Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, 2011 yılı mali destek sonuçlarını açıkladı. 142 KOBİ Mali Destek Programı kapsamında olmak üzere toplam 225 proje başvurusunun yapıldığını açıklayan Genel Sekreter Faruk tezel, bu projelerin 87 tanesinin Zonguldak, 90 tanesinin Karabük ve 28 tanesinin de Bartın'dan sunulduğunu söyledi.

KALKINMA HAMLESİ: KOBİ Mali Destek Programı kapsamında 46 projenin hayata geçirilmesi ile toplam 581 kişiye istihdam sağlanacaktır. Projelere aktarılacak olan kamu kaynağı ile bölge genelinde toplam 23,5 milyon TL'lik yatırım potansiyeli harekete geçirilecektir. Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında ise bölge genelinde toplam 3,5 milyon TL'lik sosyal kalkınma hamlesi gerçekleştirilmiş olacaktır.

TÜRK-ALMAN İŞBİRLİĞİ GÜNÜ: Sadece bölgemizi Alman yatırımcılara tanıtmak değil aynı zamanda Almanya'daki yatırım imkanlarını da bölgemizdeki yatırımcı kuruluşlara tanıtmaktı. Katılım beklentimiz seviyesindeydi. Bizim görüşme borsası dediğimiz seansta da 20 tane masada görüşmeler yapıldı. Ciddi anlamda bağlantı kurulabilecek görüşmeler de yapıldı.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2011 yılı mali destek programları sonuçları-nı açıkladı. Genel Sekreter Faruk Tezel düzenlediği basın toplantısında, BAKKA tarafından 2011 Yılı KOBİ ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programları kapsamında proje başvurularının alımlarının 6 Şubat 2012 günü sona erdiğini bu süreç boyunca tüm bölgede tanıtım ve bilgilendirme toplantıları yapıldığını söyledi. Bölgeden, 83 tanesi Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında, 142 tanesi de KOBİ Mali Destek Programı kapsamında olmak üzere toplam 225 proje başvuru alındığını belirten Tezel, "Bu projelerin 87 adedi Zonguldak, 90 adedi Karabük ve 48 adedi Bartın'dan sunulmuştur" dedi.

37 PROJE ASİL LİSTEDE
Mali Destek Programları kapsamında destek almaya hak kazanan projelerin kesin listesi Yönetim Kurulu toplantısında görüşülerek resmi olarak geçerlilik kazandığını, onaylanan asil ve yedek proje listelerinin ise ajansın internet sitesinden kamuoyuna duyurulduğunu belirtti. Tezel açıklamasında, "Değerlendirme sonuçlarına göre bütçesi 11 milyon 500 bin TL olan KOBİ Mali Destek Programında 46 proje, bütçesi 3 milyon TL olan Sosyal Kalkınma Mali Destek Programında 37 proje asil listede yer alarak hibe almaya hak kazanmıştır. Eşik değerin üzerinde puan almasına rağmen, bütçe kısıtı nedeniyle asil proje listesine giremeyen 16 adet KOBİ projesi ve 3 adet Sosyal Kalkınma projesi ise yedek proje listesinde yer almıştır. Asil listede yer alan herhangi bir başvuru sahibinin sözleşme imzalamaması veya herhangi bir diğer nedenle sözleşmenin imzalanmaması durumunda sıra ile yedek listede yer alan projeler sözleşmeye davet edilecektir. KOBİ Mali Destek Programı kapsamında asil listede yer alan 46 projenin hayata geçirilmesi ile toplam 581 kişiye istihdam sağlanacaktır. Asil listede yer alan projelere aktarılacak olan kamu kaynağı ile bölge genelinde toplam 23,5 milyon TL'lik yatırım potansiyeli harekete geçirilecektir. Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında ise bölge genelinde toplam 3,5 milyon TL'lik sosyal kalkınma hamlesi gerçekleştirilmiş olacaktır. 2011 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında mali destek almaya hak kazanan başvuru sahipleri ile imzalanacak sözleşme ve diğer süreçler hakkında gerekli duyurular Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı internet sitesinde yayınlanacaktır" dedi.
581 KİŞİYE İŞ İMKANI
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2011 Yılı KOBİ Mali Destek Programı kapsamında Zonguldak'ta 232, Karabük'te 202 ve Bartın'da 147 kişi olmak üzere bölge genelinde toplam 581 kişilik yeni istihdam yaratılmış olacaktır.

EN BÜYÜK KATKI ZONGULDAK'TAN
KOBİ Mali Destek Programı kapsamında 65 ve üzerinde puan alarak asil listede yer alan 15 proje kapsamında Zonguldak'ta toplam 232 kişilik yeni istihdam yaratılmış olacaktır. Zonguldak'taki başarılı 15 projeye 4 milyon 179 bin 387 TL'lik geri ödemesiz kamu kaynağı aktarılacaktır. Söz konusu kamu kaynağı ile Zonguldak'ta harekete geçirilecek olacak toplam yatırım büyüklüğü ise 8 milyon 828 bin 784 TL'dir. Böylece Zonguldak KOBİ Mali Destek Programı kapsamında yararlanılan hibe miktarı ve yaratılan istihdam olanakları bakımından bölge illeri arasında ilk sırada yer almaktadır.

KARABÜK LİDER
Karabük,  Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı'nda asil listede yaralan 15 proje ile bölge illeri arasında ilk sırada yer almıştır. Karabük'ten sunulan Sosyal Kalkınma projelerine toplam 1 milyon 173 bin 951 TL hibe verilecek olup, ilde toplam 1 milyon 443 bin 055 TL'lik sosyal kalkınma hamlesi gerçekleştirilmiş olacaktır.

7 ADET TURİZM PROJESİ
KOBİ Mali Destek Programı kapsamında sunulan turizm projelerinden başarılı bulunarak asil listede yer almaya hak kazanan projelerin tamamı Bartın ve Karabük'teki işletmeler tarafından sunulmuştur. Bartın'dan 4 ve Karabük'ten 3 adet olmak üzere toplam 7 adet turizm projesi destek almaya hak kazanmıştır. İllerin öne çıkan sektörleri ise Karabük'te Metal ve Maden Endüstrisi ile Turizm, Zonguldak'ta Metal ve Maden Endüstrisi ile Makine Teçhizat ve İmalatı ve Bartın'da ise Orman Ürünleri Endüstrisi ile Turizm olarak ortaya çıkmıştır.

"CİDDİ BAĞLANTILAR KURULDU"
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel, gazeteniz Önder'in Sorumlu Müdürü Mustafa Kemal Bektaş'ın, "28 Mart tarihinde Zonguldak'ta gerçekleştirilen Türk-Alman Ekonomi Günü'nün bölgeye kazancı ne oldu?" sorusuna ise şu açıklamayı yaptı: Bölgenin tanıtımı açısından son derece önemli olduğunu, ilk kez gerçekleştirilen bu toplantıda işadamlarının Alman firmaları ile ciddi bağlantılar kurduğunu açıkladı.
Tezel, "Sadece bölgemizi Alman yatırımcılara tanıtmak değil aynı zamanda Almanya'daki yatırım imkanlarını da bölgemizdeki yatırımcı kuruluşlara tanıtmaktı. Katılım beklentimiz seviyesindeydi, 180 kişi katıldı. Bu sabahki oturumlardan sonra yapılan yuvarlak masa toplantılarında bizim bu görüşme borsası dediğimiz seansta da 20 tane masada görüşmeler yapıldı. Bölgemizdeki iş adamları Almanya'dan gelen heyetler ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Ciddi anlamda bağlantı kurulabilecek görüşmeler de yapıldı. Hemen kısa sürede sonuç alınabilecek bir şey değil. Bu bölgemizde ilk bir uygulamaydı. Bölgenin tanıtımı için önemliydi.
Bölgemiz gerek Ankara'ya gerek İstanbul'a yakınlığı gerekse önümüzdeki günlerde gündemimize iyice oturacak olan Filyos Projesi çerçevesinde dikkat çeken bir bölge. Buraya sadece Alman yatırımcıları değil bizim ulusal yatırımcılarımızı da bu projenin gerçekleşmesini bekliyorlar. Bu tür etkinlikler zaman zaman ajansımız tarafından düzenlenecek. bu bir ilk deneme idi. Biz beklentilerimizin daha üstünde bir geri dönüş aldık. Hem ulusal medyada yeralması açısından da önemliydi" dedi.