Alaplı Devlet Hastanesi Başhekimi ve aynı zamanda Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekim Vekili Op. Dr. Fuat Gündoğdu, Ramazan ayında oruç tutan vatandaşları sağlıklı ve çeşitli besin maddeleri ile yeterli ve dengeli beslenmeleri konusunda uyardı.
Ramazan ayında beslenme öğününün 3’ten 2’ye düştüğünü belirten Gündoğdu, oruç tutan vatandaşların beslenme tarzına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
İftarda ağır yemek yemekten kaçınılması gerektiğini ve mutlak suretle sahur yemeğine kalkılması gerektiğini belirten Gündoğdu, “Ramazan ayında dengeli beslenmenin sürmesi için günün oruç tutulmayan zaman diliminde en az üç öğünü tamamlamak ve mutlak suretle sahur yemeğine kalkılması gerekir. Vatandaşlarımız gece geç saatlerde yemek yiyip yatmakta ve ayrıca sahurda su içerek niyetlenmektedir. Bu sağlık açısından son derece zararlıdır. Ayrıca bu tür beslenme 12 saat olan açlığı 18 saate çıkarmakta, kan şekerinin erken saatlerde düşmesine neden olmakta ve verimliliği azaltmaktadır” dedi.
İftar yemeğinde çok hızlı bir şekilde besin tüketimin kilo artışına neden olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Ramazan ayında özellikle vatandaşlarımızın yaptığı en önemli hatalardan birisi de çok yüksek miktarda ve hızlı bir şekilde besin tüketmeleridir. İnsan beyni doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde, miktarı ve enerjisi yüksek besinler tüketilir. Bu da kilo alımına zemin hazırlar” dedi.
Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Gündoğdu, “İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı, oruç açıldıktan 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmeli. Enerji veren, ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi gıdalar yerine, bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tüketilmeli, Sahurda ise süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kuru baklagillerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ayrıca gün içerisinde aşırı acıkanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmeleri, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan uzak durmaları gerekir. Bunun yanı sıra Günde ortalama 2-2,5 litre suyun yanı sıra, enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayan ayran, taze sıkılmış meyve veya sebze suyu ve soda tüketilmeli. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç ve muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir” dedi.