* GMİS 4-8 Ocak 1991 Zonguldak-Ankara Büyük Madenci Yürüyüşü'nün 22'nci Yıldönümü nedeniyle etkinlik gerçekleştirdi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş; Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı olduğunu her fırsatta anlatacağız. 1990 yılında ve 5 Nisan 1994 kararlarında olduğu gibi, kimsenin Zonguldak'a yanlış yapmasına izin vermeyeceğiz.  Türkiye Taşkömürü Kurumu büyümeden, Zonguldak büyümeden, Türkiye sanayisi ve ekonomisi büyümez. Tarihimize baktığımızda bu çok açık görünüyor dedi.

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası 4-8 Ocak 1991 Zonguldak-Ankara Büyük Madenci Yürüyüşü'nün 22'nci Yıldönümü nedeniyle etkinlik gerçekleştirdi.
Seminere GMİS Genel Merkez Yönetim Kurulu, GMİS'in Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra, Merkez Servisleri ve MTA Şubelerinin Başkan ve Yöneticileri ile bu şubelerin delegeleri katıldı.
Bakacakkadı 100.Yıl Yıl Atatürk Hizmet Köyü Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, sunuş konuşmasını ise GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun yaptı.
Etkinliğin sunuş konuşmasını yapan GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Bugün; 4-8 Ocak, Zonguldak-Ankara Büyük Madenci Yürüyüşü'nün 22'inci yıldönümü nedeniyle burada bulunuyoruz. Zonguldak ve işçi sınıfının mücadelesinde önemli bir yeri olan Büyük Madenci Grevimizin 36'ncı gününden sonra 4 Ocak 1991 tarihinde başlayan Zonguldak-Ankara Yürüyüşü, 5 gün 4 gece sürdü. Bu eylem, biz madencilere, ülkemiz emekçilerine ve dünyaya ışık tutmaya devam ediyor. Şanlı tarihimizde yer alan bu eylemi daha iyi anlamak ve önümüzdeki sürece yol gösterici olması için bu etkinliği düzenledik.
Göreve geldiğimiz andan itibaren hızlandırdığımız eğitim çalışmalarımıza bugün bir yenisini daha ekledik. Bildiğiniz gibi önce Yönetici Eğitim Semineri yaptık. Sonra Temsilci Eğitim Semineri gerçekleştirdik. Bugün tüm havza çapında delege eğitim semineri yapıyoruz. Gelme imkanı olan tüm arkadaşlarımız burada. Eğitim çalışmalarımızı her fırsatta hayata geçiriyoruz. Karadon Şubemizden sonra Kozlu Şubemizde de taban eğitim çalışmalarımız sürüyor. Periyodik muayene döneminde Sendikamıza ayrılan süreyi değerlendiriyoruz.
Taban eğitim çalışmalarımızı, buradaki program gibi düzenleyeceğimiz etkinliklerle sürdüreceğiz. MTA Şubemiz,  Ankara'da Genel Müdürlük'te çalışan işçi-memur tüm arkadaşlarımız için bir eğitim çalışmasını geçtiğimiz hafta hayata geçirdi.
Bugün 1 günlük bir programımız var. Programı daha önce size ulaştırdık. Aynen hayata geçireceğiz dedi.

GMİS GENEL BAŞKANI EYÜP ALABAŞ;
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Zonguldak'a kimsenin yanlış yapmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Alabaş şöyle konuştu;
Sendikamızı bugünlere taşıyan,  geride bıraktığımız 66 yılda görev yapan tüm yöneticilerimize şükranlarımızı sunuyor, hayatta olanlara sağlıklı, mutlu, uzun ömürler, aramızdan ayrılanlara Allah'tan rahmet diliyorum. 164 yıllık üretim tarihimizde hayatını kaybeden 5 bin maden şehidimize ve aramızdan ayrılan tüm madencilere Allah'tan rahmet diliyor, Maden ocaklarımızda bugüne kadar emek harcayan tüm atalarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Yakın zamanda, 22 Kasım 2012 tarihinde Armutçuk'ta ve 30 Aralık 2012 tarihinde Gelik'te geçirdikleri iş kazaları sonucu şehit olan Saffet Koç ve Ercan Oğuz arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve tüm madencilere başsağlığı diliyorum.
Sendikamızı dünyaya tanıtan; Tüm işçi ve emekçilerin hak ve demokrasi mücadelesine ışık tutan eylemleri hayata geçirmemizi sağlayan, önderimiz, büyük lider Şemsi Denizer'i rahmetle ve şükranla anıyorum.

SENDİKACILIK EKİP İŞİDİR
Sendikacılık bir ekip işidir. Sendikaların gücü, kitlesel olmaktan ve birlikte hareket edebilme yeteneklerinden kaynaklanır. Şanlı tarihimize baktığımızda bunu daha net olarak görüyoruz. İzleyeceğiniz belgeselde ve hocalarımızın anlatımlarından sonra bunu daha iyi anlayacağız. Evet, sendikacılık bir ekip işidir. Doğru önderlik şarttır. Genel merkez yöneticisinden şube yöneticisine, temsilcisinden delegesine, üyesinden sendikada çalışan personeline kadar, hepimize düşen görev ve sorumluluklar var.
Durduğumuz yer, söylediğimiz söz, birbirimize olan sevgi ve saygımız, iyi-kötü günde dayanışmamız, kılık kıyafetimiz, oturmamız-kalkmamız gibi her şey, çevremizle olan ilişkilerimizi ve dolayısıyla kurumsal kimliğimizin saygınlığını ve gücünü etkiler.
Genel Eğitim Sekreterimiz Osman Tutkun arkadaşımızın da ifade ettiği gibi Eğitim çalışmalarımız devam edecek. Bunun yanında Zonguldak ile bütünleşmemiz için başka etkinliklerimiz olacak. Panel ve konferans gibi herkese açık etkinlikler düzenleyeceğiz.Sendikamızı her alanda güçlendirmeye devam ediyoruz. Sendikamızın, geçmiş dönemlerden kalan 5 trilyon liralık borcunun 4 trilyon lirasını ödedik. Kasamızda ise yaklaşık 1 trilyon liramız var. Bu arada Zorunlu harcamalarımızı da yapıyoruz. Örneğin araçlarımızı yeniledik ve Bakım-onarım masraflarından kurtulduk. Bana tahsisli araç dışında tüm araçlarımız yenilendi. Araçları filo olarak alınca, hem eskilerin satışından hem de yenilerin alış bedellerinden avantajlarımız oldu. İsteyince, araştırınca oluyor. Titiz bir çalışma yapan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İmkan yarattığımızda öncelikle eğitim çalışmalarımızı yaptık, yapıyoruz. Bu eğitim çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şimdi misafirhanemizin ve ana binamızın onarımı var. Herşey yolunda giderse onları da yapacağız. Bu arada şube binalarımızın ve temsilci odalarının onarımları yapıldı. Yönetici eğitim seminerimizi Kızılcahamam'da, Temsilci eğitim seminerimizi Abant'ta yaptık. Katılımcı sayısının 600'ü geçeceğini tahmin edince maliyet ve yer sorunu incelendiğinde bu programı burada gerçekleştirmenin daha iyi olacağını gördük. Bu konularda, neden Sendikamız Salonu'nda yapılmadığı yönünde eleştiriler de aldık. Bu eleştiriler, Rahmetli Genel Başkanımız Şemsi Denizer zamanında ve sonrasında da yapılmış. Ancak bu seminerlere katılanların da gördüğü gibi; Katılım, ciddiyet, verim gibi temel amaçlara ulaşmak ancak böyle mümkün oluyor. Biz maden işçilerinin ve tüm emekçilerin, herşeyin en iyisine layık olduğuna inanıyoruz ve bunun için imkanlarımızı zorluyoruz.

ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARIMIZ
DEVAM EDECEK

Öncelikli hedeflerimizden biri de örgütlenme çalışmalarıydı. Star şirketindeki örgütlenmemiz mahkemelik olmuştu. Madencilik değil inşaat şirketi olduklarını söylemişlerdi. Üzülmez ve Kozlu'da çalışan 360 üyemizi mahkeme kabul etti. Ancak bir üst mahkemeye itiraz ettiler. Yeni çıkan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası kapsamında Türkiye'deki İş kolları sayısı 28'den 21'e indirilince kuyu ve galeri sürme işleri de Sendikamızın girişimiyle madencilik iş koluna bağlandı.
Şimdi şirketin ileri sürdüğü gerekçe de ortadan kalkmış oldu. Ama 2 yılı aşan bir süredir, açılan dava ve itirazlarla oyalandık ve toplu iş sözleşmesi yapma aşamasına gelemedik.
Diğer yandan Hema şirketine bağlı Armutçuk ve Amasra işletmelerinde çalışan 1.100 arkadaşımızı örgütleyerek Genel Maden-İş ailesine dahil ettik.Yetki belgemiz geldi. Bu ay içinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerimize başlayacağız. Örgütlenme konusunda kısmen de olsa bize kaynak sağlayan Türk-İş'e huzurlarınızda teşekkür ediyorum.Önümüzdeki günlerde örgütlenme çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdüreceğiz.
Bildiğiniz gibi bu dönem Türk-İş Genel Kurulu'na, tarihimizin en az sayıdaki delegesiyle katıldık.
360 delege içinde 10 delegemiz olmasına rağmen, ilk kez kardeş sendikamız Türkiye Maden-İş Sendikası'yla birlikte hareket ederek örnek bir davranış sergiledik. Bugün Türk-İş'te geldiğimiz noktada önemli bir ağırlığımız var.Bundan sonra çok daha iyi olması için öncelikle örgütlenme çalışmalarına hızla devam edeceğiz.

ZONGULDAK'A YANLIŞ YAPILMASINA
İZİN VERMEYECEĞİZ

Bugün itibariyle yaklaşık 12 bin 500 üyemiz var. Bunun yaklaşık 10 biniTürkiye Taşkömürü Kurumu'nda. Diğer üyelerimiz MTA ve özel sektör işyerlerinde. En son Türk-İş yönetimine seçildiğimiz 2003 yılında Sadece TTK'da yaklaşık 17 bin üyemiz vardı. 2002 yılında yeni hükümet kurulduğundan bugüne, yaklaşık 5 bin yeni arkadaşımız iş başı yaparken, 12 bin arkadaşımız emekli oldu. Yani 7 bin eksik istihdamla çalışıyoruz. Çalışan sayısının 7 bin azaldığı Bir kurumda üretimin artması beklenemez. TTK gibi emek yoğun çalışılan Bir kurumda işçi sayısı azaldıkça
Üretimin düşmesi kaçınılmaz olur.Hal böyleyken işçi alındı ama üretim artmadı diyenleri şiddetle kınıyorum. Kendilerine sayıları ve raporları sunmamıza rağmen, bile bile kamuoyunu yanıltarak, işçi alınmasını engellemeye ve gerekçe olarak da biz maden işçilerini suçlu göstermeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz günlerde yaptığım ve son gazetemiz ile basın-yayın organlarında geniş yer bulan açıklamamda belirttiğim gibi, Zonguldak'ta madenciyi suçlayan hiçbir siyasi partinin yüzü gülmedi, bundan sonra da gülmez.  Çünkü biz hep birlikte ve her şart altında doğruları anlatmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun göz göre göre zarar ettirilmesine veher yıl 5 milyar dolar, Taşkömürü almak için dışarıya akıtılırken,yüzyıl yetecek taşkömürümüzün yeraltında bekletilmesine, onbinlerce işsizimizinişsiz kalmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı olduğunu her fırsatta anlatacağız.1990 yılında ve 5 Nisan 1994 kararlarında olduğu gibi, kimsenin Zonguldak'ayanlış yapmasına izin vermeyeceğiz.
Türkiye Taşkömürü Kurumu büyümeden, Zonguldak büyümeden, Türkiye sanayisi ve ekonomisi büyümez. Tarihimize baktığımızda bu çok açık görünüyor. Borçları büyüyen bir Türkiye'nin, ürettiğinden fazlasını tüketen bir Türkiye'nin sağlıklı bir büyüme içinde olduğu söylenemez. Buradan bir kez daha sesleniyoruz, kimse TTK'yı küçültmeyi aklından geçirmesin.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ
HAZIRLIKLARIMIZ TAMAMLANDI

1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olacak olan TTK'da 25. Dönem, MTA'da 15. Dönem Toplu iş sözleşmesi hazırlıklarımız tamamlandı.  Yaptığımız anket çalışmalarını da göz önünde bulundurarak değişiklik taleplerimizi belirledik. Ücret taleplerimiz ise Türk-İş bünyesinde kurulacak olan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ile birlikte belirlenecek. Türk-İş'e bağlı sendikalarla koordineli olarak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayacağız. Ortaklaşa hareket ederek elimizi kuvvetlendirmeyi planlayacağız.
Tabii ki biz madenciler olarak her şart altında mücadeleye hazır olacağız. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri boyunca sizlerle her zaman iletişim içinde olacağız. Genel merkez yönetimi, toplu iş sözleşmesi komisyonumuz, şube yöneticilerimiz ve temsilcilerimiz her an, 24 saat iletişim içinde olacak. İşyeri ziyaretleri ve basın açıklamalarıyla üyelerimizi ve kamuoyunu bilgilendireceğiz.
Teknolojinin bu kadar geliştiği bugünkü ortamda çok daha dikkatli olmak zorundayız. Çünkü her zaman olduğu gibi; yanlış bilgi verenler, ortalığı karıştırmak isteyenler ve bilgi kirliliği, dedikodu üreterek beraberliğimizi bozmak isteyenler olacaktır. Sendikaların gücü, birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmelerinden kaynaklanır. Bunu bozmak isteyenlere karşı uyanık olmak, birbirimize güvenmek zorundayız.En doğru bilgiyi Sendikamızdan alacaksınız. Bizim adımıza söylenen amaSize yanlış gelen bir haber duyarsanız hemen bize ulaşınız. Eğer bizim savunduğumuz, size yanlış gelirse, bizi ikna etmek için debizimle iletişime geçmelisiniz.  Teknolojiyi güç kazanmak amacıyla kullanalım. Telefonlarımız 24 saat açık.Yerimiz, yurdumuz belli. Biz, genel merkezi İstanbul-Ankara dışında olan ve üyesine yakın tek sendikayız. Bu avantajımızı da kullanarak daha sağlıklı ilişki kuruyoruz.

EĞİTİM SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konuşmaların ve belgesel film gösteriminin ardından bir eğitim semineri gerçekleştirildi. GMİS Genel Başkanı Turhan Oral, Zonguldak ve Demokrasi konulu sunumunda, Zonguldak ve emek mücadelesinin tarihi satır başlarını anlattı. Zonguldak'ın Gaca Elvan Köyü'ne bağlı bir mahalle iken taşkömürü üretimiyle büyüyerek içinden iki il çıkaran bir il haline geldiğine dikkat çekti. Oral, Zonguldak, Türk ve dünya demokrasi tarihine damgasını vurmuş bir kenttir dedi. Prof. Dr. Turhan Korkmaz, size dünya ekonomisinden Zonguldak'a kadar bilgiler aktardı. Küreselleşmenin olumlu ve olumsuz yönleri olduğunu anlatan Korkmaz, Küreselleşen ekonominin en olumsuz yönlerinden biri ekonomisi güçlü ülkelerde yaşanan krizlerin diğer ülkeleri az-ya da çok etkilemesidir dedi. Doç. Dr. Aziz Çelik de, bu ekonomik zincir içinde işçilerin-emekçilerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde bilgiler aktardı. Taşeronlaşma, emek sömürüsü, kıdem tazminatı fonu hakkında bilgiler aktaran Çelik, Bu olumsuz gelişmeleri önlemenin tek çaresi birlik olmaktır dedi. Seminerin ardından katılımcılara sertifikaları verildi.