Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Aslıhan Külekçi Uğur, Türkiye'de gizli diyabet dahil 5 milyon diyabetli bulunduğunu söyledi.
Uğur, 12-18 Kasım Dünya Diyabetliler Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetus mellitus hastalığının kan glikoz düzeyinin ayarlanması durumu olduğunu ifade etti. Diyabetin, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığı olduğunu belirten Uğur, hastalığın kendisini sürekli kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterdiğini anlattı. Uğur, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada 180 milyon kişinin şeker hastası olduğu kaydetti. 2025 yılında bu sayının 300 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Uğur, şöyle konuştu: Türkiye'de gizli diyabet dahil 5 milyon diyabetli bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan bu veriler her geçen gün artmaktadır. Diyabet hastalığı konusunda farkındalık bilinci oluşturmak amacıyla her yıl 12-18 Kasım Dünya Diyabetliler Günü olarak değerlendirilmektedir. Diyabet hastalığı genetik olduğu kadar bazı hastalık ya da sağlık durumlarından sonra da görülebilmektedir. Diyabet hastalığı açısından risk altında olanların başında; ailesinde diyabet hastalığı tanısı olanlar, pankreas bozuklukları ve enfeksiyonları ve fazla kilolu olma durumları gelmektedir.
Uğur, diyabet hastalığının metabolik bozuklukların yanı sıra enfeksiyonlara yatkınlık, kalp ve dolaşım bozuklukları, göz hastalıkları ve yaşam kalitesinin azalmasına neden olduğunu belirterek uyarılarını sürdürdü. Hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu belirten Uğur, şunları söyledi: Diyabet hastalığı bulunan kişileri en başta diyet programları olmak üzere, ilaçlarının düzenli kullanımına, vücut bakımlarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Düzenli fiziksel aktiviteyi yaşam tarzı haline getirerek, yeterli ve dengeli beslenerek, sağlık kontrollerine katılarak önlenebilecek olan diyabetten geleceğimizi koruyalım.