Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) İl Başkanı Secaattin Gonca ve il yönetimi, Genel Maden İşçileri Sendikası'nı (GMİS) ziyaret ederek Genel Başkan Ramis Muslu ile görüştü.

HAS Parti'nin çalışmaları ve programı hakkında bilgi veren HAS Parti İl Başkanı Secaattin Gonca partilerinin, Türkiye çapındaki örgütlenmesini tamamladığını Haziran ayında yapılacak genel seçimlere katılacağını söyledi. Gonca, “Ekmeğini yerin yüzlerce metre altında çalışarak kazanan maden işçilerimize kazasız-belasız çalışmalar diliyor, maden ocaklarında hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimizi de saygıyla ve rahmetle anıyorum. Halkın Sesi Partisi olarak Zonguldak'ta örgütlenme çalışmalarımızı bitirdik ve kurum ve kuruluşlarımızı ziyaret ediyoruz. Genel Maden İşçileri Sendikası, bizim için, ilimiz için ve ülke ekonomisine can veren kan veren maden kömürü için, havza için çok önemli bir kurum. Bugüne kadar yaptığınız başarılı çalışmalar nedeniyle geçmiş dönemden bugüne görev yapan tüm yöneticilerinize şahsınızda teşekkür ediyoruz. Siyasette neden HAS Parti hareketine gerek duyulduğunu öncelikle anlatmak istiyorum. Parti programı ve tüzüğü incelendiğinde Halkın Sesi Partisi'nin gerçek anlamda halkın sesi olduğu görülecektir. Partimiz, 1 ay gibi kısa bir sürede genel kurulunu yaparak ilk planda 41 ilde örgütlenen tek partidir. 2 ay içinde de 81 ilde de örgütlenme çalışmaları bitirildi. Yasa çıkmadığı için muhtemelen diyorum, Haziran ayı içinde yapılacak seçimde HAS Parti Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak ilinde de seçime girmeye hak kazandı. Yüksek Seçim Kurulu da bunu onayladı. Biz toplumla barışık olacağız. Her hangi bir kavgaya, bugünkü gibi gerginliğe, ayrıştırmaya, ötekileştirmeye mahal vermeyeceğiz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içinde siyaset yapacağız. Aramızda çeşitli siyasi görüşlerden insanlar var. Genel Başkanımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un da ifade ettiği gibi biz her hangi bir menfaat grubunun partisi olmayacağız. Kamu kaynaklarının haksızca kullanımını engelleyeceğiz ve israfına müsaade etmeyeceğiz. Zonguldak'ta asıl gündemde olması gereken TTK'nın içinde bulunduğu durumdur. Başta işçi açıkları olmak üzere üretimin arttırılması için neler yapılması gerektiği tartışılmalıdır. Biz siyasi iktidardan bunları yapmasını beklerdik. 2011 yılı, 12 bin civarındaki maden işçimizi yakından ilgilendiren toplu iş sözleşmesi dönemi. Çeşitli sosyal hakların sağlanması konusunda her zanan yanınızda olacağız. Ankara'da Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda söz aldık ve TTK'dan bahsettim. HAS Parti'nin meseleye sahip çıktığını göstermesi açısından önemliydi” dedi.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Muslu, “Zonguldak siyasetini ve sorunlarını yakından biliyorsunuz. Sizleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Her zaman söylüyoruz, TTK varsa Zonguldak var. Zonguldak varsa siyasi partilerimiz burada siyaset yapıyorlar. Bartın ve Karabük ile aynı kaderi paylaşıyoruz. 50-60 bin işçiden bugün 11 bin 500 işçiye geldik. 1 ay içinde sadece bir bölgemizden 50 arkadaşımız emekli oldu. 2009 yılı başında 3 bin işçi alındı. Ama bu süreçte yüzlerce arkadaşımız emekliye ayrıldı. Türkiye'nin taşkömürüne ihtiyacı var. Yıllık 20 milyon tonluk ihtiyacın 3 milyon ton kadarı havzamızdan karşılanıyor.
Geriye kalan 17 milyon ton taşkömürü için ise milyarlarca dolarımız dışarıya gidiyor. TTK'nın üretim kapasitesi 5 milyon ton. 1 milyar tonun üzerinde rezervimiz var. Öz kaynağımız taşkömürünü ülkemiz ekonomisine daha çok kazandırmalıyız. Bu işlerin taşeron şirketlerle olmadığı ortaya çıktı. 17 Mayıs 2010 tarihinde taşeron şirkette çalışan 30 arkadaşımızı yitirdik. Ostim'de, İvedik'te ve son olarak Elbistan'da 30 insanımızı iş kazalarında kaybettik.
Kazalar incelendiğinde insanların iş güvencesinden yoksun, iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırıldıkları dikkat çekiyor. Biz 2004-2005 yıllarında uyarılarda bulunduk, eylemler yaptık. Bugün gelinen nokta ortadadır” diye konuştu.