Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Zonguldak İl Başkanı Ali Topaloğlu, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 32'nci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 32'nci yılında 12 Eylül'ü unutmadık, unutturmayacağız, hesap soracağız. 14 Eylül'de Ankara'da duruşmadayız… 14 Eylül'de Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın ifadesinin alınmasını ve sorgulanmasını istiyoruz dedi.
Başkan Topaloğlu'nun yazılı açıklaması şöyle:
Türkiye'nin darbeler tarihi ile ünlü toplumsal-siyasal hayatımızda 12 Eylül 1980 önemli bir yer işgal ediyor. 32 yıl geride kalmasına rağmen hala 12 Eylül Anayasası, yasaları ve kurumlarıyla yürürlükte. Darbecilerden Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanma süreci başlamasına rağmen gerekli yol alınamadı. Her gün çatışmalar cenazeler eksik olmuyor. Bölge ülkelerinin neredeyse tümü ile gerilimli bir döneme girdik ve toplum geleceğinden kaygılanıyor. Türkiye toplumunun baskıcı, otoriter, tahakkümcü, antidemokratik bir rejime maruz kalması ve en ufak bir muhalefet eylemin dahi gerçekleştiremez; demokratik bir talebini dile getiremez hale getirilmiş olmasıdır. Bu durum, değiştirilmesi gerektiği konusunda neredeyse tüm toplumun fikir birliği içinde olduğu 12 Eylül Anayasası'nın yarattığı rejim nedeniyle, bugün dahi etkisini sürdürmektedir. Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak kuruluşundan bu yana sürdürdüğümüz mücadelede 12 Eylül darbesi ve darbecilerin yargılanması önemli bir yer işgal etmektedir. Demokrasi mücadelesi bakımından bu gün de önemini hiç yitirmemiştir. Bu gün bunca yaşananlar karşısında insanca yaşam için, özgür, demokratik bir Türkiye yaratmada hak ve talepler mücadelesi hala cılız ise, bunda darbeler tarihinin ve 12 Eylül'ün etkisi büyüktür.

EVREN VE ŞAHİNKAYA'NIN İFADESİNİN ALINMASINI VE SORGULANMASINI İSTİYORUZ
14 Eylül'de Ankara'daki duruşmada artık darbeci sanıkların ifadelerinin alınmamasının, toplumsal yaralarının sarılmamasının zamanı gelmiş ve geçmektedir. Sanıkların ifadelerinin alınmasının daha fazla geciktirilmesi bu davaya olan inandırıcın tamamen yitirmesine neden olacaktır. Duyarlı kamuoyu bunu acilen beklemektedir.
12 Eylül davasının sonuçlanması, sanık Evren ve sanık Şahinkaya'nın mahkum edilmesi, aynı zamanda darbenin hukuken mahkum edilmesi anlamına gelecektir. Bu da 12 Eylül'den kalan tüm kurum ve kuralların hukuken tartışılmasını sağlayacaktır.
12 Eylül yasalarının yeniden ele alınması, yargılamalarının yenilenmesi, kurumlarının kapatılması, darbe zihniyetinden kurtulmanın da yolunu açacaktır. Kısacası 12 Eylül davası ülkemizin demokratikleşmesi yolunun açılması potansiyelini taşımaktadır. Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak bu davanın takipçisiyiz. 14 Eylül'de Ankara'daki duruşmaya bütün demokrasi güçlerini çağırıyoruz. 12 Eylül 1980… Unutmadık, darbeciler halka hesap verecek!..