Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) kapsamında “Kömür Madenciliği-Uzman Madencilik Kursu” ve “Doğalgaz İç Tesisatçılığı Meslek Kursu”nu tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, tören sonunda “Kömür Madenciliği” kursu açılıp ve iş sözü verdi.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen sertifika törenine Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Kemal Cangöz, İş-Kur Müdürü Cemal Yiğit, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve belgelerini alacak olan kursiyerler katıldı.
Zonguldak UMEM Proje Yürütme Kurulu Başkanı Renda Okay’ın konuşması ile başlayan programda, İş-Kur Müdürü Cemal Yiğit de çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de vasıfsız işgücü fazlalığı varken firmaların kaliteli eleman bulma sıkıntısı çektiğini dile getiren Okay, “İşsizlik oranının düşürülmesi için işgücü piyasasındaki arz-talep uyuşmazlıklarının azaltılması şarttır. Bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde uzmanlaştırılmış meslek edindirme merkezleri projesi başlatılmıştır. Projenin başlıca amacı işsizlere işgücü piyasasının istekleri doğrultusunda mesleki beceriler kazandırılması işgücü piyasası analizleri, istihdam politikalarının tasarımı ve uygulanması konularında gerekli olan kapasitenin oluşturulmasıdır. Uzman Madencilik Kursu ve Doğalgaz İç Tesisatçılığı Kursu eğitim süreçleri başarıyla bitirilmiş ve gençlerimiz staja alınmıştır. CNC Makinesi Operatörlüğü ve Güvenlik Kamera Sistemleri Montaj kurslarımız devam etmekte olup kursu başarı ile bitirecek gençlerimizin üye işletmelerimizde staj ve istihdamına yönelik çalışmalara başlanmıştır” diye konuştu.
İş-Kur Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit ise “Türkiye’de bir vasıf noksanlığı bulunmaktadır. Türkiye’de vasıfsız olan, gerçekten ‘Ne iş olursa yaparım’ diyen bir işsiz kitlesi, aynı zamanda iş bulma, iş seçme konusunda daha seçici davranabilen bir işsiz kitlemiz de vardır. Bu itibarla ben işsizlerimize özellikle seslenmek istiyorum. Sanayicimiz şiddetle nitelikli eleman arıyor. Bu ihtiyaca cevap vermek için açılan kurslarımızın aksayan yönü kurslara olan ilgi yetersizliğidir. 150 kişi istihdam taahhütlü kurs planlıyor ve 25’er kişilik sınıf oluşturmak istiyoruz. Ama talep bulamıyoruz. Tekrar ilana çıkıyoruz. İlimizde kesin manada işsizlik varsa bundan güzel imkan olamaz” dedi.
Zonguldak Valisi Erdal Ata ise “Diyoruz ki ilimizin ve ülkemizin en önemli sorunları başında işsizlik geliyor. Bunu konuda herkes hem fikir, ancak Türkiye’de bir taraftan milyonlarca yüz binlerce gencimiz iş ararken, öbür taraftan Sanayi kuruluşları ve ticari kuruluşlarda her gün binlerce ilan veriyorlar. Eleman arıyorlar. Ama aradıkları nitelikte eleman bulamıyorlar. Türkiye’de işsizliğin yanında en büyük sorum İş-Kur Müdürümüzde belirtti. Maalesef ve maalesef iş arayanların büyük bir bölümünün meslek sahibi olmamasından kaynaklanıyor. Tornacıdır, tesviyecidir, elektronikçidir, kaynakçıdır, iyi bir tesisatçıdır, iyi bir kaynakçıdır, fayans ustasıdır aradığınız zaman bu nitelikte bir elemanları maalesef ki her zaman bulamıyoruz.  Devlet olarak çalışıyoruz çabalıyoruz. Her türlü işle alakalı kurslar açıldığı halde katılımın az olduğunu kursiyer eleman bulamadıklarını görüyoruz” şeklinde konuştu.
ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Demir ise iş garantili madencilik kursu açabilecekleri sözünü verdi. Konuşmaların ardından Zonguldak Valisi Erdal Ata ve beraberindekiler kursları başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını takdim etti.