CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TTK'da Üretim Performansı Sadece İşçinin Emeği İle Ölçülemez dedi.

Kısa adı TTK olan Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nda madenci ücretlerinin üretim performansına dayandırılması CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün tepkisini çekti.
Köktürk Gerek TTK'nın özel şartları, gerekse anayasamızın 2. Maddesinde ifadesini bulan sosyal devlet ilkesi göz önünde bulundurulduğunda Performansa dayalı ücretlendirme fiilen ve hukuken mümkün olamaz sözleriyle olayın hukuksal anlamda da mümkün olamadığını vurgu yaptıktan sonra görüşlerini şöyle dile getirdi:
Öncelikle, TTK'da üretim performansı sadece işçinin emeği ile ölçülemez. Üretimde başarı, ancak genel organizasyonun başarısı ve TTK'ya yapılması gereken yatırımların gerçekleşmesiyle sağlanabilir. TTK'ya gereken yardımları yapmadan, kurumun organizasyonunu ve yönetim anlayışını siyasal baskılardan arındırmadan faturayı sadece işçiye kesmek gerçekçi bir yaklaşım olarak kabul edilemez. Bu nedenle TTK'da fiilen performansa dayalı ücretlendirmeyi yaşama geçirmek olanaklı değildir.
Keza anayasamızın 2. Maddesinde yer alan Sosyal devlet ilkesi devleti tüm bireylerin insanca yaşayabileceği bir yaşam standardını sağlama görevini yüklemiştir. Dolayısıyla sadece çalışanlara karşı değil, tüm bireylere karşı böyle bir anayasal görevle donatılmış olan devletin, diğer tüm koşulları göz ardı ederek, kuruma devletçe yapılması gereken yatırımların yapılmadığı gerçeğini bir kenara bırakarak işçinin yaşam standardını bire bir üretilen kömürle eşitlemesi açıkça anayasanın 2. Maddesinin ihlali anlamına gelir.
Ayrıca, anayasamızın 49. Maddesine göre; Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek ve çalışanları korumak, çalışma barışını sağlamak için gereken tedbirleri alır. Dolayısıyla önerilen performansa göre ücret sistemi anayasamızın 49. Maddesiyle de bağdaşan bir düzenleme değildir.  Sonuç olarak; performansa dayalı ücret sistemi; gerek kurumun fiili yapısı, gerekse; anayasamızın oluşturduğu hukuk devleti ilkesinin genel çatısı içerisinde meşru ve uygulanabilir bir sistem olarak görülemez