Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, emek sömürüsü yaşandığını öne sürdüğü ÇATES'in TBMM tarafından araştırılmasını istedi.

 

Hem idari hem de Cezai kovuşturma açılmasını savunan Köktürk,  ÇATES'e bağlı çalışan taşeron firma tarafından çalışanların kıdem tazminatlarının önce banka kartlarına yatırılıp, sonra firma yetkililerine iade edilmesi istenildiği, iade edilmediği takdirde çalışanları iş akitlerinin feshedileceği yönünde iddiaların yerel basında yer aldığına da dikkat çekti.

 

                 

                            

TBMM Başkanlığına ÇATES'te yaşananlarla ilgili bir Araştırma Komisyonu kurulması için teklif veren CHP'nin Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk,  Anayasanın 49. Maddesini hatırlatarak  Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek, çalışanları korumak ve çalışma barışını sağlamak için gereken tedbirleri almak zorundadır ifadesine vurgu yaptı.

 

İŞ GÜVENCESİ YOK

Köktürk,  Ancak, 1980 sonrasında hızlanan, AKP iktidarınca doruk noktasına ulaştırılan taşeronlaştırma ve sosyal devletin ortadan kaldırılarak çalışanların güvencesizlik içine itilmesinin sonuçları, madencilik ve enerji sektörü başta olmak üzere, çalışma yaşamının her alanında çok acı bir şekilde sıkça görülmektedir.  Sendikası ve herhangi bir güvencesi olmayan taşeron işçiler, çoğu zaman bu tür işverenlerden haklarını ve tazminatlarını almakta güçlük çekmekte, haklarını istediklerinde iş akitlerinin feshi tehditleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar sözleriyle taşeronlaştırmanın yarattığı sorunları dile getirdiği teklifinde şöyle dedi:

 

TEHDİT VE ŞANTAJLAR

Ne yazık ki, ülkemizde ve Emeğin Başkenti Zonguldak ilimizde emek yoğun bir şekilde sömürülmekte; birçok işçimiz düşük ücretle ya da kayıt dışı çalışmayı kabul etmek zorunda kalmaktadır. Evine ekmek götürebilmek için, her türlü yaşamsal tehlikeyi de göze alarak çalışmayı kabul etmektedir.

Ağır iş şartlarına geçtiğimiz günlerde ÇATES'te (Çatalağzı Termik Elektrik Santrali) taşeron işverenin tehdit ve şantajları eklenmiştir.

Buna ilişkin haberler Zonguldak yerel basınında çok açık bir şekilde yer almıştır. Özellikle; sadece iş yerinde değil, iş yerinin yer aldığı Çatalağzı beldemizde tüm toplumsal dokuyu ve toplumsal barışı bozan bir noktaya ulaşmıştır.

ÇATES'e bağlı taşeron firmalarda toplam 324 kişi çalışmaktadır. Bir taşeron firmada, 143 taşeron işçiden Eylül – Ekim 2012 ayında kredi kartlarının toplandığı ve kıdem tazminatlarının ellerinden alındığı şüyu bulmuştur. Bu firmanın yerine işi alan taşeron firma firma 143 işçiyle çalışmalarını sürdürmektedir.

KIDEM TAZMİNATLARINI GERİ ÖDEDİLER

Son olarak geride bıraktığımız hafta içerisinde; ÇATES'e bağlı çalışan taşeron firma tarafından çalışanların kıdem tazminatlarının önce banka kartlarına yatırılıp, sonra firma yetkililerine iade edilmesi istenildiği, iade edilmediği takdirde çalışanları iş akitlerinin feshedileceği, bu konuda taşeron işçilere ağır yaptırımlar uygulanacağı (İşten çıkarılacakları) yerel basında yer alan haberler, tehdit edilen işçilerin söylemleri ve basının almış olduğu görüntülerle açıkça şüyu bulmuştur.

Ne yazık ki iş güvencesi olmayan toplam 181 işçinin, 129'unun iş akitlerinin devamını sağlamak üzere banka hesaplarından çektikleri kıdem tazminatlarını işverene elden geri ödedikleri konuşulmakta ve herkes tarafından dillendirilmektedir.

Herkesin gözü önünde yaşanan bu süreç, kabul edilebilir ve göz yumulabilir bir süreç değildir.

TBMM ARAŞTIRMALIDIR

Yaşanan bu ağır emek sömürüsünün tüm boyutlarıyla araştırılması, hukuka aykırı sürecin ve sorumlularının saptanması, ÇATES'te taşeron işçiler üzerine işveren tarafından yapılan baskı ve tehditlerin ortaya çıkarılması, anayasamızın 49. Maddesi uyarınca devlete verilen çalışanları korumak görevinin yerine getirilebilmesi, işçilerimizin hak kayıpları yaşamaması için alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla,TBMM'de bir araştırma komisyonu kurularak, anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılması için gereğinin yapılmasını dileriz.

 

ÖNERGENİN KAYNAĞI YEREL BASIN

Milletvekili Ali İhsanh Köktürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde ÇATES de yaşanan emek sömürüsünü sordu:

Köktürk önergesinde yerel basında çıkan haber ve yorumları da ekleyerek şöyle dedi:

Çatalağzı Termik Santralı'na temizlik hizmeti veren taşeron firmanın 181 işçisi, Çarşamba günü eylem yaptı… Emekçilerin iddiası;

Sözleşme bitimi nedeniyle hesaplarına yatırılması gereken tazminatın, firma sahibi tarafından geri istenmesi…! Vermezlerse;

Patron kıçlarına tekmeyi basacak-mış…

Ben de konuyla ilgili 'SÖMÜRÜNÜN BAŞKENTİ ZONGULDAK' başlıklı yazıyı kaleme almıştım.(Kerem Bayar, Yeni Adım, 28 Mart 2013)

 

Bizimle birlikte Camlı Köşk'e, diğer gazeteci arkadaşlarımız da geldi.
Bu olayı kendileri yazacakları için isim vermek bize düşmez diye düşünüyorum.
Olayı dikkatle izlediler…

Emek sömürüsünün fotoğrafını çektiler.

Dün söylenseydi; emek sömürüsünün fotoğrafı varmış denseydi, inanmazdık herhalde…
Ne var ki, dün bu fotoğraf adeta gazetecilerin ayağına geldi; aynı mekanın bir ucunda gazeteciler otururken, diğer ucunda resmen emek sömürüsü yapılıyordu.
Daha doğrusu işçilerin hakkı-hukuku, alın teri geri alınıyordu.(Erhan Çakmak, Yeni Adım, 29 Mart 2013)

 

ÇATES'in taşeron firması, yeni sözleşme döneminde işten çıkarmakla tehdit ettiği 180 çalışanın hesabına yatırdığı kıdem tazminatlarını geriş vermelerini istedi.

Daha önce eylem yapan işçilerden büyük çoğunluğu, işsiz kalmamak için Cuma günü tazminatlarını firmaya vermeye mecbur bırakıldı. (Pusula 1 Nisan 2013)

 

Yukarıdaki yerel basında yer alan bu haberler, ÇATES taşeron firması tarafından taşeron işçilere yönelik iş ahlakına uymayan, akıl ve vicdan dışı baskıları açık ve net bir şekilde yansıtmaktadır.

 

Çalışma yaşamına ilişkin tüm hukuki ve ahlaki düzenlemelere aykırı bu süreç; tarafımızca aşama aşama bizzat tarafınıza ikili görüşme yoluyla iletilmiştir. Gereğinin yapılacağı tarafınızca belirtilmesine rağmen, yaşanan emek sömürüsü önlenmemiş ve 181 işçinin 129'u kıdem tazminatlarını İş akitlerinin devamını sağlamak için taşeron firmaya iade etmek zorunda kalmışlardır.

 

Ayrıca bütün yaşananlar tüm çıplaklığıyla ÇATES Genel Müdürlüğü, siyasi parti temsilcileri ve basının gözü önünde gerçekleşmiştir…

 

Anayasamızın 49. Maddesine göre; Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek, çalışanları korumak ve çalışma barışını sağlamak için gereken tedbirleri almak zorundadır.

 

Buna göre;

 

1.       Bakanlığınız, ÇATES'te taşeron firma tarafından tazminatları geri iade etmeyen işçilerin iş akitlerinin fesh edileceğine yönelik tehditler karşısında hangi tedbirleri almıştır?

 

2.       Konunun tarafınıza bizzat tarafımca iletilmesinden sonra olayla ilgili Bakanlığınızca yapılan işlemler nelerdir? İşlem yapılmışsa sonuçları nelerdir?

 

3.       Bu ağır emek sömürüsü karşısında, Bakanlığınızca, söz konusu olayla ilgili idari işlem başlatılmış mıdır? Konuyu araştırmak üzere müfettiş görevlendirilmiş midir?

 

4.       Söz konusu olay ve işverenle ilgili olarak, Bakanlığınızca, Cumhuriyet Savcılığı nezdinde girişimde bulunularak cezai soruşturma ve kovuşturma süreci başlatılacak mıdır? Ya da basındaki haberlerin İhbar kabul edilerek resen savcılık işlemlerinin başlatılması sağlanacak mıdır?

 

5.       Bu konuda vermiş olduğumuz Bir araştırma komisyonu kurularak Meclis araştırması açılmasına yönelik önergemize kabulü yönünde bizzat çalışanları korumakla yükümlü olan Çalışma Bakanı ve iktidar grubu olarak destek verecek misiniz?