Eğitim-İş 4+4+4+=4 yapar dedi. Sendikanın eyleminde 'çağdaş, laik, demokratik eğitime' vurgu yapıldı.

 

Eğitim-İş Kdz. Ereğli Şubesi İş Bankası önünde yaptığı basın açıklamasında, 4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim Yasa Teklifi, meclis genel kuruluna geldiğine dikkat çekerek, bu yasaya karşı çıktı.

Şube Yönetim Kurulundan Yener Çetin'in megafonla okuduğu basın açıklamasına 'Eğitim işkolunda örgütlü sendikalar, bilim insanları, akademisyenler ve kamuoyu tarafından yeterince tartışılmadan, Milli Eğitim Bakanlığı da yok sayılarak hazırlanmış olan bu yıkım yasasını Eğitim-İş olarak kabul etmemiz mümkün değildir' denildi.

 

Açıklama şöyle:

 

AKP İktidarı,  sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasal partilerin tüm itirazlarına kulağını tıkamıştır. Yasa teklifi Milli Eğitim Komisyonundan AKP milletvekillerinin maharetleri sayesinde,  tarihte eşine az rastlanır bir oylamayla 30 dakikada geçmiştir. Yaşamsal öneme sahip, eğitim sistemimizi ilgilendiren bu yasa teklifi, yangından mal kaçırır gibi kabul edilmiş, muhalefet milletvekillerine meydan dayağı çekilerek adeta faşizm uygulanmıştır.

 

Böylece TBMM'ye ve demokrasiye karşı vahim bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Her fırsatta ileri demokrasiden söz eden Başbakan,  yürütmenin başı olarak yasama organını baskı altına almış, yasanın çıkarılacağı tarihi bile kendisi belirleyerek var olan demokrasiyi de katletmiştir.

 

Toplumun geleceğini, yetişmekte olan bireylerine verebildiği eğitimin niteliği belirler. Eğitimin en önemli amacı ise her türlü dogmalardan uzak, özgür ve bilimsel düşünebilen insancıl yurttaşlar yetiştirmektir. Bireyin hakkı ile onun içinde yaşayacağı ve özgürleşeceği toplumun gereksinimleri, ulusal ve evrensel değerler dikkate alınarak düzenlenmelidir. Böylece eğitim, hem yaşamsal becerileri  geliştirecek, hem insan aklını özgürleştirecek, hem de ona yurttaşlık bilincini kazandıracaktır.

 

AKP iktidarının bilimsel, demokratik, laik ve kamusal eğitimi yok sayarak gericileştirmesine ve piyasalaştırmasına karşı; geleceğimize, iş güvencemize, ülkemize ve emeğimize sahip çıkmak için üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz.

 

Teklifin yasalaşması halinde ise;

 

·         Öğretim Birliği (Tevhid-i Tedrisat)Yasası ortadan kalkacaktır.

·         Mektep-medrese ikilemi yeniden yaratılacaktır. 

·         Kamusal eğitim sermayenin emrine sunularak paralı hale getirilecek, eğitimin yükü velilerin sırtına yüklenecektir.

·         İkinci kademeye tefsir, fıkıh gibi dini seçmeli dersler konularak tüm ortaokullar imam hatip haline getirilecektir.

·         Süreç içerisinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrılarak karma eğitimden vazgeçilecektir.

·         Beşinci sınıfların kaldırılmasıyla on binlerce sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düşecektir.

·         Çocuk işçi sayısı ve  çocuk istismarı artacaktır.

·         Kız çocuklarının okullaşma oranı düşecek,Çocuk gelin sayısı hızla artacaktır.

·         Kademeler arası geçişlerde sınav uygulanacağından dershanelerin sayısı daha da artacak, buna bağlı olarak çocuklarımız küçük yaşta dershanelerle tanışacaktır.

·         Mesleki yönlendirme küçük yaşlarda yapılacağından mutsuz ve başarısız bir toplum yaratılacaktır.

·         Sanayi bölgelerinde patronlara kurdurulacak olan meslek okulları ile çocuk işçilerin emeği daha kolay sömürülecektir.

·         Tüm dünyada önemsenen okul öncesi eğitim yok sayılacaktır.

·         8.yılın sonunda açık öğretim uygulaması ile birlikte yoksul halk çocukları örgün eğitimin dışında tutulacaktır.

·         Eğitimde program bütünlüğü bozulacak bilimsel, laik ve demokratik eğitim ilkelerinden vazgeçilecektir.