CHP Zonguldak Milletvekili ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Ali Koçal, beraberinde İl Başkanı Osman Yayla, Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu'yu makamında ziyaret etti.
CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal yaptığı konuşmada, TTK'nın çok önemli bir kurum olduğunu söyledi. Koçal, "Parti olarak, sivil toplum örgütleri ve sendikalara önem veriyoruz. Sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini her zaman önemseyeceğiz, GMİS Türkiye ve bölgemiz için önemlidir. GMİS en güzel tavrını 1991'de göstermiştir. 17 Mayısta Karadon Müessesi'nde meydana gelen kazanın ardından hazırlanan raporlara bakıldığında bunun kader sonucu değil de ihmal sonucu olduğu ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan raporda ihmali olanların belli bir şekilde cezalandırılmaları gerekirken böyle bir şey ortaya çıkmıyor. Ortada bir ihmal varsa bunun karşılığında yasalarımızda ne varsa bununda yerine getirilmesinin doğru olacağına inanıyorum. CHP olarak TTK'nın yeniden ele alınması ve eksikliklerinin giderilmesi, işçi alınması, ÇATES'inde kömür madeni olduğu için burada vardır. Başkasına satılması ve özelleştirilmesi kesinlikle doğru değildir. Böyle bir şey olacaksa da bunun TTK'ya satılmasının doğru olacağını düşünüyoruz. TTK bizim için çok önemli. CHP olarak her zaman TTK'nın ayağa kaldırılmasını arzu eden ve dillendiren bir siyasi partiyiz. Mademki Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var o zaman üretip istihdama sunulmalıdır. Üretim son zamanlarda 1.5 tona düşmüştür. İşçi sayasını ve kömür üretimini artırabiliriz. TTK'daki kadrolaşma bazılarının TTK üzerinden saltanat sürdürme konusu bizleri üzmektedir. TTK giderek zarara uğratılıyor. Taşeronlaşma TTK için anlamsız ve gereksizdir. CHP olarak TTK'nın yeniden ele alınması, eksikliklerinin giderilmesi üretimin yapılmasını istiyoruz. TTK işçilerimizin ülkemiz için önemli tavırları olmuştur. Biz 12 Eylül de gerçekleştirilecek referandumun ardından ÇATES'in satılmaması ve TTK'ya işçi alınması yönünde kampanya başlatacağız" dedi.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu yaptığı konuşmada, 12 Eylül'de gerçekleşecek olan referandumda hayır oyu kullanacaklarını söyledi. Muslu, "Sendika olarak 12 Eylül'de gerçekleştirilecek referanduma hayır oyu kullanacağız. Bu siyasi bir tavır değildir. Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın. İsteyen herkes istediği sendikaya üye olsun ancak örgütlenmenin önündeki engeller kalksın. Öncelikle çalışma hayatındaki sıkıntılar kaldırılsın. TTK'nın önü açılsın. 17 Mayıs'taki patlama dengemizi bozdu. Üretimimizi yavaşladı. Çalışan işçilerimizin psikolojisi bozuldu. Herkes yapabileceği işin sorumluluğunu alacak. Tekrar bu acıların yaşanmaması için taşeron firmaların TTK'da olmaması gerekiyor. Taşeron firmaların TTK'dan uzaklaştırılmalıdır" dedi.