HEMA çalışanlarının üye yapılmasına tepki gösteren TTK Amasra Müessesesi'nde çalışan madenciler, sendika binasını basarak, GMİS yönetimine tepki gösterdiler

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'nde çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) üye yaklaşık 400 maden işçisi, HEMA çalışanlarını üye yapmak isteyen GMİS yönetimini protesto etmek için Zonguldak'a geldi.
Hema Endüstri A.Ş.'de çalışan işçilerin sendikaya üye yapılmasını istemeyen TTK Amasra Müessese Müdürlüğü'nde çalışan maden işçileri, Madenci Anıtı önünden Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) kadar alkışlarla protesto ederek yürüdü. GMİS Şemsi Denizer Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan işçiler, Genel Başkan Eyüp Alabaş ve yönetimini işçileri satmakla itham etti.

800 KİŞİ İSTİFA EDİYORUZ
GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan ile gelen yaklaşık 400 maden işçisi, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş'a hesap sordu. Gergin bir ortamın oluştuğu toplantıda Alabaş, maden işçilerinin sorularını yanıtlamaya çalıştı. Maden işçilerinin, 7 sene niye beklediniz? Bizi HEMA'ya peşkeş mi çektiriyorsunuz? Denizer, yüz binleri Ankara'ya taşıdı, siz işçinin karşısına çıkmaya utandınız. 'Bize danışmadan bir şey yapamaz' dediniz, ama HEMA'ya sabaha karşı kız kaçırır gibi geldiniz. Noter çağırın gelsin. 800 kişi istifa ediyoruz. Ya HEMA, ya biz. Taban ne derse o olur. Emeği satan adamın yanında yokuz dediler.
Toplantıda konuşan GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, Amasra'dan kavga etmek için gelmediklerini belirterek, şöyle konuşu;

ARSLAN; BİZİ, NE ERDOĞAN DEMİR, NE YUSUF GÜNAY, NE DE STAR GRUBU SEÇTİ'
Burası bizim evimiz. GMİS'te alın teriyle çalışan, yeri geldiğinde canını veren, yeri geldiğinde kafasını veren, zamanı geldiğinde kolunu kaybeden arkadaşlar, burası bizim evimiz. Biz, Amasra'dan evimize kavga etmeye gelmedik. Bizim yanımıza gelme nezaketini göstermeyip gelmeyen arkadaşlarımızın çayını-kahvesini içmeye geldik. Amasra ve Armutçuk'un kaderi aynı. Biz, bir avuç azınlığız. 'Bunlar madenci, bunlar köylü, bunlar bir şeyden anlamaz diyorlar. Amasra ve Armutçuk'u kapattıktan sıra Kozlu, Üzülmez ve Karadon'a gelecek. Bugün 800 işçi arkadaşımız yevmiye aldı. 5 bin kişiden 800 kişiye düşmüşüz. Bunları oturup düşünmek lazım...
Hema Endüstri A.Ş.'de çalışan işçilerin sendikaya alınmasını istemediklerini belirten Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, emeği savunduklarını, sömürmediklerini dile getirdi. Yetkililerin HEMA'ya gidip kendi işçilerinin yanına gitmemesini eleştiren Arslan, şöyle devam etti; GMİS'in felsefesi ve kuruluşunda emeğin yanında olmak var, sermayenin yanında değil. Biz emeği savunuyoruz, emeği sömürmüyoruz. Bizi, ne Erdoğan Demir, ne Yusuf Günay, ne de Star Grubu seçti. Bizi emeğiyle geçinen çilekeş maden işçileri seçti. Yüreğiniz yetiyorsa, Erdoğan Demir'in ocaklarında örgütlenin. Hiçbir işveren art niyet olmazsa 750 TL'ye işçi çalıştırmak varken bin 500 TL verir mi? Madencinin başına kimse jandarma dikmeyecek. Sermayenin yanında olan ve olmayı düşünen, emeği unutan, sendikacılığın 's'sini bilmeyen, demokrasinin 'd'sini bilmeyen hiç kimse sendikacı değildir. Giy üzerine siyah takım elbiseyi, tak boynuna kravatı-beyaz gömleği, altına da siyah araba, sonra 'ben sendikacıyım' de. Geçmişte Amasra ve Armutçuk'ta sıkıntılar yaşanırken, Zonguldak, Bartın, Karabük İl Temsilciler Kurulu kuruldu. Bu kurullar bu hale kolay gelmedi, kolay kazınılmadı, ama bir hiç uğruna kaybetme gibi bir lüksümüz yok. Biz buraları çoluk çocuğumuza, torunlarımıza bırakmak zorundayız. Bu kurum bizim namusumuz, geleceğimiz. Amasra'dan buraya 120 tane araçla geldik. Buraya gezmeye gelmedik. İşimizi, ekmeğimizi korumaya geldik. Sendikacı olarak biz örgütlenmeye karşı değiliz. HEMA sıkışmış, 'gel bende örgütlen' diyor. Arkasından termik santral geliyor. Kürsüye çıkıp da 'işyerinde problem yok' ya da 'geçmiş olsun, hayırlı işler' demek bu kadar zor mu? HEMA'ya gidiliyor, kendi işçisine gidilmiyor. Sıkıntı ne? Sen kendi işçinden kaçıyorsun. Çok eylemler, yürüyüşler yaptık. Biz işçilerimizin yanındayız.

ALABAŞ; GMİS ÖZEL SEKTÖRDE ÖRGÜTLENEMEYEN TEK SENDİKA
GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan'ın konuşmasının ardından söz alan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, GMİS'in özel sektörde örgütlenemeyen tek sendika olduğuna dikkat çekerek, örgütsüz maden işçilerini GMİS çatısı altında toplamayı hedeflediklerini kaydetti. Alabaş, Maden işçisini, satacağımı TTK'yı satacağımı ya da göz yumacağımı kendime en büyük hakaret sayarım. Bu hakareti de kimseye ettirmem. TTK, bizim olmazsa olmazımızdır. TTK'yı kapatmaya ve özelleştirmeye kimsenin gücü yetmez. Bu gücü biz sizden alıyoruz. Siz bu gücü sendikamıza karşı kullanmayın. GMİS, özel sektörde örgütlenemeyen tek sendika. Örgütsüz maden işçilerimizi GMİS çatısı altında toplamayı hedefledik. Biz göreve geldiğimizde öncelikle toplu sözleşme müzakeresi içerisindeydik. Biz madenci arkadaşlarımıza, 'size sormadan toplu sözleşmeyi imzalamayacağız' dedik. 'Toplu sözleşmeden sonra tek amacımız örgütlenme' dedik. Hem iç örgütlenme, hem dış örgütlenme. İç örgütlenme derken, GMİS 10 yıldır eğitim semineri vermiyordu. Biz öncelikle değişen kadrolarımızı örgütlü mücadeleye hazırlamak için, sendikacılığa hazırlamak için şube yöneticilerimizle eğitim semineri düzenledik. Biz seçim sürecinde verdiğimiz 'GMİS'i örgütlenerek büyüteceğiz' sözünü nasıl gerçekleştireceğimiz ile ilgili Genel Merkez yöneticilerimiz ve şube yöneticilerimizle, örgütlü maden işçisinin gücü konusunda GMİS'in bu örgütlü sendikaya katkısı konusunda 'altyapı çalışmaları yapalım' diye düşünürken, Kandilli İşletmesi'nde eylem oldu. Bu eylemi biz GMİS Armutçuk Şubesi vasıtasıyla her dakikasını takip ettik. Oradaki arkadaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Ve hatta sizin 'örgütlenmeyin' diye geldiğiniz gibi Armutçuk maden işçileri olarak da oradaki eyleme destek verdik. 'GMİS olarak sizin arkanızdayız' diyerek onlara destek verdik. 'Kardeşimiz' diyerek bir araya geldik. Onlara sahip çıktık. 'GMİS olarak haklı mücadelenizin her zaman yanındayız' dedik. Eylem bittikten sonra HEMA ile görüştük. Biz GMİS olarak sizin iş barışınızı sağlamaya, örgütlü mücadelenizi örgütümüz olarak buna hazırız. GMİS'i kimse ayağına çağırmadı.

HEMA İLE NİKAH YAPMIYORUZ
HEMA ile örgütlendiklerini, HEMA ile nikah yapmadıklarını belirten Alabaş, HEMA'nın patronu istediği için örgütlenmediklerini, maden işçileri istediği için örgütlendiklerini ifade etti. TTK'yı ve maden işçisini küçük görenlere karşı hep birlikte verecekleri mücadeleyle önüne geçeceklerinin altını çizen Alabaş, şöyle devam etti;
Biz HEMA'da, Kandilli'deki işyerlerinde örgütlenme çalışmalarımıza başladık. Oradaki işçi arkadaşlarımızı örgütledik. Biz TTK çalışanları sendikası değiliz, biz GMİS'iz. TTK'daki çalışanların, sizlerin ne kadar örgütlenmeye hakkı varsa, HEMA'daki işçilerinde, tüm maden işçilerinde o kadar örgütlenmeye hakkı var. Hatta oradaki arkadaşlarımızın örgütlü mücadeleye sizden daha çok ihtiyacı var. 'GMİS olarak özel sektörde ilk defa örgütleneceğiz' dedik. Örgütlenme benim kararım değil, bu teşkilatın kararı. Biz HEMA ile örgütleniyoruz, HEMA ile nikah yapmıyoruz. Bizim iç örgütlenme çalışmamız TTK'nın hazırlık işlerini yapan STAR firması ile başladı. Biz STAR şirketiyle örgütlenirken, oradaki arkadaşlarımız 'sendikalı olmak istiyoruz' diye Zonguldak'ta eylem yapmıştır. Bizim örgüt bilincine sahip işçiye, 'GMİS olarak özel sektörde örgütlenmiyoruz' deme hakkımız yoktur. Aynı şekilde HEMA şirketinin Kandilli'deki arkadaşlar taleplerini söyleyerek, 'sendikal hak istiyoruz' diyerek 'örgütlenmek istiyoruz' dediler. Biz, 'HEMA işçileri, siz örgütlenemezsiniz, biz GMİS olarak sizi örgütleyemeyiz, sizin örgütlenme hakkınız yok mu?' deseydik. Biz, HEMA'nın patronu istediği için örgütlenmedik. Maden işçisi istediği için örgütlendik. Ve maden işçisinin istediği her yerde örgütlenmeye devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Amasra'dan hiç kimse bir çivi bile sökemez. Ve bunu derken, ben 'engellemeyeceğim' demiyorum, 'biz engelleyeceğiz' diyorum. Biz gücümüzü sınıf kardeşimizin örgütlenmemesi için kullanmayacağız. Biz gücümüzü sendikamızın büyümesi için, TTK'nın ebediyen yaşaması için, 5 bin maden işçisinin canıyla-kanıyla yoğurduğu bu kurumu yaşatmak için kullanacağız. Biz işçi sınıfı olarak dayanışmamız, örgütlenmemiz gereken yerde gücümüzü toplumsal olarak patronlara, emek sömürücü olanlara, TTK'yı ve maden işçisini küçük görenlere karşı hep birlikte vereceğimiz mücadeleyle önüne geçeceğiz.