Zonguldak'ta 44 sivil toplum örgütü, yaptıkları ortak açıklamada, 'Üniversitenin ismi değiştirilmesin' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve bazı CHP milletvekilleri tarafından gündeme getirilen Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin isminin Bülent Ecevit olarak değiştirilmesi, Zonguldak'ı karıştırdı. 44 sivil toplum örgütü yaptıkları ortak basın açıklaması ile üniversitenin isminin değiştirilmesine tepki gösterdi. 
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ana giriş kapısı önünde toplanan 44 sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından "Karaelmas'a dokunmayın" yazılı dev afiş açıldı. 44 sivil toplum örgütü adına açıklama metnini okuyan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Karaelmas Üniversitesi isminin 'kara elmas' olarak bilinen taş kömüründen geldiğini hatırlatarak, bu ismin 20 yıldır markalaştığını söyledi.

'KARAELMAS' BİR MARKA
Bülent Ecevit isminin konulmasına karşı olmadığını vurgulayan Alabaş, şöyle konuştu: "20. yaşını kutlayan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, bu ismiyle markalaşmış ve kurumsal niteliklerini bu isim altında geliştirmiş ve geliştirmektedir. Üniversitemizin adının Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmesi önerisi gündeme gelmiş ve TBMM'ye bir yasa teklifi sunulmuştur. Zonguldak'tan milletvekili seçilen ve başbakanlık yapan Bülent Ecevit'e Zonguldak halkı saygı duymaktadır. Onun Zonguldak ve karaelmasa verdiği önem, değer asla unutulmayacaktır."
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin adının, Zonguldak'ı Zonguldak yapan taşkömüründen geldiğini anlatan Alabaş, şunları söyledi: "Karaelmas ismi, Zonguldak'ta lokantasından berberine, kırtasiyeden kamu kuruluşuna kadar her yere ve her şeye ismini vermiş, Zonguldak ve bölge ile özdeşleşmiştir. Biz Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin adının değiştirilmesine karşıyız. Buradaki talebimiz üniversitemize merhum Bülent Ecevit'in adının verilip verilmemesi değil, Zonguldak'a bölgeye ve ülkemize mal olmuş 'Karaelmas' adının değiştirilmemesidir. Hiç şüphe duymuyoruz ki, yakından tanıdığımız ve hemşehrimiz olarak gördüğümüz ve saygıyla andığımız merhum Bülent Ecevit de, bu isim değişikliğini kabul etmezdi. Çünkü kendisinin karaelmasa ve madenciye ne kadar değer verdiğini tüm dünya bilmektedir."
Açıklamanın ardından PTT Soğuksu Şubesi'ne geçen sivil toplum örgütleri temsilcileri, destek veren sivil toplum örgütlerinin isimlerinin de yer aldığı basın açıklamasını TBBM Başkanlığı'na, siyasi partilerin gurup başkanlıklarına ve Zonguldak milletvekillerine faksladı.   Açıklamada imzası bulunan 44 derneğin isimleri ise şöyle açıklandı: "Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Genel Maden İşçileri Sendikası, Memur-Sen, Kamu-Sen, Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanlığı, Zonguldak İli Yardımlaşma Derneği, Zonguldak Kızılay Derneği Devrek Gökçebey Köyleri'ni Kalkındırma Derneği, Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD), Bartın İli Yardımlaşma ve Dayanışma derneği, Trabzon İli Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Zonguldak Ziraat Odası, Türk Diyanet Vakıf Sen, Şehit Aileleri Derneği, Kozlu Köylerini Kalkındırma ve Dayanışma Derneği, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, Türk Büro Sen, Kdz. Ereğli-Alaplı ve Köyleri Kalkındırma Derneği, Zonguldak Barosu, Yeniceliler Derneği, Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma ve Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği Zonguldak Şubesi, Zonguldak İşadamları Derneği, Zonguldak Kent Konseyi, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Çağrı-Der, Gülsevenler Derneği, Zonguldak Sosyal Gelişim Derneği, Kent Konseyi, Sağlık Sen Zonguldak Şubesi, Enerji Bir-Sen Zonguldak Temsilciliği, Diyanet-Sen Zonguldak Şubesi, Toç-Bir Sen Zonguldak Temsilciliği, Zonguldak Türk Ocağı Derneği, Türk Haber Sen Zonguldak Şubesi, Zonguldak Erzincanlılar Derneği, Türk Eğitim Sen Zonguldak Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Zonguldak Şubesi, Kastamonu İli Yardımlaşma Derneği, Gümüşhane İli Yardımlaşma Derneği, Zonguldak Ülkü Ocakları Başkanlığı."