Zonguldak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Korkut Eren, düzenlediği basın toplantısında çalışmalar hakkında bilgiler verdi, Zonguldak'ta yaşanan sıkıntılara değindi.

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde basın toplantısı düzenleyen Zonguldak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Korkut Eren, çalışmalar hakkın da bilgiler vererek şöyle dedi: Ülke genelinde 2.3 basamak tesislerde genel sekreterlik çatısı altında birleştirildi. Zonguldak için söylemek gerekirse yaklaşık 10 sağlık tesisi var. 8 devlet hastanesi, 2 ağız diş sağlığı merkezi var. Bunların idari, mali ve tıbbi açıdan mevcut durumunun değerlendirilmesinden tutun da ileriye dönük planlamaların yapılması her türlü alım satımları idari ve özlük anlamdaki iş ve işlemleri, personel işlemleri genel sekreterlik bünyesi içinde yapılacak. Aslında genel sekreterlik yapısal dönüşümün son ayağıydı.

3 AYRI YAPI OLUŞTU
Bundan önce sizin de bildiğiniz gibi İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı ayrılarak iki birim oluşturulmuştu. Dolayısıyla Zonguldak'ta üç ana yapı oluştu. Kasım'dan sonra neler oldu onu özetlemek istiyoruz. Genel sekreterliği oluşturduk. Bize bağlı olan sağlık tesislerinde personellerimizle çalışmaya başladık. Zonguldak'ın fotoğrafını çektik. Adres tespit yaptık. Hastanenin yeri bulunduğu konumu, kabaca sorunları ve artıları eksileri inceledik. Daha sonra ayrıntılı incelemelerde bulunduk. Planlamalar geliştirmeye başladık. Bu birazcık daha devam edecek.

HASTANE YERİ
Hastanelere yoğun bakım üniteleri projelerinin sürdüğünü belirten Korkut Eren, hastane yeri ile ilgili olarak da şunları kaydetti: Bu süreç devam ederken tanışma toplantıları, Zonguldak'ı tanımamız, buralı olmamıza rağmen sağlık tesislerinin detayına kadar, bakanlık yönlendirmeleri ve kendi tecrübelerimizle, sağlık tesislerinin öncelikli sorunları yönünde araştırmalar yaptık. Şu anda biz Atatürk Devlet Hastanesi'ne 20 yatak daha ilave yoğun bakım planlaması yapıyoruz. Planlamaları çizilmek üzeredir. Kadın Doğum Hastanesi'nde yeni doğum yoğun bakımı için planlamalar zaten vardı. Bununla ilgili çalışma devam ediyor. İl merkezinde Uzunmehmet Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde yoğun bakım planlamasına başladık.

GERÇEKLERDEN BİRİ
Kaynakların ayrılması ile ilgili de arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyorlar. İlin ihtiyaçları gündem maddemizdir. Özellikle yoğun bakımlar konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Doluluk oranlarımız yüksek. İl dışında bu nedenle hasta sevkimiz var. Önümüzde duran gerçeklerden bir tanesi de budur. Yatırımlar şu anda iyi durumdadır. Mevcut yatırımların şu anki durumlarını inceliyoruz. Yakın zamanda mevzuat değişiklikleri varsa bunu bakanlıkla hızlı bir şekilde paylaşıp inşaat bitmeden içindeki değişikleri peşi sıra planlıyoruz. Hedefimiz mevcut bitiş tarihlerinde önce acele etmeden sağlıklı bir şekilde inşa etmektir. 400 yataklı devlet hastanesinin nereye ne zaman yapılacağı yönünde kamuoyunun gündemi var. Biz göreve geldiğimizde bizim açımızdan konunun tartışılabilir bir yeri yoktu. Yeri ve şartları belli, kabaca her şey belliydi. TOKİ'de proje teslimi daha önce yapılmış. Hızlı bir şekilde TOKİ'de ihaleye çıkmasını sağlamak amacındayız. Hastaneyle ilgili inşaat sürecini takip ediyoruz. Bu kolay bir süreç değil.

ŞUAN DA DURMUYORUZ
ADH'nin bahçesine yapılmasıyla ilgili bize getireceği avantajlar ve dezavantajlar var. Bu inşaatın başlaması bize yeni bir poliklinik alanı gerektirecek. O da daha önce belirlenmiş hastane alanı içerisinde belirlenmiş olan prefabrik alan var. Onun detayları üzerinde şu anda durmuyoruz. Bir an önce ihale tamamlanıp çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz. Ana hareket noktamız vatandaşın sağlık hizmetini birbirinden ayrı alanlarda almamasını istiyoruz. Uzun bir süreç olacak. Doktor yeterliliğinde branş bakımından eksikler olduğunu aktaran Eren, Branş bazına baktığımızda eksiklikler var. Altı yedi çocuk uzmanımız olmasına rağmen branşa çeviremiyoruz. İki üç tane çocuk uzmanımıza nöbet yazamıyoruz. Bu bir sorundur. Sayıca sorun değil, mevcut bulundukları konum itibariyle sorundur. Sayısal yeterliliğe rağmen nöbet konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Sağlık sektörü çok dinamik bir sektördür. Her şey iyi olduğunu düşündüğünüzde bir saat sonra kabus haline gelebilir. Çünkü vatandaş odaklı iş yapıyorsunuz diye konuştu.

HASTANELERE KARNE
Sağlık Bakanlığı'nın, hastanelere geçiş, ara ve nihai karneler verdiğini dile getiren Eren, basın toplantısında şöyle dedi: Ocak ayında bütün sağlık tesislerinde geçiş karneleri oldu. Hastanelerin süreçleri konusunda idarecilerin ellerinde karneleri var. Bu hatırlatma karnesi oldu. Ocaktan temmuz ayına nereye geldiğimizi ara karne verilecek. Aralık ayında da nihai karne olacak. Bizimle beraber çalışan idarecilerde hedefleri yerine getirme anlamında gerekeni yapacaklar. Eren, basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.