Birleşik Kamu-İş'e bağlı Eğitim-İş Sendikası, deprem bölgesi Van'daki öğretmenlere tayin hakkı verilmesi için Milli Eğitim Başkanlığı'na başvurdu. Eğitim-İş Sendikası Ereğli Temsilcisi Cengiz Başaran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;
23 Ekim 2011 Pazar günü Van ilimizde 7,2 şiddetinde ulusumuzu yasa boğan çok üzücü, çok vahim bir deprem felaketi yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu felakette 30 öğretmenimiz yaşamını yitirmiş, 40 öğretmenimiz de hala göçük altında bulunmaktadır. 8 öğrencimiz ölmüş, çok sayıda okulumuz da büyük hasar görmüş ve eğitim-öğretim yılına ara verilmiştir. Günlerdir yitirdiğimiz öğretmenlerimizin öykülerini, yaşam mücadelelerini basından takip ediyoruz. İçlerinde yıllar sonra ataması yapılan öğretmenler de var, kanseri yenip öğretmenlik mesleğine ve öğrencilerine sımsıkı sarılanlar da. Yitirdiklerimizin ardından yüreğimiz burkulsa ve canımız yansa da, bir an önce el ele vererek harekete geçmemiz gerekiyor. Çünkü geride kalan öğretmenlerimiz ve aileleri bu şiddetli depremden dolayı büyük bir travma yaşıyorlar. Maddi ve manevi yönden büyük oranda etkilendiler. Bunun için Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na yazılı olarak başvuruda bulunduk. Yaşadığımız bu korkunç deprem dolayısıyla psikolojisi bozulan Van ilimizde görevli öğretmenlerimize, 1999 yılındaki Marmara depreminde uygulandığı gibi bu olaya özgü olarak başka illere tayin isteme hakkı verilmesi ve tayin istemeyenlerin de zorunlu hizmetten muaf tutulmasını talep ettik. Böyle bir hak, hiç değilse bölgede görev yapan öğretmenlerimize biraz olsun moral kazandıracaktır. Sendika olarak; toplumumuzun her türlü yardımlaşma ve dayanışma içinde olduğu bu günlerde Bakanlığın da deprem felaketini yaşadığımız süreçte öğretmenlerimizin, eğitim çalışanlarımızın yanında olması, onları rahatlatacak, moral değerlerini yükseltecek kararlar alması, uygulamalarda bulunması en önemli isteğimizdir. Bizler insanı, insan hayatına verilen değeri çok önemsiyoruz. Duyduğumuz acıyı dindirmenin bir yolu yoksa da, en azından elimizdeki olanakları paylaşarak depremin yaralarını sarmak istiyoruz. Bu amaçla, ülke olarak yaşadığımız bu felaketin ardından Van'daki vatandaşlarımıza destek olmak üzere Eğitim-İş olarak tüm şube ve temsilciliklerimiz nezdinde ayni yardım kampanyası başlattık.
Eğitim-İş olarak, tekrar deprem felaketinde öğretmenlerimiz başta olmak yaşamlarını yitiren  tüm vatandaşlarımıza Tanrıdan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve ulusumuza baş sağlığı ve sabır diliyoruz.
Enkaz altında kalan öğretmenlerimiz ve vatandaşlarımızın kurtarılma çalışmalarından mucize haberler duymayı umut ediyoruz.