Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak İl ve Kdz.Ereğli İlçe Temsilcilerinin yanı sıra Karaelmas Gazeteciler Derneği, 1 Ekim 2008'de "Sosyal Güvenlik Reformu"yla kaldırılan 5 yıllık yıpranma paylarının iadesi için MHP ve CHP'nin kanun teklifi vermesine teşekkür ederek hükümetin de aynı duyarlılığı göstermesi çağrısında bulundu.

 

Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu Van'dan meydana gelen deprem sonrası DHA muhabirleri Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz'ın yaşamını yitirmesinin başsağlığı dileğinde bulunarak her iki gazetecinin ailelerine ve çalışma arkadaşlarına, Doğan Haber Ajansı Ailesi'na başsağlığı dileğinde bulundu.

 

Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz'ın yaşamlarını yitirmesinin ardından MHP ve CHP temsilcilerinin gazetecilerin yıpranma paylarının iadesi için kanun teklifi önerilerini de değerlendiren yönetim bu çabalara teşekkür ederek gazeteciler için güzel bir başlangıç olması dileğinde bulundu.

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Zonguldak Temsilcisi Osman Sav ve Kdz. Ereğli Temsilcilcisi Mustafa Kemal Bektaş da bu açıklamaya destek verdi. Açıklamada şöyle denildi;

 

Görev aşığı Doğan Haber Ajansı muhabirleri Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Meslektaşlarımıza aAllah'tan rahmet, ailelerine, sevdiklerine ve çalışma arkadaşlarına, Doğan Haber Ajansı Ailesine başsağlığı diliyoruz.

 

Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz'ın aramızdan ayrılışı, gazeteciliğin risklerinin yanında Anadolu'da çok daha zorlu şartlarda ve kısıtlı imkanlarla nasıl gazetecilik yapıldığını ortaya koymuştur. Yaygın basının önemli kalemlerinin yazılarında ve haberlerinde Anadolu'da görev yapan gazetecilerin çektikleri sıkıntıları ortaya koymuş olmaları sevindiricidir. Umarız bu algı geçici değil ve benzer felaketler olmadan hep hatırlanır.

 

Diğer yandan 1 Ekim 2008'de "Sosyal Güvenlik Reformu"yla kaldırılan 5 yıllık yıpranma paylarının iadesi için Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı'nın basın çalışanlarının fiili hizmet süresi zammı ile ilgili haklarının iade edilmesi için kanun teklifi vermesi ve  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sayın Oktay Ekşi'nin de aynı konuyla ilgili kanun teklifi için çaba göstermesi sevindiricidir.

 

1 Ekim 2008'de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) iktidarı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası'nda yapılan değişiklikle, gazetecilerin yıpranma payını kaldırılmıştı. Zaman içinde yapılan tüm çağrılara ve 2008'de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde diğer basın meslek örgütlerinin de katılımıyla yapılan imza kampanyasında da sonuç alınamamıştı. Daha önce gazeteciler, her 360 günlük çalışmaları karşılığında bunun dörtte biri oranında itibari hizmet süresi kazanmaktaydı. Böylece kazandıkları itibari hizmet süreleri sigortalılık sürelerine ilave ediliyor ve da daha erken yaşta emekli olmalarına olanak sağlıyordu.

 

Konunun yeniden gündeme gelmesi sevindirici olmakla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) iktidarı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç'ın bu çağrıları dikkate almalarını umut ediyoruz. Kurulacak ortak bir komisyonla basın meslek örgütlerinin de görüşleri doğrultusunda talepleri değerlendirip yeniden düzenlenme yapılması için destek olanlara şimdiden teşekkür ediyoruz. Bölge Milletvekillerimiz Sayın Köksal Toptan (AK Parti), Sayın Ali İhsan Köktürk (CHP), Sayın Ercan Candan (AK Parti), Sayın Özcan Ulupınar'ın (AK Parti) da bu çağrılara destek olmalarını bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki halkın haber alma özgürlüğünün en önemli mimarları olan muhabirlerin gün geçtikçe meslekten kopma noktasına gelmesi toplumların objektif olarak aydınlanması için gerekli olan ışığın sönmesi demektir. Gazetecilere sağlanacak haklar, mesleki sorumluluk duygusunu da perçinleyecektir