‘Toptan, santrali müjdeymiş gibi açıkladı’

 

TEMA Vakfı İl Temsilcisi Berran Aydan, Yönetim Kurulu üyeleri Melahat Çöğendez ve Merve Kalafat, Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni (KGD) ziyaret etti. KGD Başkanı Atilla Öksüz ve gazetecilerle sohbet eden Aydan, yaptıkları çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunarak, Kanalizasyon Projesi’nin bir zamanlar masal gibi geldiğini ve Filyos Vadisi’ndeki gelişmeleri takip edeceklerini açıkladı.

 

“BİZ OLMASAYDIK KÜL BARAJI YAPILMAYACAKTI”

“Bazen açıkçası nerede çalışma yapacağımızı şaşırıyoruz. Sadece Zonguldak’ta değil, Karadeniz’de birçok merkezde çok güzel akarsular üzerinde HES Projeleri var. Rize’den tutun Trakya’ya kadar… TEMA’nın da içinde bulunduğu ‘Nehirlerimizi Koruyalım Platformu’ adı altında çalışmalar yapıyorlar. Zaten Zonguldak sancılı bir kent… Çarpık kentleşme var, ormanlarımızın ve meralarımızın yeterince kullanılamaması var.

Denizlerimizin kirliliği var, geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili gelişmeler yaşadık. 1991’den bu yana kanalizasyonların arıtılması ve denizlerin temizlenmesi adına zaman zaman çalışmalarımız oldu. Kanalizasyon Projesi de artık bize masal gibi gelmeye başlamıştı. En son yerel seçim öncesi bir gelişme olmuştu, şimdi de yeniden inşaat aşamasına başlandı. Bizim için çok sevindirici, çünkü bizler sivil toplum örgütleri olarak elimizden geleni yapıyoruz. Çok emek veriyoruz. Ama artık sonuçlarını almak istiyoruz. Onun için İspanyol kredili Kanalizasyon Projesi’nin başlıyor olması bizim için çok önemli. Bunun dışında Çatalağzı Termik Santrali konusunda çalışmalarımız oldu. Gittik Kül Barajında incelemelerimiz oldu. Hala daha devreye girmemiş ama eğer o Kül Barajı yapılıp da hizmete girecekse o bizlere Zonguldak’a armağanıdır.  Bu konuda hiç mütevazi değiliz, çok emek verdik. Eğer bizlerin çabası olmasaydı o kül barajı yapılmayacaktı. Konu orada bitmiyor, gündem çok yoğun, ülkenin sorunları bitmiyor. İstihdam, enerji ihtiyacı derken her şey bir araya geldi. Eren Holding tarafından yapılan Çatalağzı’ndaki santral bugünlerde deneme süresine başladı.”

 

“FİLYOS’TA AĞIR SANAYİ VE SANTRALLER OLMAMALI”

“Bize verilen söz orada Çatalağzı kirlenmeyecekti, insanlar zarar görmeyecekti. Önümüzdeki günlerde yetkililerle görüşme yapacağız. Oradaki halkın daha az zarar görmesi için çalışmalarımız olacak. Bunun yanında Kozlu’da Kavaklık sorunu vardı. Orada ağaçlar kesildi, ama hiç olmazsa kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesini sağladık. Orayla ilgimizi kesmedik, takibini yapıyoruz. Son günlerin sıcak gündemi Filyos Vadisi Projesi var. Orada da birkaç boyutlu durum var. Öncelikle bizim yıllardır dinlediğimiz bütün siyasilerin büyük bir hizmet olarak gördükleri ve sözler verdikleri Filyos Vadi Projesi var. Bunla ilgili bizim liman çalışmalarımız var. TEMA bölge hakkında bilgiler toplayarak bununla ilgili itiraz dilekçesi hazırladı. Limanın yapılmasına karşıyız gibi bir yanlış anlaşılma olsun istemiyoruz. Bu Haydarpaşa’nın beş misli büyüklükte liman olacak. Liman yapılsın, ama belli kriterlere uyarak oradaki doğal zenginlik, sahildeki eko sistem ve doğal oluşumlar en az zarar görerek yapılsın. Daha önce antik şehre daha yakın olduğu için tepkiler nedeniyle o liman sahası biraz daha doğuya çekildi. Bundan sonra biz TEMA Vakfı olarak oradaki gelişmelerin takipçisi olacağız. Filyos bugüne kadar ihmal edilmiş bir belde, en azından yolu daha iyi olabilirdi. Biz Filyos’ u çok önemsiyoruz. Zonguldak’tan karayolu ile ulaşmak çok zor. Doğa harikası olan bir yeri değerlendirmeyi bilmiyoruz, tren seferleri yetersiz kalıyor. Öncelikle bunların iyileştirilmesini istiyoruz. Yine de Filyos’ a bir takım yatırım yapılacaksa bunlar ağır sanayi tesisleri ve enerji santralleri olmaması gerekiyor. Bizim Filyos Projesi ile ilgili açıklama yaptığımızda Sayın Köksal Toptan’ın bir açıklaması oldu. Filyos’ta iki termik santralin yapılacağını açıkladı. Bunu bir müjde gibi verdi ve buna ben çok üzüldüm.”

 

 “VERİLEN KARARLARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

“Zaten Muslu ve Çatalağzı havzası bir sanayi bölgesi oldu. Bunun anlamını çözemiyorum. Eğer sırf kömürse, biz kömürümüzü değerlendireceğiz, istihdam sağlamak amaçlı bunlar yapılıyorsa, bizim kömürümüzü kullanmayabiliyorlar. ‘Pahalı’ diye bizim kömürümüzü kullanmıyorlar, ithal kömür kullanabiliyorlar. İstihdam olacak deyip yabancı işçi çalıştırabiliyorlar. Bunların tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. Bir santral daha yapılırsa Filyos’ a yazık olur. Havza dalında Filyos Vadisi olarak akarsu boyunca düşünüyoruz. Bilim adamlarının söylediğine göre; temiz hava ve ekosistem, oradaki doğal değerler Yenice ormanlarına kadar olan sahanın oksijenle Karadeniz’ den gelen nemle beslenmesini sağlıyor. Doğada her şeyin sebebi var ve birbirine bağlı. Bunun dışında Filyos’a yapılması düşünülen Kardemir Limanı’nın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Verilen kararların yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Özellikle Valimizden ve milletvekillerimizden bunu istiyoruz. Muslu Limanı ortaklaşa kullanılabilir gibi öneride bulunmak istiyoruz. Üçüncü bir liman yapıldığında kent merkezinde yaşamanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Filyos Çevre Koruma Derneği üyeleri ile görüşmelerimiz oldu. Kardemir Limanı’nın karşısındalar. Filyos artık ulusal basında da gündemde, oradaki tarım alanlarının doğal değerlerin istihdam uğruna gözden çıkarılmaması için çalışmalar var.”

 

BAŞKAN ÖMER ÜNAL’A ÇAĞRI

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal’a çağrıda bulunan Aydan, “Belediye Başkanı Sayın Ömer Ünal’a Filyos’un geleceğinin nasıl şekillendirilmesi gerektiğini anlattık. Ancak başkan bugünlük bakıyor. Filyos’un kalbine ikinci bir liman yapılmasına sahillerin tahrip edilmesine meydan veriyor. Sonra da yetkililer, makamlar izin verdi diye bu kararlara sığınıyor. Belediye Başkanı Ömer Ünal, Filyos’un Belediye Başkanı ise oranın sahibi kendisidir. Bu nedenle önce kendisi Filyos’un geleceğini düşünecek. Burayı karartmayacak. Filyos yeni bir Amasra olmaya çok yakın. Ama bu fırsatı anlatamıyoruz. Filyoslulara da anlatmakta zorluk çekiyoruz. Yanlış uygulamalardan vazgeçilmeli” dedi.

KGD Başkanı Atilla Öksüz de, basın olarak konuyu enine boyuna incelediklerini, yapılan açıklamalara ve eylemlere gazetelerde yer verdiklerini belirterek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.