ZKÜ Ereğli Eğitim Fakültesi öğrencilerinin hazırladıkları 'Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet' konulu söyleşi Pazar günü saat 14:00'te Can Radyo'da.

NOT: Kdz. Ereğli Emniyet Müdürlüğü'nden alınan verilere göre yaz aylarında içkinin kullanımındaki artıştan dolayı kadına şiddet olaylarının arttığı gözlenmektedir.

TEDBİR: Şiddet uygulayan eşin 6 aya kadar evden uzaklaştırılmasını ve iş yerinize gelmesini engelleyebilir. Hakim uzaklaştırılan kişinin ev ile ilgili ödemeleri yerine getirmesi kararı verebilir. Bu kanunun uygulanması sadece fiziksel şiddete yönelik değildir. BAŞVURURKEN MASRAF ÖDENMEZ.

ZKÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Öğrencileri tarihin çok eski dönemlerinden günümüze kadar gelen ve tazeliğini koruyan Türkiye'de kadına yönelik şiddet konusunu ele alarak düzenlemiş oldukları istatistik verileri 11 Aralık 2011 Pazar günü saat 14:00'te Av. Ayten Şimşek Sezgin eşliğinde Kdz. Ereğli'den yayın yapan Can Radyo'da söyleşi gerçekleştirecekler.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencileri Tevfik Tan, Sinan Kılıçarslan, Koray Yılmaz, Özgün Aslan ve Sinem Demirhan derledikleri bilgilerde aile içi şiddet, şiddete maruz kalanların başvurabileceği kuruluşlar, polisin yapacağı işlemler, ilgili kanun ve ailenin korunması kanunu başlıkları adı altında ülkede kanayan yara olan şiddetin artık durmasını istediler.

Pazar günü Can Radyo'da saat 14:00'de yapılacak söyleşiyi herkesin dinlemesi gerektiğini belirten Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Öğrencileri, Kadına yönelik şiddet yeni bir sorun olmayıp tarihin çok eski dönemlerinden günümüze kadar gelen ve tazeliğini koruyan bir sorundur. Sanatın çeşitli dallarında üniversitelerin akademik kurumlarında bu sorunla ilgili filmler çekilip tezler hazırlanmıştır. Bizler Ereğli Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf Öğrencileri olarak şüphesiz iddia taşımayarak bu mütevazi çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyoruz ki ülkemizin kanayan yarasını durdurabilmek için bir katkımız olsun dediler.

Yapılan istatistikî çalışma şu şekilde:


AİLE İÇİ ŞİDDET NEDİR?

Eşinizin size veya çocuklarınıza ya da sizinle aynı evde yaşayan akrabalarınıza yönelik; sizinle aynı evde yaşayan herhangi bir akrabanızın, size ya da evdeki diğer kişilere yönelik; evli olmamıza rağmen kendi isteğinizle veya mahkeme kararı ile ayrı evlerde yaşadığınız kişilerin, size yönelik; tehdit, baskı ve kontrol içeren, fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmenize veya acı çekmenize sebep olan her türlü davranışıdır.

ŞİDDET TÜRLERİ:

a)Fiziksel şiddet b) Psikolojik şiddet c)Cinsel şiddet d) Ekonomik şiddet

ŞİDDET MARUZ KALDINIZDA YA DA RİSK ALTINDAYKEN BAŞVURURABİLECEĞİNİZ KURUM KURULUŞLAR:

İL SOSYAL HİZMETLER MÜRDÜRLÜKLERİ
ALO 183 AİLE, KADIN, ÇOCUK VE ÖZÜRLÜ SOSYAL HİZMET DANIŞMA HATTI
SAĞLIK KURULUŞLARI
POLİS VE JANDARMA KARAKOLLARI
CUMHURİYET SAVCILIĞI
BELEDİYELERİN KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ
BAROLARIN KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ VE ADLİ YARDIM KURULUŞLARI
KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

İL SOSYAL HİZMET MÜDÜRLÜKLERİ

Danışmanlık ve Rehberlik hizmetleri
Kadın konukevleri ve sığınma evleri
Gizlilik ve güvenlik ilkesi uygulanır. Kadınlarla ilgili bilgi ve belgeler hiçbir şekilde açıklanmaz.
Kadına baskı ve zorlama yapılamaz.
0-12 yaş arası çocuklarıyla birlikte kalabilir. 12 yaş üstü uzmanlar tarafından değerlendirmeye tutulur ve uygun kurumlara yerleştirir.
Kuruluşta kalma süresi 3 aydır. Gerektiğinde uzatılabilir.
Güvenlik, barınma, psikolojik ve sosyal destek sağlanır.
Hukuksal danışmanlık hizmeti verilebilir.
İş ve meslek edinmeye özendirirler. Çocuklara yönelik destek sağlanabilir.
Sosyal güvencisi olmayanlara yeşil kart çıkartmaları sağlanabilir.

ALO 183: ücretsiz danışma hattıdır. Türkiye'nin her yerinden 7 gün 24 saat herhangi bir telefondan arayabilirsiniz. Sadece şiddetin mağdurları değil; şiddete tanık üçüncü kişilerde  şiddet mağdurları adına şikayette bulunabilirler.

POLİSİN YAPACAĞI İŞLEMLER ŞUNLARDIR:

Sizi dinler, şikâyetinizi öğrenir ve Cumhuriyet savcılığını bilgilendirir, onun talimatlarına göre adli işlemler başlar.
Mağduriyet tespiti ve gerekli tedavi için en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirir.
Olayla ilgili delilleri toplar ve ihtiyacınız varsa size avukat tutar. Tutanak tutar ve yasal haklarınız hakkında bilgilendirir.
Sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme müdürlüğü ile irtibata geçer.

CUMHURİYET
SAVCILIĞINA:
Dilekçe vererek suç duyurusunda bulanabilirsiniz.
4320 sayılı Ailenin Korunması Dair Kanundan faydalana bilirsiniz ve koruma tedbiri alınması için talepte bulunabilirsiniz.
Fiziksel şiddete uğradıysanız  en yakın sağlık ocağına veya hastaneye başvurarak mutlaka rapor almalısınız.
Sağlık raporu almak için savcılıktan adli tabipliğine sevkinizi istemelisiniz.
Dilekçenin kopyasını mutlaka saklayınız.
Soruşturma sonucu Savcılık ya kamu davası açarak ceza mahkemesine götürecek ya da şahsi dava açma hakkı olduğunu belirterek takipsizlik kararı verecektir.

BAROLARIN ADLİ YARDIM KURULLARI VE KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ

Adli yardım: Baroların Adli Yardım Bürosu, hafta içi her gün hukuki yardıma ihtiyacı olup avukatlık hizmetinden yararlanmak için maddi olanağı bulunamayanlara, hizmet sunmaktadır. Başvuru sırasında istenen belgeler;
1.Muhtardan alınacak fakirlik belgesi,
2.Muhtardan alınacak ikametgah belgesi,
3.Nüfus cüzdan fotokopisi,
4.Dava için gerekli belgelerin fotokopisi

ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA İLGİLİ KANUNLAR

4320 SAYILI AİLENİN KORUNMASINA DAİR KANUN
TÜRK CEZA KANUNU AİLE İÇİ ŞİDDET
MEDENİ KANUN VE AİLE İÇİ ŞİDDET

4320 SAYILI AİLENİN KORUNMASINA DAİR KANUN

Bu kanunda, aile içi şiddete maruz kalan aile bireylerinin özellikle kadınların ve çocukların ve korunmasına amacıyla, şiddet uygulayan aile bireyi hakkında alınabilecek tedbirler yer almaktadır.

TEDBİRLER:

Şiddet uygulayan eşin 6 aya kadar evden uzaklaştırılmasını ve iş yerinize gelmesini engelleyebilir. Hakim uzaklaştırılan kişinin ev ile ilgili ödemeleri yerine getirmesi kararı verebilir. Bu kanunun uygulanması sadece fiziksel şiddete yönelik değildir.
BAŞVURURKEN MASRAF ÖDENMEZ. Evden uzaklaştırıldığı süre boyunca nafaka talep edebilirsiniz.

Korunma kararı için: bulunduğunuz evi haftada bir kez ziyaret eder. Birinci dereceden yakınlarınız ile iletişim kurar. Komşularınızın bilgisine başvurur. Oturduğunuz yerin muhtarından bilgi alır. Evinizin çevresinde araştırma yapar.


TÜRK CEZA KANUNUNU
 
Kasten veya  tedbirsizlik nedeniyle yaralamak, eziyet, çocuk düşürtmek, izinsiz kısırlaştırmak, bir kişi zorla alıkoymak, çalışma özgürlüğünü engellemek, birden fazla evlilik, töre veya namus cinayetleri, kötü davranışta bulunma, destek ve bakım yükümlüğü, hakaret etmek, tehdit etmek, cinsel taciz ve saldırı, bekaret kontrolü, fuhuşa zorlamak, huzur bozmak, konut dokunulmazlığı ihlali, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması Türk Ceza Kanununda aile içi şiddete ilişkin hükümlerdir ve suç teşkil eder.

MEDENİ KANUN VE AİLE İÇİ ŞİDDET
Aile içi şiddet boşanma nedenidir.
Kimse zorla evlendiremez.
Ekonomik şiddete izin verilmemektedir.

 

ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ EREĞLİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 3.SINIF ÖĞRENCİLERİ OLARAK EDİNDİĞİMİZ İSTATİSTİKÎ BİLGİLER

Zonguldak/Ereğli güvenlik güçleri 2010 yılında 70 başvuru, 2011 yılında 9.ay itibari ile 78 başvuru yapılmıştır.

Zonguldak/Ereğli adliyeye verileri: Ailenin korunma kararı 2010 yılında 40 tane, 2011 11.ay itibari ile 54 tane karar verilmiştir. Ceza Mahkemelerinden 2010 yılında 24 kişi, 2011 yılında 11.ay itibari ile 8 kişi ceza almıştır.

Zonguldak/Merkez adliye bilgileri: 2010 yılında 245 davada Ailenin korunma kararı alınmıştır.2011 yılında 10.ay itibari ile 168 davada Ailenin korunma kararı alınmıştır. Ceza mahkemelerinden 75 kişi ceza almıştır.2011 yılında 10.ay itibari ile 81 kişi ceza almıştır.

Not 1:  yukarıda verdiğimiz istatistiki verilerin dışında halen daha devam etmekte olan davalar vardır. Sonuçlarına itiraz edilen ve yeniden dava sürecine giren davalar da vardır.
 
Not 2: Ereğli ilçesindeki emniyetten alınan verilere göre yaz aylarında içkinin kullanımındaki artıştan dolayı kadına şiddet olaylarının arttığı gözlenmektedir.