TMMOB Zonguldak Bileşenleri tarafından “Zonguldak Yerel Demokrasi Kurultayı” düzenlenerek, “Demokrasi, Temel İlkeler, İnsan Hakları, Çalışma Yasası, Demokrasinin Ekonomisi, Doğal Çevre Kaynakları, Kürt Sorunu ve Kadın Sorunu” konuları masaya yatırıldı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Lokali’nde yapılan kurultaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak 4’üncü Sıra Milletvekili Adayı Erol Sarıal, GMİS eski Genel Başkanı Ramis Muslu, TMMOB Zonguldak Şube Başkan ve temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşması yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, ülkenin bugünkü düzeye erişmesinde katkılarının göz ardı edilmeyecek kadar büyük olduğunu belirterek şunları söyledi;
“YILLARDAN BERİ
VERİLENLERLE YAŞIYORUZ”
“Mühendisi-mimar olarak üretim alanlarında görevlendirilip kalkınmaya katkıda bulunmak amacı ile eğitilmiş insan gücüyüz. Bu çerçevede de ülkemizin bugünkü düzeye erişmesinde katkımız göz ardı edilmeyecek kadar büyüktür. Ancak bilim, teknoloji ve sanayileşmede, insan yerleşimlerinin düzenlenmesinde, madencilikte, tarımda ve ormancılıkta, doğal kaynaklarda benzeri sektörlerde, mesleki alanlarımızda yapabildiklerimiz yapabileceklerimizin çok gerisinde kalıyor. Demokrasi kurultayları birer yurttaş olan mühendis ve mimarların somut sorunlarından hareketle, demokrasi sınırlarının çalışanlar lehine genişletilmesinin gerekliliğini tartışabilecekleri hak ve taleplerini dile getirebilecekleri bir süreci ve platformu gerçekleştirmek amacıyla düzenlenmiştir. Yıllardan beri verilenlerle yaşıyoruz. Yıllardan beri soyut, anlamsız, günlük yaşamımıza hiçbir olumlu katkı koymayan, hak, hukuk, demokrasi nutukları dinliyoruz. Toplumsal çıkarlarımızı korumak ve günlük yaşamamızı, geleceğimizi, çocuklarımızın geleceğini, mesleki ve yurttaşlık kimliğimizi başkalarının yozlaştırıcı, baskıcı, kısıtlayıcı eylemlerinden kurtarmak için biz buradayız.”
Kurultayda konuşma sonrası Divan oluşturularak Divan Başkanlığına Erdoğan Kaymakçı getirildi. Ardından İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hakan Akçin, Jeoloji Mühendisleri Odası adına Tahsin Kumkumoğlu, ZKÜ Maden Mühendisliği Fakültesi Öğrencileri adına Deniz Çelik birer konuşma yaptılar.
Son olarak söz alan CHP Zonguldak 4’üncü Sıra Milletvekili Adayı Erol Sarıal ise konuşmasında şunları söyledi;
“DEMOKRASİYİ DAHA
TANIMLAYAMAZ HALE GELDİK”
“Geçmişte demokrasiyi daha iyi tanımlıyorduk. Demokrasiyi daha tanımlayamaz hale geldik. Siyasal anlamda en büyük sorunların başında memurların toplu grevli sözleşme hakkı gasp edilmesidir. Biz bunun için mücadele ediyoruz ama sorunlarımızı gündeme getirmemiz ve mücadele etmemiz yeterli mi? Yeterli olmadığını görüyoruz, Batı Karadeniz’i toplasak sayımız 200 bini bulur. Diğer konu ise memurların siyaset hakkının olmamasıdır. Memurlarımızın yasal hakka kavuşturulmasını istiyoruz. Siyasetin tabandan tavana değil de, tavandan tabana yapılacağını görüyoruz. Artık gerçekten dokunulması gereken kişilerin dokunulmazlığının kaldırılması gerekiyor.” Kurultayda görüşülen konular Kasım 2011 tarihinde Ankara’da yapılacak olan TMMOB 41’inci Dönem Genel Kurulu’nda görüşüleceği bildirildi.