4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili anket düzenleyen Eğitim İş anket sonuçlarını değerlendirdi.

Zonguldak Eğitim İş Başkanı Metin Kahveci, 32 il de yapılan 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili anket sonuçlarına göre öğrenci velilerinin destek vermediğini belirtti.
Kahveci, Ankete katılan velilerin yüzde 85'inden fazlası 4+4+4 eğitim modelinin, Türk eğitim sistemine uygun olmadığını, yüzde 89'u 4+4+4 eğitim modeline destek vermediğini belirtti. Velilerin yüzde 84,1'i, 4+4+4 eğitim modelinin ideolojik bir uygulama olduğu yanıtını verirken, yüzde 78,7'si Milli Eğitim Bakanlığı'na güvenmediğini, yüzde 89'u Milli Eğitim Bakanı'na güvenmediğini ifade etti dedi. Açıklama şu şekilde:

ANKET SONUÇLARI
Eğitim-İş Genel Merkezimizin organize ettiği 4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim Yasası'nın uygulama sonuçlarına ilişkin 32 ilde 884 öğrenci velisiyle görüşerek anket çalışması yapmıştır.  Ankete katılan velilerin yüzde 85'inden fazlası 4+4+4 eğitim modelinin, Türk eğitim sistemine uygun olmadığını, yüzde 89'u 4+4+4 eğitim modeline destek vermediğini belirtti. Velilerin yüzde 84,1'i, 4+4+4 eğitim modelinin ideolojik bir uygulama olduğu yanıtını verirken, yüzde 78,7'si Milli Eğitim Bakanlığı'na güvenmediğini, yüzde 89'u Milli Eğitim Bakanı'na güvenmediğini ifade etti.  Tamamen ideolojik hedefler doğrultusunda hazırlanan yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte, okullarda, eğitim çalışanlarını, velileri ve öğrencileri yakından ilgilendiren sorunlar yaşandığını, okulların bir karmaşa ortamına sürüklendiği ortaya çıkmıştır. Hiçbir uyarıyı dikkate almayan AKP iktidarının, ortaya çıkan sorunları çözmek yerine yeni sorunlara neden olmaktadır.

SORUNLAR SU YÜZÜNE ÇIKTI
AKP, ne seçim bildirgesinde, ne de 61. Hükümet programında eğitim sistemine yönelik böyle bir değişikliği gündemine almamıştır. Yine çıkarılan yasayla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2010-2014 Stratejik Planı ile 2012 yılı bütçe kanununda herhangi bir değişiklikten söz edilmemektedir. Fiziki alt yapı oluşturulmadan, okul öncesi eğitim zorunlu yapılmadan yürürlüğe giren 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim sisteminin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte sorunlar su yüzüne çıkmıştır.
 Özellikle birinci sınıfların okula alışamadığı gibi sıralar üstünde uyuduğu görülmektedir. 5.Sınıfların henüz branş öğretmenlerine tam olarak alışamadığı gibi branş öğretmenlerini de derste dinlememektedirler. Yine bu safhada 5. sınıfların 38 saatlik ders yükü ağır kaçmaktadır. Bu nedenle çocuklar evlerine geç gitmektedirler. Seçmeli dersler konularak ders yükü artmasıyla birlikte bu kez derslik ihtiyacı çıkmaktadır. Bu yıl müdür odalarını derslik yapanlar seneye acil derslik ihtiyacı karşısında kara kara düşünmektedirler. Çünkü bu sistemle çok fazla dersliğe ihtiyaç duyulmaktadır.

TARAFSIZ
BİLİMSEL ANKET
Yasa ile uygulamaya giren yeni eğitim sisteminin velilerimizce ne kadar bilindiği ve ortaya ne gibi sorunların çıktığı ile ilgili olarak uygulanan bu anket,  Milli Eğitim Bakanlığı'nın neler yapmaya çalıştığıyla ilgili öğrenci velilerinin görüşlerini ortaya çıkarması bakımından son derece önemlidir. Anket, 32 ilimizde rast gele seçilmiş 884 velimizle yüz yüze görüşülerek hazırlanmış,  velilere 4+4+4 sistemi ve bu sistemin uygulamasına yönelik sorular yöneltilmiştir.
Tamamen tarafsız, bilimsel yöntemlerle uygulanan anketin sonuçları, bugüne kadar yaptığımız itirazlarda ne kadar haklı olduğumuzu kanıtlayacak niteliktedir. Yasa ile getirilen değişikliklerin, hem ülkemizin koşullarına hem de uluslararası eğitim uygulamaları standartlarına uymadığı açıkça ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak; bilimsel, laik, demokratik, kamusal ve ulusal eğitimi zaafa uğratacak bu eğitim modelinden bir an önce vazgeçilmesini ve ülkemizin geleceğini karartacak uygulamalardan dönülmesini talep etmekteyiz.