Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü'nden Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğe atanan Öner Güner, Somali'de yaşanan toplu bebek ölümlerini bölgede gönüllü olarak kamp kuran Türk hekimlerinin bitirdiğini ifade etti.
3 yılda iki kez Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü görevinden Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü'ne atanan Dr. Öner Güner, Zonguldak'ta son kez basın mensupları ile bir araya geldi. Güner, Somali'deki bebek ölümlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından dünya kamuoyuna taşındığını belirtirken ölüm olaylarının oradaki gönüllü Türk Sağlık ekipleri tarafından durdurulduğunu ifade etti. Başlatılan yardım seferberliği ile bölgede 3 sahra hastanesinin bölgede hizmet verdiğine dikkat çeken Öner, bir bölgede yaklaşık günde 50-60 bebek ölümünün gerçekleştiğini fakat bu ölümlerin bir bölge ile sınırlı olmadığını da sözlerine ekledi. Somali'nin çeşitli bölgelerinde yaşanan ölümlerinin ortalama olarak günde 1 yada 2 çocuğa anlatan Güner şöyle konuştu: "Günde 50-60 bebeğin öldüğü yerlerde, artık günde 1-2 bebek ölmüyor. Somali'ye yapılan yardımlar gerekli miydi, gereksiz miydi' diye tartışmalar vardı. Gerçekten insanın içini burkan, açlıkla ve hastalıkla pençeleşen insanlara verilmiş olan yardımlar, destekler, Türk halkının gösterdiği samimiyet ve yönelim gerçekten yerini buluyor. Afrika'nın Somali'de ve göremediğimiz bir çok ülkesinde bu şekilde yürek burkan insanlık dramları söz konusu. Türkiye bu bölgeye elini attıktan sonra, dünya kamuoyunun da dikkatini Afrika'ya çekildi. Türkiye bu anlamda da, büyük başarı elde etti. İnsanlık adına dünyaya örnek bir davranış sergiledi. Bundan sonraki hedefimiz, oradaki insanların daha sağlıklı yaşama kavuşmaları anlamında, sağlık hizmetlerinin devamını getirmek. Ve belli bir seviyeye getirdikten sonra kendi sistemlerini kurmalarında yardımcı olmaktır. Çok hızlı bir hareket manevrası ile oraya sahra hastanelerini konuşlandırdık. Şuanda 3 hastanemiz hizmet ediyor" dedi.
Hemen hemen Türkiye'de uygulanan sistemin Somali'de de oturtulmaya başlandığını belirten Güner, şöyle devam etti: "Artık bizim kendi ülkemizdeki sistemi, oradaki arkadaşlarımız, uygulamaya çalışıyorlar. Bırakın sadece hastanede tedavi edilmesi gereken insanları, artık kendi yerleşim alanlarda bölgelerde, köylere çıkıp, hamile ve bebekleri taramaya başladılar. Bu sadece Türkiye'den bölgeye giden sağlık ekiplerinin başarısıdır".
Bebek ölümlerinin sebebini ise yetersiz beslenme, açlık, bulaşıcı hastalıklar olarak tespit ediğini anlatan Güner, bulaşıcı hastalıkların da kontrol altına alınmaya başlandığını vurguladı.
Afrika genelindeki ülkelerle koordineli yapılan çalışmalarla bölgedeki yaşam beklentisi oranını yukarılara taşımak istediklerini vurgulayan Güner, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  "Düzenli aşılama programların yapımına başlandı. Gerekli gıda ve beslenme takviyeleri yapıldıktan sonra, bebek ölümlerindeki oranlar git gide azaldı. Bu çalışmalar devam ettikçe, Afrika'da şuanda yüzde 40-45 olan yaşam beklentisi oranı, önümüzdeki yıllarda daha da yukarıya çıkacaktır".
Gönderilen personellerin gönüllülük esasına dayandığını ifade eden Güner, görev yapan personele ise şöyle teşekkür etti: "Oradaki personel sayımız, dönem dönem artıyor yada azalıyor. Personel sayımızı, oradaki ihtiyaca ve buradaki gönüllülük esasına göre belirliyoruz. Bize müracaatı olan büyük bir gönüllü listemiz var.
Bu listenin büyük kısmını zamanında değerlendiremiyoruz. Bunların bir kısmına cevap verebiliyoruz. Camiamızın duyarlılığına da teşekkür ediyoruz. Çok zor koşullara rağmen el birliği ile çalışıyorlar."