Enerji Bir-Sen Zonguldak Şube yönetimi, 4 ocak 1991'de bayşlayıp 8 Ocak 1991 tarihinde sona eren Madencilerin Ankara Yürüyüşü'nün 21. Yıldönümü nedeniyle Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ı ziyaret etti.

BÜYÜK YÜRÜYÜŞ ÖNEMİNİ KORUYACAK
Enerji Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Musa Şekerci şunları söyledi:
Türkiye Örgütlü Mücadelesinde en önemli dönüm noktalarından birisi olan 4 Ocak 1991 tarihindeki Madenci Yürüyüşü, emeğe karşı yapılan baskı ve sindirmeye tepki olarak doğmuştur. Soğuğa aldırış etmeden, bütün engellere rağmen 100 bini aşkın maden işçisi, günlerce verilmeyen ve engellenen haklar adına haykırmış, sesini tüm dünyaya duyurmuştur.
5 Nisan 1994'de alınan kararlarla bazı maden ocakları kapatılması istenerek Türkiye sanayisi öldürülmeye çalışılmış, yapılan bu eylem neticesinde alınan bu kararlar geri püskürtülmüştür. Bu mücadele, Zonguldak'ın geleceği ve maden işçileri için bir ışık olmuştur. Bu haykırış ülke demokrasisi için hak arama adına önemini her zaman koruyacaktır. .

DEMOKRASİ MÜCADELESİNE IŞIK TUTTU
Ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade eden GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise, 4-8 Ocak 1991 Büyük Madenci Yürüyüşü'nün Türkiye'nin sadece işçi sınıfını ve sendikacılık tarihini değil demokrasi mücadelesini de aydınlattığını belirterek; Madenciler, hükümeti ve ülkeyi yönetenleri uyarmak için her yolu denemişler ama seslerini duyuramayınca, dünyaya parmak ısırtan ve böylesine büyük mücadele azmi ve fedakarlık isteyen bir eylemi hayata geçirmişlerdir.
Maden işçilerine ve Zonguldak halkına, böylesine örnek ve büyük bir eylemi gerçekleştirme başarısını sağlayan, onların 1,5 asırlık madencilik kültüründen aldıkları güçtür.
Büyük bir disiplinle gerçekleştirilen 1990 Grevi ve 4-8 Ocak 1991 Büyük Madenci Yürüyüşü, Türkiye'nin sadece işçi sınıfı mücadelesini ve sendikacılık tarihini değil demokrasi mücadelesini de aydınlatmıştır.
Büyük yürüyüş, yolumuzu aydınlatıyor dedi.
Bir süredir Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) üretimini artırması için önerilerini karar mekanizmasında bulunan yetkililer başta olmak üzere kamuoyuna anlattıklarını, Kuruma işçi alınması için girişimlerini sürdürdüklerini belirten Alabaş, Enerji Bir-Sen Şube Yönetimine çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.