YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın öne sürdüğü eğitim sisteminin laik eğitim anlayışı ile zıt düştüğünü belirten Metin Kahveci, "Siyasi iktidar ve çevresi gerçekten meslek liselerinde eğitimlerini sürdüren öğrencileri düşünüyorsa, sistemi yeniden yapılandırma konusunda gereken katkıyı sunmaya hazırız" dedi.

Dolanmayı düşündüğünüz hukuk, ayağınıza dolaşacak' başlığı altında açıklama yapan Zonguldak Eğitim İş Başkanı Metin Kahveci, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği katsayı konusunda yaptığı açıklamayla bilinçaltındakileri dışa vurduğunu ifade etti.
Kahveci, "YÖK Başkanı, ekran ekran gezerek, yeni bir hukuk skandalına imza atmak üzere olduklarını ilan etmekte, "Gerekirse hukuku dolanacağız" sözleriyle asıl amaçlarını ortaya koymaktadır. Sayın Özcan'a tavsiyemiz dikkatli olmasıdır. Çünkü dolanmayı düşündüğünüz hukuk, bir anda sizin de ayağınıza dolanabilir" dedi.
Eğitim İş Sendikası olarak, öğrencilerin istismarcıların elinde yitip gitmelerinden büyük üzüntü duyduklarını belirten açıklaması şu şekilde:
"YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği katsayı konusunda  bugün yaptığı açıklamayla bilinçaltındakileri dışa vurmuştur.  YÖK Başkanı, ekran ekran gezerek, yeni bir hukuk skandalına imza atmak üzere olduklarını ilan etmekte, "Gerekirse hukuku dolanacağız" sözleriyle asıl amaçlarını ortaya koymaktadır. Sayın Özcan'a tavsiyemiz dikkatli olmasıdır. Çünkü dolanmayı düşündüğünüz hukuk, bir anda sizin de ayağınıza dolanabilir.
Özcan'ın açıklamaları çağdaş bir hukuk devletinde asla kabul edilecek sözler değildir. YÖK Başkanı bir yandan hukuka saygılı olduklarını söylüyor diğer yandan da "ama bizim de hukuka karşı çözümümüz olacak" diyor. YÖK elbette çözüm üretecektir,  ama üreteceği çözümler, Başkan'ın söylediği gibi "hukuka karşı" değil, "hukuktan yana" olmak zorundadır. 
YÖK Başkanı ayrıca, Danıştay kararına ilişkin, "bunu baştan biliyorduk" sözleriyle de adeta Başbakan'ın "karar ideolojik" açıklamasına gizli destek vermiştir. YÖK Başkanı bu sözleriyle kendi niyetlerini de bir kez daha açığa çıkarmış, ele vermiştir. 
Ayrıca YÖK Başkanı'nın imam hatip liselerinin genel liseye dönüştürülmesi ile ilgili sözleri düşündürücüdür. Eğer söyledikleri şekilde bu planlarını gerçekleştirirlerse, imam hatip liseleri genel liseye değil, bütün genel liseler imam hatip lisesine dönüşecektir. Özcan'ın öne sürdüğü sistem laik eğitim anlayışı ile taban tabana zıttır. Gerçekleşmesi halinde bir kez daha yargıdan dönmeye mahkûmdur.
Eğitim-İş Sendikası olarak, hiçbir günahı olmayan öğrencilerimizin istismarcıların elinde yitip gitmelerinden büyük üzüntü duyuyoruz. Siyasi iktidar ve çevresi gerçekten meslek liselerinde eğitimlerini sürdüren öğrencileri düşünüyorsa, sistemi yeniden yapılandırma konusunda gereken katkıyı sunmaya hazırız."