Eğitim-Sen Temsilcisi Akyol, Zonguldak il genelinde yapılan atamaları, ""AKP Hükümetinde Milli Eğitimde bakan da değişse, başvurular elektronik ortamda da yapılsa usulsüzlük ve hukuksuzluk tam hız devam etmektedir" sözleriyle değerlendirdi.

Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, eğitim kurumu müdürlerini birçok yönden mağdur eden '5 yılını dolduran eğitim yöneticilerinin zorunlu yer değiştirmeleriyle' ilgili yönetmeliğin birçok maddesinin iptali için Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından Danıştay'da açılan dava sürerken, bulundukları eğitim kurumunda beş yılını tamamlayan eğitim kurumu müdürlerinin görev yerini değiştirme işlemlerinin geçtiğimiz günlerde sonuçlandığını açıkladı.
BİZLERİ ŞAŞIRTTI
Bu işlemlerin genelge ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Akyol, "Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından münhal (açık) gösterilmeyen ve hiçbir şekilde elektronik ortamda duyurusu yapılmayan Çaycuma Saltukova Beldesi'nde yeni yapılan Gazi ilköğretim Okulu'na Çaycuma Şehit Hasan İlköğretim Okulu müdürü Mustafa Gültekin'in ataması yapıldı. Yapılan bu atama, AKP'nin 8 yıllık iktidarı boyunca yaptığı ve tümü de yargıdan dönen usulsüz ve hukuksuz atamaların tipik bir örneğidir. Bu nedenle yapılan bu usulsüz ve hukuksuz atama bizleri şaşırtmamıştır. AKP Hükümetinde Milli Eğitimde bakan da değişse, başvurular elektronik ortamda da yapılsa usulsüzlük ve hukuksuzluk tam hız devam etmektedir. Çaycuma Gazi ilköğretim Okulu'na yapılan atama; Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanan "Okul Kurum Yöneticilerinin Zorunlu Yer Değişikliği" duyurusuyla açıkça çelişmektedir. Zonguldak Valisi Erdal Ata imzalı "Yöneticilerin Zorunlu Yer Değiştirme Suretiyle Atamaları" konulu ve 23.07.2010 tarih ve 19573 sayılı duyuru yazısı Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü sitesinde yayımlanmış ve yazıda; "Yönetmeliğin 7'inci, 8'inci ve 22'inci maddelerinde belirtilen hükümler dikkate alınarak İlimizdeki eğitim kurumlarında beş yıllık çalışma süresini tamamlayan müdürler duyurusu yapılan açık eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere, bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik Formu ile (Elektronik ortamda yapılan başvurunun çıktısı) en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle elektronik ortamda Eğitim kurumu yöneticiliği Atama Başvuru ekranı üzerinden elektronik ortamda başvuruda bulunacaklardır. Başvuruda bulunmayanların zorunlu yer değiştirmeleri durumlarına uygun ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarından birine yapılır. Tercihlerinden birine atanamayanların atamaları boş bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine bilgisayar kurası ile yapılır" denilmiştir.
YAZININ DEVAMINDA…
Ayrıca söz konusu yazının devamında Zonguldak genelinde "Müdürlüğü Münhal Bulunan Okul ve Kurumların Listesi" yayımlanmıştır. Ancak, Çaycuma Gazi ilköğretim Okulu, Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "Müdürlüğü Münhal Bulunan Okul ve Kurumların Listesi"nde gösterilmemiştir.  28 Temmuz 2010 tarihinde ise Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ek bir düzeltme duyurusu yapılarak bazı okullar listeye eklenmiş ancak yine Çaycuma Gazi ilköğretim Okulu ek düzeltme duyusunda da münhal (açık) gösterilmemiştir. Zonguldak Valiliği tarafından yayımlanan 23.07.2010 tarih ve 19573 sayılı yazıda ; "beş yıllık çalışma süresini tamamlayan müdürler duyurusu yapılan açık eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere, bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik Formu ile (Elektronik ortamda yapılan başvurunun çıktısı) en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle elektronik ortamda Eğitim kurumu yöneticiliği Atama Başvuru ekranı üzerinden elektronik ortamda başvuruda bulunacaklardır." denilmesine rağmen Çaycuma Şehit Hasan İlköğretim Okulu Müdürü Mustafa Gültekin Çaycuma Gazi İlköğretim Okulu'na atanmıştır.

SUÇTUR…
Duyurusu yapılmayan Gazi İlköğretim Okulu'na atama yapılması suç olduğu gibi, okulun duyusu yapılmayarak bu okulu tercih edecek birçok okul müdürünün başvuru ve atanma hakkı elinden alınmıştır. İlgili genelge ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde, duyurusu yapılmayan Çaycuma Gazi ilköğretim Okulu'na hangi gerekçe ve yöntemlerle atama yapıldığı, yapılan bu atamanın iptal edilip edilmeyeceği ve bu atamada sorumluluğu olanlar hakkında işlem yapılıp yapılmayacağı Zonguldak Milli eğitim Müdürlüğü, Zonguldak Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanmak zorundadır.  Eğitim-Sen olarak Gazi İlköğretim Okulu'na yapılan bu usulsüz atamanın takipçisi olacağız ve gerekli hukuki süreci başlatacağız. Diğer taraftan 5 yılını dolduran eğitim yöneticilerinin zorunlu yer değiştirmeleriyle ilgili yönetmeliğin;  tercih hakkının 10 tercihle sınırlandırılması, başvuruda bulunmayanların durumlarına uygun ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına atanması, tercihlerine atanmayanların bilgisayar kurasıyla atanması ve 15.5.2010 tarihinde anılan yönetmelikte yapılan değişikliğe uygun olarak Anadolu liseleri müdürlerinin öncelik hakkı olmaksızın genel lise müdürlerinin yer değiştirme hakkı tanınması gibi konularda Eğitim sen Genel Merkezi tarafından Danıştay'da açtığı dava sürmektedir" dedi.