Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü ve 7-13 Nisan Sağlık Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013 yılı için 7 Nisan Dünya Sağlık Gününde Hipertansiyon konusunu gündemine aldığını belirten Müdür Külekçi Uğur açıklamasında, şunları söyledi:
Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Sağlık; sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir  Sağlıklı yaşam hakkının korunması, insan sağlığının önemi ve bu konuda bilincin artırılması amacıyla, Birleşmiş Milletlere üye olan tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de, 7 Nisan 'Dünya Sağlık Günü', 7-13 Nisan tarihleri arası da, 'Sağlık Haftası' olarak kutlanmaktadır. Her yıl güncel bir konuyu gündeme taşıyan Dünya Sağlık Örgütü, çözüm yolları ve önerileriyle tüm dünyada bilgilendirme etkinliklerinin yapılmasını teşvik etmektedir. 7-13 Nisan haftası da 'Dünya Sağlık Haftası' olarak kutlanmakta, hafta boyunca düzenlenen etkinliklerle toplumun ihtiyaçları doğrultusunda, sağlıkla ilgili bilgilerin geniş halk kitlelerine ulaştırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bireylerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmeleri, hastalanmadan gerekli tedbirleri almaları hedeflenmektedir.  DSÖ, 2013 yılı '7 Nisan Dünya Sağlık Günü' için 'Hipertansiyon' konusunu tema olarak belirlemiş ve bu önemli konu ile ilgili etkinlikler bu çerçevede yapılmaktadır. Hipertansiyon, basit olarak 'yüksek kan basıncı' demektir. Kan basıncı, kanı kalpten dokulara taşıyan damarlarda oluşan basınçtır. Hipertansiyon, kalp hastalıkları için ana bir risk faktörüdür. Eğer tedavi edilmezse, beyin dolaşımı, kalp, damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olur. Sanayileşme, yaşam biçimi, örn. aşırı tuz kullanımı, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri vardır. Hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tuz alımını azaltmak, dengeli bir diyetle beslenmek, alkolün zararlı kullanımından kaçınmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak ve tütün kullanımından kaçınmak hipertansiyon riskini azaltmaktadır. Obezite, kalp damar hastalıkları ve diyabetin dünyanın birçok bölgesinde hızla yayıldığı bu dönemde, bu hastalıklara zemin hazırlayan en önemli etkenlerin başında yetersiz fiziksel aktivite ve yanlış beslenme uygulamaları gelmektedir. Bir hastalığı önlemenin en iyi yolu, hastalığın oluşumunun önlenmesidir. Bu nedenle sağlıkta bugün ön plana çıkan en önemli husus koruyucu sağlık hizmetleridir.
Bu amaçla Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimizde, obezite ile mücadele, fiziksel aktivitenin teşviki, özellikle çocuklara yönelik çalışmalar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile sürdürülmektedir. Yine ilimizde 21 Ocak 2013 tarih ve 1 nolu Umumi Hıfzıssıhha Meclis kararı ile ikram hizmeti veren restoran, kafe, büfe, kamu ve özel kuruluşların yemekhaneleri, özel işletmelere ait restoranlarda, toplu yemek hizmetinin sunulduğu tüm kuruluşlarda, yemeklerde kullanılan tuz miktarının azaltılması, ayrıca kahvehane, kafe, restoran özel ya da kamu kuruluşlarının çay ocaklarında çayların tek şeker ile sunulması kararı verilmiştir.
Dünya Sağlık Günü ve Sağlık Haftası nedeniyle tüm bireyleri, sağlığın korunması ve daha sağlıklı bir topluma ulaşılması yolunda gereken duyarlılığı göstermeye çağırıyor, sağlık bilincinin en üst düzeyde olduğu bir toplum olmayı temenni ediyorum.