Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı'nın (ZOKEV) emekli öğretmen, şair-yazar Fatma Kılıç ile düzenlediği Çağdaş Çocuk Edebiyatı ve Çocuklarda Okuma Alışkanlığı başlıklı söyleşi, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Lokali'nde geniş bir katılımla gerçekleşti.
Etkinliği, ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı ve gazetemizin yazarı Ahmet Öztürk bir konuşma ile açtı. Önceleri bir şair olarak tanıdıkları Fatma Kılıç'ın şiirin ardından peş peşe çocuk öyküleri kitabı yayınladığını söyleyen Öztürk, Bu kitapların ülkenin önemli sayılan bir yayınevi tarafından basılıyor olması dikkate değerdir. Bugün ülkemizde yeni kitap yayınlamak çok zor...
Kapitalizm ne yazık ki, kitapları da dolaşımda olan bir meta haline dönüştürdü. Bu yüzden ya popüler kitaplar, ya da çok üst düzey kitaplar yayımlanma olanağı buluyor. Bu ortamda Kılıç'ın ikinci kitabının da yayımlanmış olması, yapıtlarının gücünün bir göstergesi olsa gerek dedi.
Öztürk'ün ardından söz alan şair-yazar Fatma Kılıç, şunları söyledi;
DİRİ KALABİLEN TEK
'UMUDUM' ÇOCUKLARIMIZDIR
Özellikle ülkemizde, bugünkü gibi yöneticilerin varlığı, biraz da bizim vatandaşlarımızın eleştirel düşünmeyi, sorgulamayı, demokrasiyi, çağdaşlığı, bilimi, özümsememiş, haklarını bilen, yeterince bilinçli bireyler olmayışı ile yakından ilgilidir. Temelde yatan bu 'bilinç' düzeyi okumayla, sorgulama, öğrenme, bilgi ve sanatla yakından ilgilidir. Bunu gerçekleştirmedikçe bireyin ve toplumun değişim ve dönüşümü güç olacaktır. Ayrıca, 1980'den bu yana birilerinin çocuğa ve kadına yaptıkları yatırımlar sonunda hedefledikleri konumlara geldikleri asla göz ardı edilememelidir. Bu nedenle özellikle diri kalabilen tek 'umudum' çocuklarımızdır. Ben, kendi adıma onlara yatırım yapmaktan, onlar için üretimde bulunmaktan mutluyum. Okumanın, sözlü ve yazılı sanatı içine alan edebiyatın çocuğun hayatında mutlaka yer bulması gerekmektedir. Okuma alışkanlığının kazanılması okul öncesi dönemden başlayan bir edimdir. Bunun için gereken yatırımın 2-3 yaşında başlaması gerekmektedir. Çevremdeki pek çok insan, 'Memleketin dile getirilecek onca sorunu varken, sen tutmuş çocuk kitapları yazıyorsun' diye eleştiriyor beni. Doğrusunu söylemek gerekirse, ben bu ülkenin yetişkin insanlarından umudumu kestim. Ülkemin aydınlık geleceğini ancak ve ancak bugünün çocuklarının sorumlu bir birey olarak yetiştirilmesinde görüyorum. O yüzden çocuklara yönelik kitaplar kaleme alıyorum.
1980'li yıllarda yatırım yapanlar, bugün meyvelerini topluyor. Bizler de 'zararın neresinden dönersek kardır' diyerek, çocuklarımızı kitapların aydınlığıyla buluşturmalıyız. Yoksa çok zor günler bizi bekliyor.