Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Kefeli, organ bağışının önemine değinerek, “Aslında bağışlanan bir organ değil, bir yaşam. Toprak olmasın, can olsun” dedi.

Başkan Kefeli, yazılı açıklamasında şunları söyledi;

 

“18 YAŞINDAN BÜYÜK VE AKLİ DENGESİ YERİNDE OLAN HERKES ORGANLARINI BAĞIŞLAYABİLİR”

“Son yılların tıp alanındaki en önemli gelişmelerinden biri, organ naklinin deneysel olmaktan çıkıp son dönem organ yetmezliğinin en önemli tedavi seçeneği haline gelmesidir. Tıp fakültelerinde transplantasyon üniteleri organ nakli konularında faaliyet göstermektedir. Tabii her şeyden önce ‘organ nakli ve organ bağışı nedir?’ onu bilmemiz gerekir. Organ nakli, en basit tanımıyla vücutta görevini yapmayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Organ bağışı ise, bir kişinin özgür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. ‘Kimler organ bağışlayabilir?’ diye soracak olursanız, 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Bağışlanan organın uygunluğu vericinin ölümünden sonra görevliler tarafından araştırılır.”

 

“DİNEN SAKINCASI YOK”

“Tabi ki aklınıza hemen bir soru takılacak, şimdiden duyar gibiyim. ‘Organ bağışının dini yönden bir sakıncası var mı?’ diyebilirsiniz. Diyanet İşleri Bakanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 6 Mart 1980 tarihli kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Bu kararla; 'Organ bağışı insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak nitelendirilmekte ve organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur’ denilmektedir. Kur'an-ı Kerim'de de, 'Kim bir insana hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine hayat kazanacağını beyan olunmuştur.’ (Maide Süresi,Ayet 32).”

 

“ORGAN BAĞIŞI KAMPANYASI BAŞLATACAĞIZ”

“Uzun lafın kısası, ‘organ bağışlayın, cana can katın’ dedik de organ bağışı nasıl yapılır? Ülkemizde organ bağışları birçok hastanede ve kuruluşlar tarafından kabul edilmektedir. Zonguldak ilimizde ve ilçelerimizdeki Sağlık Müdürlüğümüz ve hastanelerimizin hasta hakları bölümlerine gidilip oradaki memur arkadaşlara organ bağışında bulunmak istediğinizi söylemeniz yetiyor. Hazırda bulunan bir form dolduruluyor ve yanınızda devamlı taşıyacağınız (organ bağışı kartı) iki tanık önünde doldurulup, imzalanması yeterli oluyor. Organ bağışı kartınız daima yanınızda taşınması organ bağışlama isteğinizin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ bağışı konusunda almış olduğunuz kararın doğruluğundan tereddüt etmeyin. Organ bağışlama, bir hayat bağışıdır. Organ bağışlama kararınızdan vazgeçtiğinizde üzerinizde taşıdığınız kartı taşımaktan vazgeçmeniz ve kartı aldığınız yere bildirmeniz yeterli olmaktadır. Ülkemizde tam anlamıyla başarılı olunamadıysa da Allah göstermesin ailenizden veya yakınlarınızdan birisini kaybettiğinizde organlarına izin vermeniz (organlarını bağışlamanız) takdirde bu hayırsever davranış içinizi rahatlatıcı, acınızı hafifletici bir unsur da olabilir. Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Başkanı olarak, sizlerden bir kere daha düşünmenizi ve yakında Sağlık Müdürlüğümüzle beraber ortaklaşa yapacağımız ‘Organ Bağışı’ kampanyamıza tüm Zonguldaklıları da aramızda görmek istediğimi belirtmek istiyorum. İlkemiz şu olacaktır: Toprak olmasın, can olsun.”