözleşme sürecine giriyoruz işçi arkadaşlarımızın kafasını bulandıracak bir şeyler yapılmamalı.

EKONOMİK KRİZ

Ereğli'de ekonomik kriz yaşanıyor. Biz Erdemir'e endekslenmişiz. Zamanından beri ilçeyi yönetenler kendilerini sorgulamalı. Neden bu Erdemir'in yanında bir yan sanayi kurulmamış neden bölgesel bir kalkınma yapılmamış? Bunu sorgulaması gereken siyasetçilerdir biz sendikayız. Karabük'e, İskenderun'a gidin bakın bütün birimlerin yanında yan sanayi gelişmiş ve çoğalmıştır. Bizim Ereğli'de ne hikmetse tek yassı çelik üreticisinin yanında yan sanayi yok bunu bizi yönetenlerin yanıt vermesi gerekir.

BEN BÖYLE BİRŞEY GÖRMEDİM

Ereğli'de birlik ve beraberlik olmadığı birbirlerine insanlar sahip çıkmadığı kişisel çıkarlar ön plana çıktığı sürece Ereğli daha kötüye gidecektir. İyi noktaya gelenler hiçbir zaman takdir edilmemiştir, iyi iş yapanların yanında durmak gerekir. Ereğli için destek vermek gerekir. 5 Yıldır şube başkanıyım ben böyle bir şey görmedim. Bizi çekip toparlayacak ağabey de yok. Üzülüyoruz Ereğli'nin bu noktada olmasından

BASIN ÇOK FAZLA

Öte yandan Odabaş ilçede basın mensuplarının sayısının çok fazla olmasından ötürü abonelik yaptıkları gazeteciler ile bir araya gelebildiklerini söyledi.