Zonguldak Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar, Kütahya’da siyanür havuzlarının yıkılması nedeniyle uzmanların bölgenin boşaltılması gerektiği yönündeki uyarılarına kulak tıkayan yetkililere sert tepki gösterdi.
Kütahya’da Eti Gümüş A.Ş.’nin atık depolama tesisi alanında bulunan siyanür havuzlarının yıkılması sonucu çevrede ciddi tahribat yaratıldığı ve bölgenin acilen boşaltılması uyarısında bulunulduğunu hatırlatan Günvar, “Çernobil krizinde bakanlarımız çayların radyasyonsuz olduğunu öne sürerek çay içmişti. Şimdi de bölgede sorun olmadığını siyanür bulaşan sulardan içerek göstermeye çalışıyorlar” dedi.
“BÖLGE HALKI DERHAL KÖYDEN UZAKLAŞTIRILMALI”
Dernek olarak sadece Zonguldak’ın değil, ülkenin hiçbir toprağında canlılara zarar verilmesine göz yumamayacaklarını belirten Günvar, “Kütahya’daki siyanür tüm ülkenin gündemine yerleşti. Bu soruna kayıtsız kalmamız mümkün değil.
Vakti zamanında dönemin bakanları Çernobil faciasından sonra halkın korkmaması için zehirli çayları içmişti ve bir süre sonra hayatlarını kaybetmişlerdi. Şimdi de aynı şey yapılıyor. Uzmanlar tüm köy halkının derhal boşaltılması gerektiğini söylerken, bazı yetkililer, kendileri gibi minnacık çocuklara bölgedeki sulardan içiriyor. Siyanürün çok az bir miktarı insan hayatını bitirmeye yeter. Burada tonlarca siyanür var. Bu siyanürlerin önce Porsuk Çayı’ndan Sakarya Nehri’ne, buradan da Karadeniz’e akmasından korkuyoruz. Eğer böyle bir şey yaşanırsa milyonlarca insan hayatını kaybeder. Bir an önce köyde gerekli önlemlerin alınmasını ve bölge halkının mutlaka köyden uzaklaştırılmasını istiyoruz. Biz asla teknolojiye karşı değiliz. Ama gerekli önlemler de mutlaka alınmalı. Türkiye kimsenin babasının çiftliği değil, kimse kafasına göre insanların sağlığıyla oynayamaz” şeklinde konuştu.
Günvar, basın açıklamasının son bölümlerinde mağdur olan tüm vatandaşların yanında olduklarını belirterek, her türlü eylem-de destek vereceklerini söyledi.