Gambiya Büyükelçisi Gibril Joof, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan'ın daveti üzerine Kdz.Ereğli'ye geldi. Kdz.Ereğli Kaymakamlığını ziyaret eden Joff daha sonra Erdemir tesislerini gezdi. Türkiye ve Kdz.Ereğli'ye övgüler yağdıran Büyükelçi, tersaneler bölgesinde de incelemelerde bulunacak.

Kaymakam İbrahim Çay, Milletvekili Candan'a tersaneler bölgesinin yeniden eski günlerine dönebilmesi için gösterdiği çabaya teşekkür etti. Büyükelçi Joof ise Erdemir tesislerini gezdikten sonra Ereğli ve Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Candan Kaymakamlık ziyaretinde yaptığı konuşmasında, Büyükelçi Joof'un 2 gün Kdz.Ereğli'de çeşitli temaslarda bulunacağını belirterek, 'Balıkçılık ile ilgili kendisine bilgi vereceğiz. Bizdeki sistem ile oradaki sistem arasında fark çok. Orada 1-2 kişilik balık tutuluyor. Gırgır tabir ettiğimiz balıkçılık sistemi bizde var orada yok. Çok açık denizlerde ise Avrupa'daki firmalara vermişler. Kendilerini yerinde bu sistemi göstermek için buraya davet ettik. Bizdeki gırgır balıkçılık fikrini acaba Afrika'ya yayabilir miyiz? Gambiya'ya daha önce gitmiştim ve sistemi iyi biliyorum' sözleri ile konuştu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay'da, 'Gambiya Büyükelçisini Kdz.Ereğli'de ağırlamaktan son derece mutluyuz. Milletvekilimiz Ercan Candan uzun zamandır tersaneler bölgesinde yaşanan sıkıntının ortadan kalkması için yeniden eski hareketli günlerine kavuşması için yoğun bir çaba içerisinde. Ben hem büyükelçimize hem milletvekilimize böyle bir girişimde bulunduklarından dolayı teşekkür ediyorum inşallah da hayırlara vesile olur. Çok mutluluk duyuyoruz, olması gereken şeyde budur, hayırlı sonuçlar alınmasını temenni ediyorum' dedi.

 

YATIRIM VE TİCARET HEDEFİ

 

Büyükelçi Gibril Joof 'da konuşmasında, 'Milletvekili Ercan Candan'ın yıllardır Gambiya ile ilişkisi var. 1990'lı yıllardan buyana Türkiye ile bizim de ilişkimiz var. Bizim askerlerimizi sizin askerleriniz eğitti. Biz yakın ilişkilerimizi diğer alanlarda yatırım ve ticaret alanında geliştirmek istiyoruz. Bu ilgiden de memnunuz' sözleri ile konuştu.

 

ERDEMİR ZİYARETİ

 

Daha sonra Büyükelçi Joff ve Milletvekili Candan, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalar'na geçti. Joof ve Candan'ı, Erdemir Satınalma Koordinatör Vekili Samim Şaylan, İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Esat Günday, Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Nezih Tunalıtosunoğlu, İnsan Kaynakları ve İdari işler Genel Müdür Yardımcısı Kaan Böke, Teknik Hizmetler ve Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Mücteba Bekcan karşıladı. Gambiya Büyükelçisi Gibril Joof, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nı gezdi. Beraberinde AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Emine Çift, Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, İlçe Başkanı Adem Öztürk ve ilçe yöneticileri ile Erdemir'de ilk olarak tesis hakkında brifing alan Büyükelçi Joof, Erdemir Limanı, 3-4 Nolu Slap Üretim Tesisi, Sıcak ve Soğuk Haddehane ünitelerini gezdi çalışmalara ilişkin bilgi aldı. 

 

TÜRKİYE DÜNYADA BİR OYUNCU

 

Gezinin ardından açıklamalarda bulunan Joof şunları söyledi: Çok yüksek biçimde imrendim. Buraya gelen kim olursa olsun burayı bir gezip gördükten sonra kaliteyi gördükten sonra şunu herkes inanacaktır ki Türkiye dünyada bir oyuncudur, endüstri oyuncusudur. Beni en çok ilgilendiren buradaki sıvı demirin elde edilişi oldu, beni çok etkiledi. İlk defa bir çelik fabrikasını gezişim oldu. Şunu söyleyebilirim ki en iyilerinden birini gördüm. Kapasitesi ve boyutu ile ürettiği ürüne bakıldığında gerçekten muhteşemdi. Ben küçük bir ülkeden geliyorum endüstrileşmiş de değil buraya geldiğimde şunu gördüm ki kim gelirse gelsin görecek ki nereden başlanması gerektiğinin bir fikri kafamızda canlandı. Bizim bir dökümhanemiz var bu da Türkler tarafından yapıldı ve bu Batı Afrika'nın en iyisi şuanda. İki tane Gambiya'lı öğrenci şuan bu dökümhaneyi çalıştırmak için eğitim görüyorlar. Onlar burayı gelip gördüklerinde buradan bir fikir elde etmiş olurlar. Ben Milletvekili Ercan Candan'a teşekkür ediyorum beni ve öğrencileri buraya getirdiği için. Aynı zamanda ülkemizdeki dökümhane ile yakından ilgilendiği için.

TÜRKİYE-GAMBİYA İLİŞKİLERİ

Biz Türkiye ile ilişkilerimize 1990'lı yıllarda askeri eğitimlerle başladık. Barış Koruma Operasyonlarında en iyilerinden en sağlıklarından biri Gambiya idi çünkü onları Türk Ordusu, Türk Askeri eğitti. 2005 yılında stratejik ülke olarak Afrika yılı ilan edildiğinde ve 2008 yılında da stratejik ortaklık olarak Afrika ilan edildiğinde İstanbul'daydık. Ondan sonra birçok Afrika ülkesi Türkiye ile ilişkilerini genişletme kararı aldı. 2010 Yılında da benim Başkanım burada bir Büyükelçilik açılması kararını verdi. Biz sadece askeri ilişkilerde değil yatırımda da endüstriyede de genişlemeyi arzu ediyoruz. Eğitim alanında da biz geliştirmek istiyoruz Türk Hükümeti bir çok Gambiya'lı öğrenciye burs vermekte ve Türkiye'nin pekçok üniversitesinde Gambiya'lı öğrenciler var. Türkiye şuanda Afrika ülkeleri ile çok sıkı ilişkilere giriyor tabiki Gambiya ile de giriyor. Biz bir çok alanda ilişkilerimizi yatırım eğitim bunun gibi alanlarda güçlendirmek istiyoruz. Türkiye dünya hakkında konuşmak istersek biz ve herkes biliyor ki Türkiye bir Dünya oyuncusu. Hiç şüphe yok ki hiç kimse şüphe etmesin ki Türkiye hem ekonomik olarak politik olarak da bir dünya oyuncusu. Şunu da iyi biliyoruz ki belki de en samimi en içten ortaklarından biri Afrika'nın. Biz şunu iyi biliyoruz ki Türkiye sadece Afrika'ya almak için gelmiyor vermek için de geliyor teknoloji transferi için de geliyor onun için biz Türkiye'yi samimi ortak buluyoruz. Burada olmaktan çok mutluyuz, bizde bunun devam etmesini diliyoruz"