4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Zonguldak CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, bu günü buruk kutladıklarını belirtti.
Köktürk, AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002'den bu yana da madencilik sektöründe öne çıkan söylem "kamuya ait madencilik kuruluşlarının özelleştirilmesi" olmuş, bu amaçla söz konusu kuruluşlarda gerekli olan yatırımlar yapılmamıştır. Ülkemiz madenciliği ve Zonguldak'ımızın can damarı TTK, daha samimi politikaların ortaya konulmasını ve uygulanmasını beklemektedir. Madencilik sektörünün gelişmesi için teşvik zorunluluktur dedi.
Madencilik sektörünün en çok iş kazalarının yaşandığı bir sektör olduğunu hatırlatan Köktürk, iş güvenliğine daha çok önem verilmesi gerektiğini ifade etti.
Köktürk, Madenciliğimizin içinden geçtiği sıkıntılı süreç nedeniyle 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü,  oldukça buruk bir şekilde kutluyoruz.
Zonguldak İlimiz 1800'lü yılların ikinci yarısından itibaren başlayan kömür üretimi özellikle Cumhuriyet dönemimizin ilk yıllarında ülkemiz kalkınmasının ateşleyicisi olmuş ve Zonguldak İlimiz kömürüyle, demir çeliğiyle Cumhuriyet kalkınmasına büyük katkı sağlamıştır. Zonguldak taş kömür ocaklarımız sadece Zonguldaklı için değil Türkiye'nin dört bir tarafından gelen insanlarımız için iş ve aş kapısı olmuştur.
Ancak, 1980'li yıllardan sonra başlayan Küreselleşme ve Neo- Liberal politikalar, ülkemize de etkisi altına almış, diğer alanlarda olduğu gibi madencilik alanında sorunları giderek arttırmıştır. Türkiye Taş Kömürü Kurumu gerek üretim, gerekse yarattığı istihdam itibarıyla sürekli küçültülmüştür. Neo- Liberal politikaların etkisiyle dışarıdan kömür ithal etme noktasına gelinmiş, ülkemizin aşırı borçlanması göz ardı edilerek kendi doğal kaynaklarımıza ve madenlerimize sırt dönülmüştür.
AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002'den bu yana da madencilik sektöründe öne çıkan söylem "kamuya ait madencilik kuruluşlarının özelleştirilmesi" olmuş, bu amaçla söz konusu kuruluşlarda gerekli olan yatırımlar yapılmamıştır. Ülkemiz madenciliği ve Zonguldak'ımızın can damarı TTK, daha samimi politikaların ortaya konulmasını ve uygulanmasını beklemektedir. Madencilik sektörünün gelişmesi için teşvik zorunluluktur.
Hükümet Programlarında doğal kaynaklarımızdan ve madenlerimizden söz edilmemesi, madenciliğimizin geleceği açısından ürkütücüdür. Oysa, kendi yer altı ve yerüstü kaynaklarını kullanamayan ülkelerin ekonomik ve siyasal bağımsızlığının tehlikeye düşeceği  açıktır. Madencilik sektörü iş kazalarının en çok yaşandığı sektördür. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yatırım ve önlemlerin alınması, taşeronlaşmanın önlenmesi zorunluluktur.  Bu yıl içerisinde 71 maden emekçisini grizu patlamalarında, iş kazalarında yitirdik. Halen biri maden mühendisi, biri jeoloji mühendisi olmak üzere dokuz maden emekçisi on milyonlarca ton dekapaj malzemesinin altında beklemektedir.
Tüm bu sorunların çözülmesi, madenciliğimiz ve Zonguldak taş kömürümüzün yeniden hak ettiği değeri bulacağı günlere ulaşmamız dileğiyle, başta Beş bin Zonguldak Madenci şehidimiz olmak üzere, tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, tüm madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyoruz dedi.