Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, okul çevresinde okulla ilişiği olmayan kişilere yönelik başlatılan uygulamayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Vali Ayyıldız'a teşekkür etti.
Bu uygulamaların devamını beklediklerini ve sadece Fener bölgesinde değil, tüm okullarda uygulanmasını istediklerini dile getiren Aşkar, açıklamasına şöyle devam etti:
Son zamanlarda artış gösteren okullarda şiddet hadiselerinin en önemli nedenlerinden biri de, okul ile ilişiği olmayan kişilerin sebep olduğu olaylardır. Okulların görevi, çocuklarımıza ve gençlerimize sadece matematiği, fiziği, tarihi öğretmek değildir. Onları hayata hazırlamak, iyi bir vatandaş, daha da önemlisi iyi bir insan olarak yetiştirmektir. Şiddetten ve zararlı alışkanlıklardan uzak bir ortamda eğitim-öğretim faaliyeti yürütmek, sadece öğretmen ve okul idarelerinin görevi olamaz. Burada bütün toplumun sorumluluğu vardır. Zonguldak Valisi Sayın Erol Ayyıldız'ın okul çevresinde okulla ilişiği olmayan kişilere yönelik başlatmış olduğu yasak uygulamasını memnuniyetle karşılıyoruz ve Valimize teşekkür ediyoruz. Ancak bu uygulamanın sadece Fener bölgesiyle sınırlı kalmayıp, tüm okullarımıza yönelik olması ve devamlı olmasını da Sayın Valimizden bekliyoruz.
Bir diğer önemli konu da; taşımalı eğitim meselesidir. Bakanlığımızın kırsal bölgedeki öğrencilerimizi bedava taşımasını tabii ki önemsiyor ve destekliyoruz. Ancak taşıma yapan yüklenicilerin denetlenmesi, her sabah ve akşam öğrencilerin nöbetçi öğretmenler tarafından imza karşılığı teslim alınması ve teslim edilmesi şeklindeki uygulama, asıl görevi eğitim öğretim olan öğretmen arkadaşlarımıza ve okul idarelerine büyük bir külfet ve sorumluluk yüklemektedir. Bununla birlikte yerine getirmesi gereken sorumluluklarını tam olarak yerine getirmeyen yüklenici ve şoförlerle öğretmenleri karşı karşıya getirmektedir. Bu güne kadar çok önemli bir problemin doğmaması, bundan sonra doğmayacağı anlamına gelmez.
Sorunun çözümü noktasında yetkililere teklifimiz; devletin taşıma yaptığı öğrencilerin taşıma bedellerini öğrenci velilerine nakit olarak ödemesi, ailelerin çocuklarını kendi imkanları ile taşımasının sağlanmasıdır. Bu yapılamıyorsa, taşıma araçlarının denetlenmesi işinin öğretmenlerden alınıp, emniyet güçlerine devredilmesi ve düzenli periyotlarla denetiminin yapılmasıdır.
Bununla birlikte özel servis araçlarının da denetimi sık sık yapılmalı, servisçilerin ayakta öğrenci taşımaları, öğrencileri bir-bir buçuk saat bekletmeleri veya okula zamansız bırakmaları önlenmelidir.