Çaycuma Eğitim Araştırma Sağlık Grup Başkanı Dr.Erol Açmalı, veremin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Açmalı, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
"Verem(Tüberküloz) dünyada ve ülkemizde çok ciddi bir halk sorunu olmaya devam ediyor. Bulaşıcı hastalıklarda ölümün AIDS'ten sonra ikinci önemli nedenidir. Türkiye'de 10 ile 20 milyon arası bir nüfus vücutlarında verem mikrobu taşıyor. Bunların yüzde 5 -10'u hayatlarının bir döneminde verem hastalığına yakalanıyor. Yılda yaklaşık 18 bin kişide verem ortaya çıkıyor. Verem mikrobu zengin-fakir, genç-yaşlı herkeste hastalık yapabilir. Verem yeterli tedavi olmayan hastaların havaya saçtıkları mikropların solunum yoluyla vücuda girmesiyle bulaşır. Yiyecek, içecek, giyecek ve ortak kullanılan eşyalarla bulaşmaz. Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Tedavi görmeyen hasta ile aynı evde yaşamak, kalabalık havalanması iyi olmayan ev ve iş yeri koşulları, yoksulluk, kötü beslenme, bazı hastalıklar (AIDS, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, kanserler, madenci hastalığı), alkol ve sigara bağımlılığı verem hastalığına yakalanmayı kolaylaştırır.
Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavide kullanılan ilaçlar Verem Savaş Dispanserleri tarafından verilir. Tedavi en az 6 ay sürer. İyileşme ilaçların düzenli ve süresinde alınmasına bağlıdır. Hastaların iyileştiklerini düşünerek ilaçlarını kesmeleri sonucu verem mikrobu ilaçlara direnç kazanıyor ve tedavisi daha zor bir hale geliyor, ölüme yol açabiliyor.
Bugün en önemli sorunlardan birisi hastaların ilaçlarını düzensiz almasına bağlı ilaçlara dirençli tüberkülozun ortaya çıkması ve toplumda yayılmasıdır.  Sigara içmemeli ve yanınızda sigara içilmesine izin vermemeliyiz. Verem korkulacak ve utanılacak bir hastalık değildir. Tedavisi uzun süren bir hastalıktır. Gerçek korunma ve kesin tedavi Doğrudan Gözetimli Tedavi ile sağlanabilir."