TEMA Vakfı İl Temsilciliği, 16-22 Kasım Erozyonla Mücadele Haftası'nda yapılacak etkinlikler ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. TEMA Vakfı İl Temsilcisi Berran Aydan, "Toprak" ana teması ve "Toprak Kaybetmek Hayat Kaybetmektir" sloganı ile yola çıkacaklarını belirtti.
Aydan, Toprak Yasası'nın tüm maddelerinin uygulanması ve ovaların tarımsal SİT alanı olması mesajları ile gerçekleştirileceğini bildirdi. Hafta süresince Kütahya, Ankara, İstanbul, Gaziantep, İzmir, Çanakkale, İsparta illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde 370 bini aşkın TEMA gönüllüsü tarafından toprağa saygı yürüyüşleri, konferanslar, paneller gibi etkinlikler düzenleneceğini belirten Berran Aydan, "Toprağın hayatta kalmamız için ne kadar önemli bir doğal varlık olduğunun altı çizilecek, erozyon ve çölleşme ile mücadelenin önemine vurgu yapılacak" dedi.
Aydan, konuşmasında şunları söyledi;

"Toprak erozyonu, bitki örtüsünün olmaması veya tahrip edilmesi nedeniyle yağmur, su ve rüzgar etkisiyle toprağın aşınması, taşınması ve başka bir yerde birikmesi olayıdır. Erozyon, bir ölçüde doğanın gereğidir. Ancak, yoğun nüfus baskısı, hatalı tarım teknikleri, arazinin yeteneği dışında kullanılması, erken-aşırı-düzensiz otlatmalar, yasal boşluklar ve sosyo-ekonomik sorunlar, bitki örtüsünün süratle tahribine neden olmakta, erozyonu şiddetlendirmekte, verimli üst toprağın hızla kaybına neden olmaktadır."
"TÜRKİYE'NİN TOPRAK
POTANSİYELİ ZENGİN DEĞİL"
"Toprak, yaşamın anasıdır. İhtiyacımız olan her şey ondan var olur. Onun yok olması, yaşamın bozulması demektir. Toprak üretilemeyen bir kaynaktır. 1 santimetre verimli toprak ancak ortalama 500 yılda oluşur. Tarım yapılabilmesi için gereken minimum 40 santimetre toprağın oluşması ise ortalama 20 bin yıl sürer. Dünyanın toprak kaynakları sanıldığı kadar sınırsız, Türkiye'nin toprak potansiyeli sanıldığı kadar zengin değildir. Türkiye tarım topraklarının sadece yüzde 15'i verimlidir. O halde toprakların korunması, sürdürülebilir kullanılması gereklidir. Ülkemiz her yıl 500 milyonu tarım topraklarından olmak üzere 1 milyar 400 milyon ton toprağını erozyona, sele, yele, ele veriyor. Ama bu konuda çaresiz değiliz."
"OVALARIMIZ TARIMSAL
SİT İLAN EDİLMELİ"
 "Öncelikle üretilemeyen bir varlık olan topraklarımızı nasıl kullanmamız gerektiğini belirleyecek Arazi Kullanım Planlaması'nı yapmamız gerekiyor. Toprak Yasası'nın tüm maddeleri ödünsüz uygulanmalı, Ovalarımız tarımsal SİT olarak ilan edilmeli. Toprağı koruyan, üretkenliğini sağlayan Toprak Su Teşkilatı kurulmalı. Erozyon ve çölleşme ile mücadelenin mümkün olduğunu göstermek üzere ülke genelinde faaliyet gösteren TEMA gönüllülerini kutluyor, halkımızı Kütahya, Ankara, İstanbul, Gaziantep, İzmir ve Isparta'da gerçekleşecek toprağa saygı yürüyüşlerine katılmaya davet ediyoruz."
TEMA Vakfı İl Temsilcisi Berran Aydan, Erozyonla Mücadele Haftası ekinlikleri çerçevesinde 18 Kasım Çarşamba Günü İstanbul'a gideceklerini belirtti.
Aydan, Türkiye'nin her yerinden gelen TEMA Vakfı üyelerinin Taksim Meydanı yürüyüşü yapacaklarını, Zonguldak Temsilciliği olarak bu yürüyüşe destek vereceklerini ifade etti.