Milletvekili Köktürk'ün Başbakanın yanıtlaması istemi ile sorduğu, Zonguldak'ın genel bütçeye verdiğinin yarısını bile alamamasına yönelik önergeye Başbakan adına Bakan Cevat Yılmaz yanıt verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemi ile sorduğu, Zonguldak'ın genel bütçeye verdiğinin yarısını bile alamamasına yönelik soru önergesine Başbakan adına Bakan Cevdet Yılmaz tarafından yanıt verildiğini açıkladı.

BÜYÜK İLLER
OLDUĞU GÖRÜLMEKTE
Bakan Cevdet Yılmaz tarafından verilen yanıt ise şu şekilde: Maliye Bakanlığının 2011 yılına ilişkin yayınladığı verilere göre, Merkez Yönetim Bütçesi kapsamında 81 il içindeki 12 İlden toplanan gelirler, bu illerde yapılan harcamaları aşmaktadır. Söz konusu illerin, geliri yüksek veya ekonomik faaliyetlerin geliştiği ve yoğunlaştığı büyük iller olduğu görülmektedir. Zonguldak özelinde konu daha detaylı incelendiğinde, 2011 yılında ilde toplanan vergilerin % 40,2'sinin ithalden aldığı KDV, % 20,4'ünün gelir vergisi ve % 9,6'sının da Kurumlar Vergisinde oluştuğu görülmektedir.

İTHAL EDİLEN HAMMADDE
İthalden alınan KDV'de Zonguldak ilinde faaliyet gösteren özel sektöre ait termik santralin üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen hammaddeye ödenen paranın önemli ağırlığı bulunaktadır. Ayrıca, ilde bulunan ağır sanayi tesisinin ve kömür işletmelerinin de ekonomik faaliyetlere önemli katkı yaptığı değerlendirilmektedir. Hatay ve Kırıkkale illerinin de benzer nedenlerle bütçeye yaptığı katkıdan daha az para aldığı görülmektedir. Zonguldak ekonomisinin önemli bir parçası olan kömüre ilişkin olarak, TTK faaliyetleri de ilin kamuya olan mali katkısı ve kamudan aldığı pay değerlendirilirken dikkate alınmalıdır.

KÖKTÜRK'DEN DEĞERLENDİRME
Bu yanıttan yapacağımız çıkarımlara göre; Öncelikle, Başbakan adına yanıt veren Sayın Bakan; Zonguldak'ın genel bütçeden aldığı pay ile ilgili adaletsizliğin giderileceği yönünde herhangi bir beyanda bulunmamıştır.  Bakan'ın nüfusu 380 binlerden 274 binlere düşen Kırıkkale ilini örnek ve emsal göstermesi ayrı bir talihsizlik olmuştur. Bunların yanı sıra; Zonguldak'ın genel bütçeye verdikleri arasında termik santralde kullanılan ithal kömürden alınan KDV'ye vurgu yapılması, ithal kömür ile ithal edilen hammaddeye ödenen vergilerin ağırlığının dillendirilmesi ve bu yanıtın Zonguldak genel bütçeye verdiğinin neden karşılığını alamıyor sorusuna karşılık olarak verilmesi AKP iktidarının, termik santralin yaktığı ithal kömürün külünü Zonguldak'a ancak KDV gelirini başka illere yazdığını açıkça göstermektedir. Yıllarca yerin yüzlerce metre altında ağır bedeller ödeyerek ülke ağır sanayisini omuzlarında taşıyan, bugün ise sahip olduğu kömürü bile üretme hakkı elinden alınan, buna karşılık ithal edilen kömürün külleri kendisine layık görülen Zonguldak halkı böyle bir yanıtı kabul edemez! Zonguldak halkı, külfeti Zonguldak'a, semerelerini genel bütçeye yükleyen iktidar mantığını hiçbir şekilde sindiremez! İlimizin başka termik santrallerle de yükümlendirilmeye çalışıldığı içinden geçtiğimiz süreçteki tereddütlerimiz ile bu tereddütlerimizi pekiştiren iktidar mantığını kamuoyumuzun dikkatine sunuyoruz sözleri ile konuştu.