EREĞLİ'NİN GERÇEĞİ:Açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim ki bölgemizdeki iş imkanlarının bu kadar daraldığını hatta yok olduğunu hiç görmemiştim. Ereğli'nin bugünlere geleceğini söyleseler asla inanmazdım. Bugün bölgemizde ciddi anlamda bir yangın var ve bu kentin belediye başkanı olarak da içim yanıyor.

 

RÜTBELER OMZUMDA: Kendisine 'kabadayı'  yakıştırması ile ilgili olarak  Bu rütbeler omzumda ne mafya tanırım ne kabadayı tanırım diyen Posbıyık, Kdz. Ereğli'ye gelenlerin Filyos'a götürülerek ilçenin önünün kesildiğine de öne sürdü.

 

SIKINTILARI BİRLİKTE KONUŞALIM:Teşvik bakımından da sıkıntı yok siyasi tembellik var. Yöneticiler siyasi tembeller o yüzden bu bölgede hareket yok vatandaş sıkıntı yaşıyor. Toplantı yaparlar kendi kendilerine konuşurlar beraber yapalım beraber konuşalım. Sıkıntıları anlatalım bize cevap versinler. Bu bölgenin sıkıntılarını anlatalım hangi koşulda olursa olsun Soylu gelsin Toylu gelsin konuşalım.

 

 

Makamında düzenlediği basın toplantısına, Kdz. Ereğli ve bölgenin ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını belirterek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ekonomik canlılığın her geçen gün daha da yok olduğunu, esnafın ve halkın maddi sıkıntılarının çok daha yoğun biçimde hissedilmeye başlandığını gördüğünü söyledi. Kentin belediye başkanı olarak bu gelişmelerden büyük üzüntü ve rahatsızlık duyduğunu vurgulayan Posbıyık, Fırsat bulduğum her yerde'Ereğli ve Zonguldak'ta yangın var' diye haykırıyorum dedi.

 

ERDEMİR DE DESTEKLEDİ

Tüm bu olumsuzluklara rağmen hiç kimsenin moralini bozmamasını isteyen Posbıyık, 2013 yılı içerisinde yatırımların gerçekleşmesi durumunda bin 600 kişiye istihdam sağlanabileceğini vurguladı. Kendisinin hazırlattığı ve Erdemir'in de destek verdiği kalkınma raporunu pek çok holdinge gönderdiğini ve bölgeye yatırım gelmesi için ciddi temaslarda bulunduğunu kaydeden Posbıyık yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

TAŞIN ALTINA EL SOKULMALI

Halkımın lideri olarak her gün yüzlerce genç arkadaşımın iş talebi ile karşı karşıya kalıyorum. Açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim ki bölgemizdeki iş imkanlarının bu kadar daraldığını hatta yok olduğunu hiç görmemiştim. Ereğli'nin bugünlere geleceğini söyleseler asla inanmazdım. Bugün bölgemizde ciddi anlamda bir yangın var ve bu kentin belediye başkanı olarak da içim yanıyor. İnancım odur ki Ereğli'nin o canlı ve güçlü günlerine yeniden kavuşabilmesi için görev ve statülerimiz ne olursa olsun hepimizin taşın altına elini sokması gerek. Ekonomi alanında öncü olması gereken kurum, kuruluş veya şahıslara yön göstermek ve onlara omuz vermek gerektiğine yürekten inanıyorum.

 

YATIRIM RAPORU BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARINDA

İki ay önce yassı çelik yan sanayi üzerine uzman arkadaşlarımıza bir yatırım raporu hazırlamıştım. Bu raporu Erdemir yetkilileriyle de paylaştım. Erdemir yöneticilerinden, şirketin tedarikçisi konumu olan büyük firmaları Ereğli'de yatırım yapmaları konusunda teşvik etmeleri için destek istedim. Sağ olsunlar, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar bu talebimize olumlu yaklaştı, şirket olarak her türlü desteği göstereceklerine söz verdiler. Bu raporu ayrıca Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya da elden teslim ettim ve raporun Başbakanlık Yatırım Değerlendirme Ajansı'na ulaşmasını sağladım.

 

HOLDİNGLER RAPORU İSTEDİ

Raporumuz otomotiv, boru, dayanıklı ev aletleri, çelik ambalaj ve otomotiv yan sanayi firmaları gibi ülkemizde yassı çelik üzerine yatırım yapması muhtemel 200 firmanın elektronik posta adreslerine gönderdik. Ayrıca bazı holdinglerimiz bu yatırım dosyasını ve eklerini posta yoluyla bizden istediler. Koç Holding, Doğuş Holding, Sabancı Holding, Çukurova Holding, Anadolu Grubu, Borusan Holding, Eczacıbaşı Holding, Zorlu Holding, Kibar Holding, Alarko Holding, Sanko Holding, Bosh AŞ Genel Müdürlüğü, Kale Kilit ve Taysad Yönetim Kurulu Başkanlarına bu rapor bizzat resmi yazışmayla gönderildi.

 

YATIRIMLARA TALİBİZ

Son teşvik paketine baktığımızda Ereğli ve Alaplı 3. Bölgede gözükmektedir. Teşvik kapsamındaki yassı çelik yan sanayi ilgili ise demir çelik dışındaki ana metal sanayi, metal döküm, metal eşya, makine ve teçhizat imalatı, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, elektrikli makine ve cihazların imalatı. Kamuoyuna da yansıyan ve son 6 ayda büyük yatırım firmalarının ülkemizde otomotiv ve motorlu taşıtlar üzerine yatırım yapmak için fırsat kolladıklarını öğrendik. Bu firmaların söz konusu taleplerini Ekonomi Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ilettiklerine dair haberleri okuduk. Yine ekonomi uzmanlarından aldığım bilgiye göre bu firmaların bazılarının son birkaç ay içinde bakanlığa yatırım girişimlerini resmileştirdiler. Ben de bu gelişmeler üzerine hiç zaman kaybetmeden her iki bakanımıza resmi birer yazı yazdım ve Karadeniz Ereğli ve Alaplı bölgesi olarak bu yatırımlara talip olduğumuzu kendilerine ilettim.

 

DÜZCE'DEN BU TARAFA GEÇMEDİ

Bugün için Caterpillar, Chrysler, Volkswagen, Skoda ve Bosch A.Ş. şirketlerinin yatırım taleplerinin olduğunu bu yönde de görüşmeler yaptıklarını biliyoruz. Elbette yatırımcılar, siyasi iradenin talebi doğrultusunda değil kendi imkanlarına ve koşullarına uygun gelen yerlerde yatırım yapacak. Bizim talebimiz ise bu firmaların Ereğli, Zonguldak ve Alaplı'daki imkanları  ve şartları görmelerinin sağlanmasıdır. Yatırımlar konusunda tam 15 Yıldır Düzce-Konuralp'den bu tarafa çelik bir ağ örüldüğünü, yatırımcıların oradan bu tarafa geçmediğini veya geçmesine izin verilmediğini görüyoruz. Ülkemizde yapılması muhtemel yassı çelik yan sanayi yatırımlarına Ereğli bölgesi olarak talip olduğumuzu kamuoyuna duyuruyorum. Bölgemizdeki tüm milletvekillerinin, iktidar muhalefet ayrımı yapılmadan bu konuya samimiyetle yaklaşacaklarına inanıyorum.

 

HİÇ KİMSE MORALİNİ BOZMASIN

Ereğli halkına sesleniyorum hiç kimse moralini bozmasın. Ereğli 2013 yılının sonlarına doğru ekonomik yönden yükselişe geçecektir. Kentimizde tüm alt yapı hazırdır. Karayoluyla, limanıyla, denizin karşısındaki yabancı ülke komşularıyla 800 milyonluk bir nüfusa hitap eden alt ve üst yapısıyla patlamaya hazır bir dev konumundadır.

 

İSTİHDAM SAĞLAYACAK FİRMALARI AÇIKLADI

2013 Yılı için Ereğlimizin yatırım kahramanlarının yaptıkları hazırlıklarıyla olacaklarına bakarsak Tat Metal'in başlattığı yeni yatırım 2013 yılında tamamlandığında 100 kişilik işçi alımı daha yapılacak. Çakıray Alüminyum Fabrikası 2013'de tamamlandığında 250 kişilik istihdam sağlanacak. Yahya Yahyaoğlu Döküm Fabrikası 2013'de yaklaşık 100 kişilik bir istihdam sağlayacak. Ustaoğlu Gemi Tersanesi, Norveç ile görüşmelerine devam ediyor eğer anlaşma sağlanırsa enaz 650-700 kişilik istihdam sağlanacak. Deniz konteynırı imalatı için Alman firması ile görüşmeler devam ediyor. Yatırımı buraya çekmek için Erdemir yetkilileriyle görüşme ortamını sağladım. Erdemir sacını verecek, limanlarından yararlandıracak. Görüşmeleri bizzat ben takip ediyorum. Yatırım gerçekleşirse ilk etapta 300 kişilik bir istihdam sağlanacak. Bunları alt alta toplarsak yaklaşık bin 600 kişilik bir istihdam. Kimse merak etmesin Ereğli ekonomide yavaş yavaş dipten zirveye doğru çıkmaya başlıyor. Kimse endişelenmesine.

 

AKILLI KART SİSTEMİ

Posbıyık açıklamasını bitirdikten sonra soru-yanıt bölümüne geçildi. Bir gazetecinin Akıllı Kart ile ilgili kamuoyunda çıkan haber ve söylemleri nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna Posbıyık, halk otobüslerinden vatandaşın büyük oranda sıkıntılı olduğunu, halk otobüslerinin yolcu almak için aykırı hareketlerde bulunduğuna dikkati çekti.  Posbıyık, Elektronik kart sistemi Ereğli'nin olmazsa olmazıdır. Yaşanan bu kargaşaların önüne bu sistem sayesinde geçilecektir. Halk otobüsleri bu sistem sayesinde daha fazla para kazanabilecek. Halk otobüslerinin bu sistem ile ilgili yaptığı çalışmaya belediyeyi ilgilendirmez. İhaleye belediye de karışmaz zaten.Asıl konu 3 Şubat tarihinde Halk Otobüslerinin kongresi vardır. Oldukça güzel  bir sistem getiren bu yönetimi kutlamak lazım tarihe geçecekler ve bu yüzden seçim öncesi birileri kaos ortamı yaratmaya çalışıyor. Yönetimi düşürüp yeni bir yönetim kurulması isteniyor sözleri ile yanıt verdi. 

 

AYDIN GÜNGÖR'E YANIT

Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör'ün kendisine yönelik eleştirilerine de yanıt veren Posbıyık şunları söyledi:

Önümüzdeki seçimlerde Gülüç belediye seçimlerine giremeyecek. Biz biran önce tüzel kişiliğinin sona ermesini ve bize bağlanmasını istiyoruz, bunun için de uğraşıyoruz. Bu sürece kadar bunlarda vaziyeti idare etmek istiyorlar. Seçime kadar onlar protokol müdürlüğü yapıyorlar. Oralara hizmet yapan yok, Gülüç'de oturmuyorlar akşam olunca Ereğli'de evlerine geliyorlar.

 

TRABZON-RİZE'YE HODRİ MEYDAN

Ereğli'nin en uzun mangal rekorunun Gaziantep'de 3 yıl önce kırıldığına dönük soruya ise Posbıyık, Trabzonlular kırsın, Rizeliler kırsın. Onlar 10 kilometre yapsın ben 200 kilometre yapalım diyorum. Biz hamsi mangalı yaptık onlar oluklarla mangal yapmışlar, resmiyet kazanmış mı tam bilmiyorum ama biz hamsi mangalı yaptık. Yüreğiniz varsa Trabzon, Rize yapın bende rekoru yeniden kırayım diyorum sözleri ile yanıt verdi.

 

KADABAYI RÜTBELERİ OMZUMDA

Ereğli Belediyesi tarafından ilçe genelinde düzenlenen, Vatandaş memnuniyeti anketinden belediyenin çalışmalarından vatandaşın yüzde 78 oranında memnunluk duyduğunun tespit edildiğini belirten Başkan Posbıyık, kendisine kabadayı yakıştırması ile ilgili olarak ise, Bu rütbeler omzumda ne mafya tanırım ne kabadayı tanırım dedi.

 

HEPSİ BOŞ LAFLAR

Posbıyık Ereğli'ye kimsenin gelmediğine de dikkat çekerek Buraya hiç kimse gelmiyor gelenleri de Milletvekilleri ve Vali Filyos'a götürüyor. Filyos'da siz bakmayın bir takım laflara eğer limanı yapacağız deselerdi 5 yıl sürer, kredisi bugün çıksa 5 yıl sürer. Bunların hepsi boş laflar, bizi engelleyen Ereğli'ye yatırımcıları getirmemeleri. Başbakana Ereğli konusunda bilgi vermiyorlar zorlama yapmıyorlar diyerek Ereğli'nin ilgisiz bırakıldığını söyledi.

 

KÖKSAL TOPTAN ÖNÜMÜZE GEÇSİN

Posbıyık sözlerini iki konu ile ilgili görüşlerini tamamlayarak bitirdi:

Yatırımcı siyaseten buraya gelmez. Birlik ve beraberlik ama sözde değil özde olacak. Önümüze Köksal Toptan, Ercan Candan geçecek ilçe başkanlarını, il başkanlarını alacak belediye başkanları olarak bizde katılacağız, Ticaret ve Sanayi Odası ve basınımız ile Ankara'ya gideceğiz ve 1 hafta Ankara'da Bakanlıklarda, Genel Müdürlüklerde Ereğli'yi anlatacağız. 1 Hafta içerisinde bu işi çözmeksek ben bu işi bilmiyorum demektir.

 

KENDİLERİ KONUŞUP KENDİLERİ DİNLİYOR

Teşvik bakımından da sıkıntı yok siyasi tembellik var. Yöneticiler siyasi tembeller o yüzden bu bölgede hareket yok vatandaş sıkıntı yaşıyor. Toplantı yaparlar kendi kendilerine konuşurlar beraber yapalım beraber konuşalım. Sıkıntıları anlatalım bize cevap versinler. Bu bölgenin sıkıntılarını anlatalım hangi koşulda olursa olsun Soylu gelsin Toylu gelsin konuşalım. Kendi aranda çalıp oynamak ile bu işler olmuyor. Bilenlerde olsun bu toplantılarda, bilgi kirliliği yaratanlarla bu iş olmuyor.

 

NİÇİN EREĞLİ'DE YATIRIM YAPMALISINIZ?

Yassı çelik yan sanayi üzerine Ereğli de niçin yatırım yapmalıyım?

*Kdz. Ereğli de Türkiye'nin en büyük entegre yassı çelik üretim tesisi Erdemir 4,5 milyon ton yassı çelik üretimi yapmaktadır.

*Kdz. Ereğli'de 2 si Erdemir'in olmak üzere 3 adet uluslar arası liman vardır bu limanlar tüm Karadeniz'e ve boğazlar üzerinden Akdeniz e hitap eden limanlardır.

*Ayrıca bu limanlarda 1 adet teren ferisi sistemi yani deniz üzerinden tren vagonlarının taşınmasına imkan veren tren rampası sistemi mevcuttur.

*Kdz. Ereğli'de Erdemir yassı çelik yan sanayindeki tüm sektörlere hitap eden Türkiye'nin en büyük çelik servis merkezini kurmuştur. Bölge de ülkemizin önemli çelik servis merkezi firmaları vardır.

*Bölge duble yolla Düzce otoban girişine hem İstanbul yönünden hem Ankara yönünden 40 dakika mesafededir ve yol yeni yapılmış duble yoldur.

*İzmit şehir merkezine 2 saat, Sakarya'ya 1saat 40 dakika mesafededir. Yolun tamamı duble yol ve otobandır.

*Kdz. Ereğli Batı Karadeniz'in İstanbul'a açılan kapısı konumundadır. Zonguldak şehir merkezine 25 dakika mesafede, Bartın şehir merkezine 1saat 40 dakika mesafede ve yolun %90 ı duble yoldur.

*Bolu şehir merkezine 2 saat 15 dakika mesafededir yolun büyük bölümü duble yoldur.

*Karabük şehir merkezine 2 saat 15 dakika mesafededir yolun büyük bölümü duble yoldur.

*Kastamonu 3,5 saat mesafede yolun büyük bölümü duble yoldur.

*Sinop şehir merkezine 5 saat mesafede yolun büyük bölümü duble yoldur.

Bu şu demek Kdz. Ereğli 8 milyon nüfuslu önemli bir pazarın giriş noktasıdır.

*Kısacası Ereğli 8 milyon nüfuslu Batı Karadeniz'in kara ve deniz ulaşımıyla İzmit, İstanbul, ve Marmara'ya açılan kapısı konumundadır.

*Bölgemizdeki limanlar hali hazırda Ereğli ve Zonguldak'ın dışında Düzce, Bolu, Karabük bölgesindeki önemli sanayi tesislerine de hizmet vermektedirler.

*Kdz. Ereğli özellikle Karadeniz üzerinden Türk dünyasına, Kafkaslara ve Rus pazarına hitap eden bir coğrafi konumdadır.

*Çok kısa süre sonra (ihalesi yapıldı) Düzce Ereğli Demiryolu hattı faaliyete geçecek Ereğli demiryolu ağı ile de Düzce, İzmit, İstanbul hattına bağlanacak.

*Birçok insanın zannettiğin aksine Sanayi yatırımlarına müsait arazi yapısı da vardır. Bu araziler aşağıda ayrıntısını vereceğimiz şekilde mevcut kurulu limanlara en fazla 8 kilometre mesafededir.

*Özellikle Topçalı, Bölücek, Hamzafakılı bölgesi Organize sanayinin olduğu ve arazi açısından en önemli bölgedir ve duble yola 2 kilometre mesafede, limanlar bölgesine 5 kilometre mesafededir.

*Delihakkı bölgesi şehrin kuzeyinde olup duble yola 1 kilometre mesafede limanlar bölgesine 8 kilometre mesafededir. Her iki bölgede büyük ölçekli sanayi tesisleri için arsa temini yapılabilir.

*Kdz. Ereğli'de iki adet barajı ile önemli bir su kaynağını da içinde barındırmaktadır. Özellikle yukarıda adını saydığımız iki bölge bu su kaynağının hemen kenarındadır.

*Buraya yatırım yapan firmalar önemli ölçüde yetişmiş insan kaynağının bölgede olduğunu görecekler.

*Ve hepsinden önemlisi Zonguldak Ereğli bölgesi yeni teşvik kapsamında şu sektörlerde teşviklidir.

Demirçelik dışındaki ana metal sanayi

Metal döküm

Metal eşya

Makine ve teçhizat imalatı

Motorlu kara taşıtı ve yan sanayi (Özellikle belirtelim asgari alt limiti 50 milyon tl lik yatırım)

Elektrikli makine ve cihazları imalatı

 

Yukarıdaki saydığımız sektörlerin tamamı 3.bölgenin KDZ istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta pirimi işveren hisse desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği uygulamalarından faydalanacaklardır.

*En önemlisi Ereğli halkı bu sektöre yabancı değildir 1965 yılından beri bu sektörle yoğrulmaktadır.