Basın çalışanlarının haklarını düzenleyen 212 sayılı yasanın, 10 Ocak 1961'de kabul edilmesiyle kutlanmaya başlanılan Çalışan Gazeteciler Günü'nün 52'nci yıldönümünü kutluyoruz.
Zonguldak'ta 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kutlama mesajları yayımlandı. Mesajlar şöyle:

AYYILDIZ: BASIN, TOPLUM HAYATINDA YAŞAMSAL BİR ÖNEME SAHİPTİR
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Vali Ayyıldız'ın mesajı şöyle:
Topluma haber ve bilgi akışını sağlamak gibi çok önemli bir görevi yerine getiren, evrensel meslek ilkeleri ışığında bu görevini sürdüren basın, toplum hayatında yaşamsal bir öneme sahiptir. Gazetecilik mesleğini büyük bir özveri göstererek, mesleğin gerektirdiği bilinç ve sorumlulukla yerine getiren, bunu tarafsız ve güvenilir habercilik anlayışıyla sürdüren basın mensuplarımızın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

CANDAN: 'SAYGIN BİR MESLEK'
AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Gazeteciliğin özveri gerektiren mesai saati ve özel hayat kavramı olmayan, şartları zor ama bir o kadar da önemli ve saygın bir meslek olduğunu söyleyen Candan, Kamuoyunun ve vatandaşların haber alışverişlerini sağlamasının yanında, onların sorunlarını, sıkıntılarını, sevinçlerini de kamuoyuna yansıtır. Bu özelliği ile gazetecilerimiz bizim her zaman gözümüz, kulağımız, sesimiz olmuştur. Kanunlar ve etik kurallar çerçevesinde objektif, doğru ve tarafsız yayın ilkeleri ışığında sürdürülmesi gerektirilen bir meslek olduğundan, bu yönde hizmet veren basın kuruluşlarının çalışanları toplum içerisinde her zaman benimsenmiş, saygı görmüş ve desteklenmiştir. Bu zor şartların ve bu zor mesleğin gerçekleştirilmesinde 1961 yılına kadar ilgili bir kanun yoktu.  Bu önemli eksikliği gidermek adına 10 Ocak 1961 tarihinde gazetecilere; ekonomik ve sosyal hakları sağlayan 212 sayılı kanun çıkarıldı ve bu gün çalışan gazeteciler günü olarak ilan edildi dedi.

ULUPINAR: BASIN, HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN EN ETKİLİ ARACIDIR
AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Basının, haber alma özgürlüğünün en etkili aracı olduğuna değinen Ulupınar, şu ifadelere yer verdi:
Basın çalışanlarının haklarını düzenleyen 212 sayılı yasanın, 10 Ocak 1961'de kabul edilmesiyle kutlanmaya başlanılan Çalışan Gazeteciler Günü'nün 52'nci yıldönümünü kutluyoruz. Toplumsal kalkınmanın ve gelişmenin sağlanmasında önemli yeri olan tarafsız, özgür basın ve ahlak kurallarına uyan bir medyanın, insanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu vardır. Bu önemli misyonu yerine getirmek için her şartta görevleri peşinde koşan gazetecilerimizin, halkı bilinçlendirmek adına verdikleri mücadele göz ardı edilemez. Demokratik hayatımızın değişmeyen unsurlardan biri olan gazetecilik, küreselleşen dünyayla iletişimin sağlanması, oluşturulması ve fikirler ne olursa olsun huzur ve hoşgörü ortamı oluşturmasında önemli bir görevi üstlenmektedir. Basın mensuplarımızın, şimdiye kadar başarıyla yerine getirdikleri bu görevi bundan sonrada aynı duyarlılık ve kararlılıkla yerine getireceklerine yürekten inanıyorum. Bu özel günün vesilesi ile halkımızla aramızdaki bilgi alışverişindeki köprü görevini layıkıyla yerine getiren yerel basınımıza bu gayretleri için teşekkürlerimi sunar, görevi başında hayatını kaybetmiş tüm basın mensuplarımızı saygıyla anarak, tüm basın mensuplarımızın 'Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlarım.

KÖKTÜRK: ÜLKEMİZ BASIN
ÖZGÜRLÜĞÜNDE 148'İNCİ SIRADA

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı şöyle:
Cumhuriyet tarihi boyunca, çalışan gazetecilerimize yönelen baskı ve tehditlere rağmen, halkımıza doğru ve gerçek haberi ulaştırmaya çalışan, onurundan ve gazetecilik ilkelerinden ödün vermeyen, pek çok basın emekçimizin bu uğurda hapislerde çürütüldüğüne, suikastlara uğrayarak yaşamlarını yitirdiğine tanık olduk, olmaktayız. Özellikle AKP'nin on yıllık iktidarı boyunca; basına baskının arttığını, gazetecilerimizin ve onlara sahip çıkan gazetelerin saldırılara uğradığını, pek çok gazetecinin iş akitlerinin fesih edildiğini gördük, üzüntüyle izledik. Silivri yargılamalarında yazan çizen bilim insanlarının yanında, Soner Yalçın, Ahmet Şık, Nedim Şener, Mustafa Balbay gibi gazetecilerin tutuklanması, tutukluluğun bir cezaya dönüştürülmesi bu baskının hangi boyutlarda yaşandığının en büyük kanıtıdır. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün araştırmalarına göre ülkemiz, 2011-2012 Basın Özgürlüğü Endeksi baz alındığında en kötü durumda olan ülkeler içerisinde yer almaktadır. Türkiye, bir önceki rapora göre 10 sıra gerileyerek 179 ülke arasında 148'inci sırada yer almaktadır. Yerel basında çalışan gazeteciler de, bu baskıdan kendi paylarına düşeni almaktadırlar. Ancak hangi baskıyı yaparlarsa yapsınlar, basın emekçilerimizin halkımızı doğru ve gerçek haberle bilgilendirme görevlerinden vazgeçmeyeceklerine yürekten inanıyor, bu duygu ve düşüncelerle '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde yaşamını yitiren ve bugün hayatta olan tüm basın emekçilerimizi sevgi ve saygı ile anıyorum.

AKDEMİR: BASINIMIZ, DEMOKRATİK
DÜZENİN SAĞLIKLI İŞLEMESİ
AÇISINDAN VAZGEÇİLMEZDİR

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak, bir mesaj yayımladı. Muasır medeniyetler seviyesine çıkma yolunda Türkiye'nin en önemli unsurlarından birinin ilkeli, tarafsız ve doğru bir basın anlayışı olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, basın çalışanlarının özgür bir ortamda görev yapabilmelerine olanak tanınması gerektiğini kaydetti. Başkan Akdemir'in mesajı şöyle:
Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin temel unsurlarından biri olan basınımız, demokratik düzenin sağlıklı işlemesi açısından vazgeçilmezdir. Basın çalışanları ilkeli ve tarafsız yayın anlayışından taviz vermeksizin insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok önemli görevler üstlenmektedir. Basın mensupları her şartta ve koşulda görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Ülkemizde, 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe giren 212 sayılı yasa ile gazetecilerin bu sorunlarına, sınırlı ölçüde de olsa, çözüm bulunmak istenmiştir. Bu yasanın önemini kamuoyuna da maletmek isteyen gazetecilerimiz, her 10 Ocak'ı 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak kutlamaktadırlar. Gündemi etkileyen ve hatta gündem oluşturan bir güç haline gelen medya, ancak doğru amaçlar için kullanıldığı zaman faydalı bir araç olmaktadır. Hür ve tarafsız basın, özgürlükçü demokrasinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Basın, her zaman ve her koşulda, kamu yararını göz önünde bulundurarak, yansız ve ilkeli habercilik anlayışını benimsemeli, bir kamu görevini yerine getirmenin bilinciyle ülke gerçeklerine, milli değerlere duyarlı olmalıdırlar. Toplumların gelişiminde, basının her konuda, bilgilendirme, aydınlatma, yönlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi önemli görevi yerine getirmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle tüm basınımıza ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışından taviz vermeksizin yerine getirdikleri bu önemli kamu hizmeti için teşekkür eder; basınımızın temel taşı olan fikir işçisi arkadaşlarımıza, saygı ve sevgilerimi sunarım.

POSBIYIK: BASIN, DÜŞÜNCE
ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜVENCESİDİR

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Posbıyık'ın mesajı şöyle:
Demokrasinin en vazgeçilmez unsurlarından biri olan, ülkemizde düşünce özgürlüğünün güvencesi olarak kabul edilen basınımız için anlamlı bir günü yaşıyoruz. Sosyal hukuk devleti ve cumhuriyete tam bağlılık ilkesinin, toplumun her kesiminde benimsenmesi gerektiği ülkemizde, yaygınından yereline tüm basın kuruluşlarının ve basın emekçilerinin yadsınamaz bir değeri ve önemi vardır. Bu gerçeğin yanında, özveri ve meşakkatle görevlerini sürdüren, hür türlü ekonomik ve sosyal sıkıntıya rağmen görevlerini layıkıyla yerine getiren tüm basın kuruluşları ve çalışanlarının yaşamak zorunda kaldıkları bu sorunlar da duvar gibi karşımızda durmaktadır. Her yıl 10 Ocak tarihinde bütün bu sorunların ortadan kaldırılması gerektiğine olan inancı hepimiz vurguluyor ve bunun için de herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini haykırıyoruz. Açık bir dille ifade etmek isterim ki, düşünce işçiliğinin simgelerinden biri olarak kabul ettiğimiz basın emekçilerinin, bugünden daha başarılı, daha etkin, daha hür olmalarını sağlayacak koşullara sahip oldukları bir ortam yaratılmasını en çok arzu eden insanlardan biriyim. Bu vesileyle de tüm basın çalışanları için temennim, bu değerlere sahip olunacağı günlere ulaşılmasıdır. Bu düşüncelerle, başta Ereğli'mizde görev yapan gazeteciler başta olarak üzere Zonguldak ve ülkemizdeki tüm basın çalışanlarının bu anlamlı günlerini gönülden tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

ÖZER: GAZETECİLİK, BİR MESLEK
OLMANIN ÖTESİNE GEÇEREK HAYAT
BİÇİMİNE DÖNÜŞÜYOR

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı şöyle:
Her mesleğin kendi içerisinde önemli değerleri barındırdığı gerçeğinin yanında, gazetecilik zaman zaman bir meslek olmanın ötesine geçerek hayat biçimi haline de dönüşebilen bir özellik taşımaktadır. Çağımız ve her geçen gün değişen dünya gerçekliği dikkate alındığında, en önemli ve hayati uğraşı alanlarından biri durumuna gelmekte olan gazetecilik mesleği, ulusal ya da yerel ölçeklerde ayrı ayrı kıymetleri ifade etmektedir. Yaşamlarını mesleklerine göre dizayn eden, günün her vaktini haberin, bilginin, güncelin ve gündemin peşinde geçiren basın dünyasının erbapları, her türlü takdirin üzerinde bir gayreti göstermektedirler. Kıymetlerinin farkında olduğumuzun unutulmaması adına, özveri temelli bu mesleği ifa eden basın camiasının tüm fertlerinin 1961 yılından beri kutlanmakta olan '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum.

UÇAR: BASIN, KAMUOYUNUN
GÖZÜ, KULAĞI VE SESİDİR

AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Başkan Uçar, mesajında, basın kuruluşlarının bir ülkedeki demokrasinin güçlenmesine katkı sağladıklarını ve bulundukları bölgenin sorunlarını gündeme taşıyarak bu sorunların çözümü noktasında önemli görevleri üstlendiklerini söyledi.
İnsanların haber alma özgürlüğünün en iyi şekilde kullanılması noktasında kamu hizmet niteliği ve sorumluluğu taşıyan gazetecilik mesleğinin, özellikle fedakârlık isteyen zor şartlarda yapılan önemli bir meslek olduğunu dile getiren Uçar, şunları söyledi:
"Türk basınının önemli ilerlemeler gösterip, bugün geldiği seviyeye ulaşmasında basın çalışanlarının katkısı büyüktür. Kamuoyunun gözü, kulağı ve sesi olan basının, memleketimiz için taşıdığı büyük önem hepimizin bildiği ve kabul ettiği bir gerçektir. Tüm basın çalışanlarımızın prensipli ve tarafsız yayıncılık anlayışı içerisinde yerine getirdikleri bu önemli görevleri için teşekkür eder, İlimizdeki tüm Gazete ve ajans çalışanlarının, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, tüm medya mensuplarımıza başarılar dilerim."

TOPALOĞLU: BASIN TOPLUMUN AYNASI
Basın İlan Kurumu Zonguldak Şube Müdürü Özgür Topaloğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, şu görüşlere yer verdi:
Kamuoyunu bilgilendirmede önemli bir rol üstlenen basın, yüklenmiş olduğu sorumluluklar nedeniyle de demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur. Yeri geldiğinde görevini ifa edebilmek için gecesini gündüzüne katarak çalışan gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961 yılında kabul edilmesinin 52'nci yıl dönümü kutlanıyor. Bu vesileyle tüm basın camiasının '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' kutlu olsun. Ancak ne var ki, yıpranma payının kaldırılması, zor şartlar altında görev yapan gazetecileri daha da zor duruma düşürmüştür. Ancak gelinen noktada yıpranma hakkının gazetecilere yeniden verilmesi için çalışmalar yürütülmekte olup, temennimiz en kısa sürede bu hakkın yeniden gazetecilere verilmesinden yanadır. Günümüzün en güzel en heyecanlı, en zor ama onurlu bir mesleğidir gazetecilik. Kısıtlı olanaklarla özveriyle çalışan gazeteci meslektaşlarımız bulundukları ilin sosyo-ekonomik, kültürel gelişmesine ve kalkınmasında büyük rol oynamaktadır. Doğru ve tarafsız bir şekilde olup bitenleri kaleme alan ve her gün halka sunan gazeteciler toplumun aynası konumundadır. Halkın haber ve bilgi ihtiyacının yanı sıra yolsuzlukların da aydınlatılmasında önemli derecede aktif olan medya organları çok önemli bir işlev üstlenmektedir. Şantaj-tehdit haberciliği yapmadan, kimseyi karalamadan düşündüğünü yazabilen gazeteler ve gazeteciler ile meslek ilkelerine bağlı habercilik anlayışının hâkim olması dileğiyle, tüm meslektaşlarımızın bu özel gününü kutluyorum.

UZUN: 'GÜÇSÜZÜ KORUYAN,
CESARETİ ALKIŞLAYAN'

Kdz. Ereğli Telekom Müdürü Kadir Uzun, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı. Uzun, Bir okul gazetesinden, Pal Sokağı Çocuklarına…Güçsüzü koruyan, cesareti alkışlayan, özgür ve ilkeli basın anlayışından ayrılmayacağınıza olan inancımla, tüm basın mensubu arkadaşlarımın Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, sevgi ve selamlarımı sunarım dedi.
Açıklama şu şekilde:
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü kutlamadan önce, bir okul gazetesinden çıkan bir klasiği hatırlatmak, sizlerin birer PAL SOKAĞI GAZETECİLERİ olduğunuzu düşüncemi paylaşmak isterim.
Her şey bir Edebiyat öğretmeninin, öğrencileriyle beraber bir okul gazetesi çıkarmak istemesiyle başlar. Edebiyat öğretmeni Kornel Rupp gazete için eski öğrencilerinden de yardım ister, bu eski öğrencilerinden biri de gazeteci ve hikaye yazarı olan Ferenc Molnâr'dır. Molnâr öğretmeninin ricasını kırmayarak okul gazetesi için bir şeyler yazmaya başlar, yazdığı büyük- küçük milyonlarca okuyucuda derin izler bırakan ve tam 5 kez beyazperdeye uyarlanan Pal Sokağı Çocukları'dır.
Kitapta Nemecsek ve arkadaşları ile Kızıl gömleklilerin bir arsa için olan savaşını konu alıyor. Savaşta bile olsalar, güçsüzü korumayı, cesurluğu alkışlamayı bilen, kuralları olan çocuklardı onlar.
Nereden, nereye… Bir okul gazetesinden, Pal Sokağı Çocuklarına…Güçsüzü koruyan, cesareti alkışlayan, özgür ve ilkeli basın anlayışından ayrılmayacağınıza olan inancımla, tüm basın mensubu arkadaşlarımın Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, sevgi ve selamlarımı sunarım.

HALICIOĞLU: 'YIPRANMA
HAKLARI GERİ VERİLSİN'

Büyük Birlik Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Nizamettin Halıcıoğlu, Çalışan Gazetecileri kutlayan açıklamasında, gazetecilere yıpranma haklarının verilmesini istedi.
Halıcıoğlu'nun yaptığı açıklama şu şekilde:
Gazetecilerin; günlük hayatta binbir türlü zorluk ve meşakkatlere rağmen her gün hızla gelişen olaylara, modern teknolojiyi kullanarak iletişim araçlarını kullanarak sorumlulukları ciddi bir şekilde üstlenip kamuoyunu bilgilendirmeye gayret ettiklerini görüyoruz. "Her geçen gün gazeteciliğin yükü ağırlaşmaya devam etmektedir. Afganistan'da, Irak'ta, Suriye'de ve Libya'da son yıllarda meydana gelen olayları tüm dünyaya bildirmek için görev yapan ve sayıları yüzleri bulan gazeteci maalesef bu uğurda yaşamlarını yitirmişlerdir. Bu sektörde görev yapan ve mesleklerini kendilerine bir yaşam tarzı olarak kabul eden kamu hizmetçileri öldüler işkence gördüler ve hapis hayatı yaşadılar.
Mesleğin verdiği ağırlıktan dolayı yaşam koşulları gün geçtikçe zorlaşan gazeteciler  yine maalesef, bu kutsal emeklerinin karşılığını yeterince alamamaktadırlar. Patronun iki dudağı arasında çalışmak zorunda kalan birçok gazeteci işsiz kalması halinde, emekli edilmesi ve cari giderlerini karşılayamadığı için yaşamlarını bir şekilde kaybettiklerini de müşahade etmekteyiz. Yıpranma haklarının verilmesini, kendilerinin hak ettiği basın kartlarının işlevinin genişletilmesini arzu ve temenni ettiğimiz basın mensuplarımızın çalışma koşulları yeniden düzenlenmeli ve iyileştirilmelidir." Kamunun eli ayağı, gözü ve kulağı olan, küreselleşen dünyada, gelişen teknolojiye ayak uydurmaya gayret eden medya mensubunun, vatandaşların daha iyi şartlarda yaşamasını temin için kimi zaman sözcülüğünü üstlenerek önemli ve inkar edilemeyecek bir görev yapmaktadırlar.
Gazetecilerin; kanundan aldıkları güç ve itibarla yönetenler ve yönetilenler arasında önemli bir köprü vazifesi gördüklerini biliyoruz.
"Mesleği pahasına önüne çıkan zorluklarla yılmadan usanmadan mücadele eden gazeteciler, zaman zaman hak'kın hakikatın yazılmasından -duyurulmasından çekinen ve gocunanlarca taciz ve tahkir edilmektedir. Yine de onurlu mesleğinin gereği olarak kalemini satmadan, doğruları yazmaktan çekinmeyen  gazeteci kardeşlerimizin var oluşu halkımıza ve bize her zaman güç vermiştir."
Gazetecilerin ve görsel yayıncıların 52.yılını, bu önemli ve özel olan gününü kutluyor, gerçek meslek sahiplerinin bu sektörde gazete yayın sahibi olabilmesini arzu ediyoruz.

KESKİN: ÖNEMLİ BİR MİSYONU VAR'
Karadeniz Ereğlililer Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Keskin, yaptığı yazılı açıklama ile 10 Ocak Çalışan Gazetecileri kutladı. Keskin, Özveriyle görev yapan, demokrasinin gelişmesinde katkıları olan, bölgemizde ve ülkemizde yaşanan gelişmelerden haberdar edilmesi gibi önemli bir misyonu yerine getiren basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, başarılar dileriz dedi.

GENÇ: YALNIZ DOĞRULARI HEDEF ALIR'
Kdz. Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç, yaptığı yazılı açıklama ile Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.
Genç, Ülkemizin siyasi, ekonomik ve kültürel değerlerinin korunmasında ve geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynayan basın mensuplarının,  uygun çalışma haklarına kavuşması dileğiyle, kişi haklarına saygı, tarafsızlık, demokrasi, özgürlükçü ve yalnız doğruları hedef alarak gazetecilik yapan İlçemizdeki tüm basın mensubu arkadaşlarımın Çalışan Gazeteciler Gününü Kutlarım dedi.

KILIÇ: 'SAĞLIK VE BAŞARI DİLİYORUM'
Kdz. Ereğli Milli Eğitim Müdürü Mehmet Naci Kılıç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.
Kılıç, açıklamasında, Ülkemizde, 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe konulan 212 sayılı yasa, basın çalışanlarına, ekonomik ve sosyal haklar sağlamıştır.
Bu yasanın kabulünden sonra gazetecilerimiz, 10 Ocak'ı  Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlamaktadırlar.
Ülkemizin ve demokrasimizin gelişmesi anlamında önemli bir görevi yerine getiren tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, sağlıklı, başarılı ve mutlu bir yıl geçirmelerini diliyorum dedi.