Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türk-İş ile Hükümet arasında imzalanan Çerçeve Anlaşmasıyla ilgili olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı işyerlerini ziyaret ederek maden işçilerini bilgilendiriyor ve madencinin toplu sözleşme hakkındaki görüşlerini almaya devam ediyor.
25 Temmuz’da Gelik ve Karadon üretim bölgelerinin ardından 26 Temmuz 2011 tarihinde sabah vardiyasında Kozlu Müessesesi’ni ve ardından akşam vardiyasında ise Üzülmez Müessesesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret eden Alabaş, toplu iş sözleşmesi sürecini ve gelinen noktayı anlattı.
Ziyarete GMİS Genel Başkanı Alabaş’ın yanısıra Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ve GMİS Üzülmez Şube Başkan ve Yöneticileri katıldı.
Tüm havzadaki işyerlerini ziyaret ederek Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan Çerçeve Anlaşmasını anlattıklarını belirten Alabaş, maden işçisinin onayını aldıktan sonra GMİS olarak Kamu-İş ile toplu sözleşme görüşmesi için masaya oturacaklarını belirtti.
Türk-İş ile Hükümet arasında imzalanan Çerçeve Anlaşması’nın şartlarını anlatan Alabaş, “Hükümet önce 1200 TL’nin altında ücret alan işçilere iyileştirme yapılmasını teklif etti. Biz, bu iyileştirmenin maden işçilerini kapsamadığını belirterek anlamşanın altına imza atmayacağımızı belirttik. Çetin geçen görüşmelerin ardından 1425 TL ve altında ücret alan işçilerin ücretlerinde iyileştirilme yapılmasını kabul ettirdik. İyileştirme rakamının daha yüksek olmasını isterdik. Ancak mevcut şartlar altında daha iyi bir iyileştirme almamızın mümkün olmayacağı görüldü ve Türk-İş Yönetimi  ile 7 sendikanın onayıyla Çerçeve Anlaşması imzalandı.
İyileştirmeler dışında ilk 6 ay ve ikinci 6 ay için yüzde 4, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için yüzde 3’er zam alındı. İkinci yıl enflasyonu zam oranlarından yüksek çıkarsa aşan kısım da zam oranlarına eklenecek. Bunlar dışında sosyal yardımlar da 84 TL’den 145 TL’ye çıkarıldı” dedi.
Çerçeve Anlaşmasının şartlarını anlattıkları bölgelerde, işçilerin büyük bir çoğunluğunun zam oranlarını ve iyileştirmeleri mevcut şartlar dikkate alındığında olumlu karşıladığının altını çizen Alabaş, Türk-İş ile Hükümet arasında varolan anlaşmanın görüşmelere yön vereceğini belirterek, “Biz toplu iş sözleşmemizi henüz imzalamadık. Sizlerin görüşlerini alarak 29 Temmuz 2011 tarihinde Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ve TTK Yönetimiyle yeniden masaya oturacağız. Toplu sözleşmenin imzalanmasının ardından farkların bir an önce arkadaşlarımıza ödenmesini sağlamak istiyoruz” dedi.
Gruplu çalışan maden işçilerinin daimi statüde çalışmaya geçmesinin toplu iş sözleşmesi konusu olmadığını vurugulayan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Gruplu çalışan arkadaşlarımızın daimi çalışmaya geçmeleri için gerekli girişimleri yaptık.
Toplu sözleşmemizin imzalanmasının ardından bu arkadaşlarımızın daimiye geçişi konusunda da sonuç alacağımıza inanıyoruz” dedi.