Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu, yaptığı basın açıklamasında, emekli maaşlarının, emekliler üzerinde yarattığı sıkıntılar hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
5510 sayılı SGK Kanunu'nun 2006 yılında yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, emekli maaşlarında adaleti sağlayamadığını belirten Sarıoğlu, "eski emekli", "yeni emekli" ayrımının derinleştiğinin altını çizdi.
Sarıoğlu konuşmasında Tokat'ta şehit edilen askerler için, "Bu güzel ülkemizin güvenliği için, kutsal askerlik görevini yapmaktan başka bir sorumluğu olmayan askerlerimize kurşun sıkan hain elleri şiddet ve nefretle kınıyoruz. Şehitlerimize Allahtan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyoruz" dedikten sonra şu görüşlere yer verdi:
"SİYASİ PARTİLERE SESLENİYORUZ"
"Kanunun yürürlüğe girdiği günden itibaren ortaya çıkan eski emekli yeni emekli adaletsizliği; kamuoyu ve özellikle yetkililer tarafından bilinmesine rağmen henüz bir çalışma ortaya konmamıştır. 1993 yılından beri İlimizde çalışanlar kamu kurumlarından resen emekli edilerek İlimiz emekli kenti haline dönüştürüldü. En çok emekli olan İl olarak; kamuoyuna, tüm siyasi Partilere ve özellikle yetkililere sesleniyoruz. Son zamanlarda basında çıkan haberler göre; 2010 yılı başından itibaren emeklilerin 1999 yılından bu yana uğratıldıkları hak kaybını gidermek düşüncesiyle, seyyanen iyileştirme ödemesi yapılacağını öğreniyoruz. Her ne kadar Sayın Bakan, 'henüz çalışma tamamlanmadı, çalışmalar devam ediyor' dese de bu anlamda bir faaliyet olduğu bellidir"
"EMEKLİLER ARASINDAKİ
AYRIM KALDIRILSIN"
Biz emekliler olarak; adaletin sağlanmasını ve 1999 yılında çıkan yasa ile uğradığımız hak kayıplarının telafi edilmesini talep ediyoruz. Talebimiz fazladan bir iyileştirme değil, hak kazandığımız emekli maaşımızın hakkaniyet çerçevesinde yeniden hesaplanarak, eski emekli yeni emekli ayrımının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Buna göre; 5510 sayılı kanunun 3 madde 19. fıkrasında tarif edildiği gibi, "Güncelleme katsayısı: 4 üncü madde kapsamında sigortalı sayılanların, her yılın Kasım ayına ait kanunî süresi içinde verilen belgelerindeki prim tahakkukları üzerinden bulunacak ortalama prime esas günlük kazancın, bir önceki yılın aynı ayına ait ortalama prime esas günlük kazanca göre değişim oranı ile her yılın Aralık ayına göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranının toplamının yarısına (1) tam sayısının ilave edilmesi sonucunda bulunan değeri, ifade eder".
"DESTEK BEKLİYORUZ"
Maaşlarımızın hesaplanmasında pirime esas kazançlarımızın güncellenerek, eski emeklilerin yeni yasaya intibakının sağlanmasını istiyoruz. Talebimiz; 5510 sayılı yasaya göre emekli olan bir çalışanın, emekli maaşının hesaplanmasında esas alına usul ve esaslar çerçevesinde, pirim gün sayısı, hizmet süresi ve güncellenmiş pirime esas kazançlar dikkate alınarak maaşlarımızda meydana gelen hak kayıpları önlensin.
Tüm siyasi partilerin ilimiz milletvekillerine, tüm sivil toplum kuruluşlarına çağrımız emeklilerin uğradığı bu mağduriyetin giderilmesinde sorumluluk üstlenip üzerlerine düşeni yapsınlar. İl milletvekillerimizden ve değerli basınımızdan destek bekliyoruz."