Zonguldak'ta, evlerinin çatısını maddi imkânsızlık yüzünden tamir ettiremeyen bir aile, yağmur yağmaması için dua ediyor.

Zonguldak'ın Baştarla Mahallesi'nde yaşayan 66 yaşındaki Fatma Demirbaş, oğlu Şükrü Demirbaş, gelini Havva Demirbaş, iki torunuyla birlikte iki sene önce çıkan yangında kısmen yanan 100 yıllık eski evde yaşamaya çalışıyor. Fatma Demirbaş, iki yıl önce evin kısmen yandığını ve maddi imkansızlık yüzünden tamir edemediklerini söyledi.

BU SENE YAPTIRAMADIK

Her yağmur yağdığında evlerinde kova ve leğenlerle evde koşuşturan Fatma Demirbaş, şöyle konuştu: Evimizin çatısı sac levha kaplı. Üzerine naylon serdik. Bu sene yaptıramadık. Yağmur evin içine girdi. Kova ve leğenler koydum. Çatı kaç senedir akıyor. Her sene naylon koyuyoruz. Onu rüzgar kaldırınca tenekeler yırtılıyor. Çatıyı yaptıramadım. Bir emekli maaşımız var. Oğlum 3 aydır işsizdi. Evde torunlara bakıyorum. Yük sırtımda olduğundan sıkıntı çekiyorum. Tavan arasına çıkamıyorum, bir çıkarken düştüm ve elim kırıldı. Evde su nereden akarsa leğenleri ve kapları oraya koyuyorum. Yağmur yağmasın diye dua ediyorum. Yatarken üzerimize su damlıyor. Çok mağdur durumdayım. Çatımızın yaptırılmasını istiyorum. Çatımı yaptırmak için devletimizden halkımızdan yardım bekliyorum. Torunum hasta ameliyat oldu. Sıkıntısı hâla bitmedi. Çok mağduruz.

ÜÇ AYDIR İŞSİZDİ

Eşinin daha önce tazminat alıp borçlarını kapatmak için gönüllü olarak 14 yıldır çalıştığı işini bıraktığını söyleyen Havva Demirbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: Eşim bir haftadır şoförlük işine başladı. Üç aydır işsizdi. Aşırı derecede borca girdi. Tazminat alabilmek için işini bırakmak zorunda kaldı. Elimizde para olmadığı için kredi kartı kullandı. Ödeme yapamadığı için mağdur oldu. Çocuk ve ev ihtiyaçlarını kredi kartıyla alıyordu. Daha sonra borçları ödeyebilmek için işini bıraktı. Aldığı tazminat borçlarına yine yetmedi. İki çocuğum var yardım bekliyoruz.
Çatının aktığını ve çok mağdur olduklarını dile getiren Havva Demirbaş, sözlerine şöyle devam etti: Bizim yağmur yağdığı zaman çatımız komple akıyor. Halılar kanepeler ıslak yatacak yer bulamıyoruz. Pencerelerden soğuk geliyor. Çocuklarım gece üşüyor. Sobam eski korkudan gece kömür atamıyorum.

YAŞADIKLARINI ANLATIRKEN AĞLADI
Evlerinin iki sene önce kısmen yandığını ve hâla yaptıramadıklarını ifade eden Havva Demirbaş, şunları söyledi: Sabah uyurken büyük oğlum 'anne ev yanıyor' dedi. Baktık ev yanıyordu. İki oğlumu zor kurtardım. Halılarım, kanepelerim, perdelerim yandı. Çocukları kurtarırken, yüzü, saçları ve kirpikleri yandı. Valiliğe başvurduk bize 70 TL bedel verdiler. 70 TL benim hiçbir açığımı kapatmadı. Benim banyomda cam yok. Kapı ve çerçeveler dökülüyor. Çok mağdur durumdayız.

Fatma Demirbaş, yaşadığı sıkıntıları anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.