EMKO Isıtma Sistemleri, Bakacakkadı’daki fabrika tesislerinde Zonguldak Merkez, Devrek, Çaycuma ve Gökçebey’deki apartman kalorifercilerine çevre kirliliğinin önüne geçmek için kalorifer sistemleri ve yakımı hakkında seminer verdi. Seminere; Arı Şirketler Grubu Sahibi ve EMKO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay, Bakacakkadı Belediye Başkanı Muhammet Albuz, Sanayi ve Ticaret İl Müdür Vekili Birol Cangi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ekrem Bilir, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nden Yadigar Karakuş ve Halk Eğitim Merkezi’ni temsilen Önay Akdağ katıldı. Fabrika gezisinin ardından yemekhanede öğle yemeği yenildi. Yemekhanedeki seminerin açılış konuşmasını yapan EMKO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay, düzenledikleri bu seminerin ileriki aşamada apartman sahipleri ve yöneticilerini kapsayacağını söyledi.
Günay, konuşmasında, şunları söyledi;
GÜNAY; “ÇEVRE MÜDÜRLÜĞܒNÜN KARŞISINDA DA TÜVENAN KÖMÜR KULLANILIYOR”
“Çevre konusu hiç kuşkusuz büyük önem arz ediyor. Soluduğumuz hava her geçen gün bilinçsizce kirletiliyor. Yakıt tasarrufu ve sağlıklı bir çevre için hava kirliliğinin en aza indirgenmesi, enerji tasarrufu sağlanması ve can güvenliği amacıyla seminer düzenledik. Ülkemiz genelinde olduğu gibi, Zonguldak'ta da konutların ısıtılmasında kalorifer kazanlarının yeri oldukça fazladır. Sağlıklı bir çevre, yakıt tasarrufu ve yangın güvenliği sağlanması amacı ile kalorifer kazanlarının bakımından kullanılmasına kadar uzanan süreçte kullanıcıların dikkat etmesi gereken hususları ele alacağız. Siz değerli Zonguldaklıların bu program doğrultusunda hareket ederek, hava kirliliğini en aza indirme çalışmalarımıza katkıda bulunarak; öncelikle sağlıklı bir çevre oluşumuna destek vereceğinize inanıyoruz. Ayrıca; bilinçli ve düzenli yakma ile yakıt tasarrufu elde etmemiz ve buna bağlı olarak ülke ve ev ekonomisine kazanç sağlayabileceğimizde aşikardır. Yeşiliyle, mavisiyle, temiz bir Zonguldak ve herkese sağlıklı güvenli bir yaşam diliyorum” dedi.
Günay, Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün dahi karşısındaki konutlarda tüvenan kömür kullanıldığını, bu yüzden de Zonguldak’ta hava kirliliğinin fazla olduğunu söyledi.
BİLİR; “TÜVENAN VE ŞILAMA AF YOK!”
Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ekrem Bilir de, “Anayasanın 56’ncı maddesi gereği çevreyi korumak hem devletin, hem de vatandaşın asli sorumluluğundadır. Hava kalitesinin korunması ve hava kirliliğinin önlenmesi için Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun temiz ve kaliteli yakıtların yakma istemlerinin üretilmesi ve kullanılması zorunludur. Hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi izne tabi olmayan tesislerin işletilmesi sırasında yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olanları maddeleri konutlarında kullananlara her bir konut için 425 TL ve de Savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Yakıt yakma sistemi ve yakıcı kusursuz olması özelliği şarttır. Çünkü hava kirliliğinin temelinde kötü yanma vardır. Isınmada kömürlerin elenmiş, yıkanmış, torbalanmış olması ve satış izin belgesi mutlaka olmalıdır. Tüvenan ve şılam kömürünün yüzde 50’si toz, toprak, şist ve miksten oluşuyor. Bunları satan, alan ve kullanan suçludur. Affı da yoktur. Artık apartmanları tek tek dolaşıyoruz, geçtiğimiz yıl çalışmalar neticesinde 100’ün üzerinde apartmana 16-30 bin TL arasında para cezası uyguladık. Tüketicinin bilinçli olması ve seçici olması tercihini daima kaliteden, sorumluluktan yana kullanması gerekiyor. Kullanılabilir yakıt şartının yanında kazanlarda tip emisyon belgesi ve standartlara uygunluk belgesi sahibi olması gerekiyor. Yapılan düzenlemelerle baca gazı emisyon ölçümü yapılması zorunluluğu getiriyor. Bundan böyle konutlarda ısı gücü sistemin doğru monte edilip edilmediğini, baca yüksekliği, içerideki oksijen miktarı, baca çekiş hızı, yeterli yanma verimi incelenecektir. Dış ortam sıcaklığı 15 derecenin altına düşmedikçe, soba ve kaloriferinizi yakmayın. Oda sıcaklığı insan biyolojisi açısından 20 dereceyi geçememelidir. Mekanlarımız mutlaka ısı, ses ve nem yalıtımlı olmalıdır. Kapı ve pencerelerimiz sızdırmasız olmalıdır. Isının yüzde 45’i genellikle montajlama hatası yüzünden kapı ve pencerelerden kaçamaktadır. Kalorifer kazanlarında yüzde 1’lik sıcaklık düşürme, yüzde 5’lik yakıt tasarrufu sağlamaktadır” dedi.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nden Yadigar Karakuş da, kalorifer kazanlarının kurulumu ve yakımıyla ilgili katılımcılara bilgiler aktardı.
Konuşmaların ardından 112 kalorifer ateşçisinin katıldığı seminerin soru-cevap bölümüne geçildi. Kalorifer ateşçileri, suçlunun hep kendilerinin gösterilmesinden şikayetçi olarak, “Tüvenan kömür satanların suçu yok mu? Hep bizler mi suçluyuz? Bu kömürleri satanlara ne gibi ceza uygulanıyor, bunlar denetleniyor mu? Şikayetçi olsak, bizi işten atarlar” dediler.
Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ekrem Bilir, 6 personelle Devrek’ten Akçakoca’ya kadar olan bölgede hizmet vermeye çalıştıklarını belirterek, “Personel sayımız yetersiz. 6 kişiyle denetimlere çıkıyoruz. Benim telefonum 24 saat açık. Şikayetlerinizi yapabilirsiniz. İsminiz sadece bizde saklı kalacak” dedi.