Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Zonguldak İşadamları Derneği (ZONİAD) Üyeleri ile bir araya geldi.

ZONİAD tarafından Mini Akademi adı altında düzenlenen iş buluşmaları kapsamında Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, işadamlarının misafiri oldu. Tanıtım filminin izlendiği programda açılış konuşmasını yapan ZONİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülay, Derneğimizin yeni yerini açtıktan sonra aynı zamanda daha sık olsun diye ZONİAD Mini Akademi adı altında Zonguldaklı işadamları, Zonguldak'ın ekonomik, ticari ve siyasi yapısıyla ilgilenen yöneticilerimizle yanyana gelerek, işadamlarımızı ve aynı zamanda da işadamlarımızın önünü açabilecek olan siyasi parti yetkilileri, belediye başkanları, valiler ve aynı zamanda ticari anlamda da işinde başarılı olmuş işadamlarına ZONİAD Mini Akademi'nin adı altında yaptığımız bu toplantılara getirerek onların tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Diğer arkadaşlarımıza yol göstermelerini istiyoruz. Böyle toplantılar düzenlemekteyiz. ZONİAD, TUSKON'a bağlı bir dernektir. TUSKON, Türkiye'nin dışarıya açılmasında çok önemli bir görev üstlenmiştir. Eskiden Afrika ülkelerine, Uzakdoğu ülkelerine bu kadar ticari hacmimiz yoktu. Şimdi Afrikada hatta son dönemlerde 10-20 büyükelçilikler açılmıştır. Buralara işadamlarını taşımak üzere uçak seferleri düzenleyen THY'nin de katkıları olmuştur.
Bu aynı zamanda da THY'ye ticari bir hareketlilik katmıştır. Geçmiş dönemlerde olan ticari dünya krizlerinden de Türkiye'nin bence daha az etkilenme nedenlerinden biri de ticari partnerlerinin çeşitlendirilmesinden kaynaklanmaktadır. Biz genellikle Avrupa ülkeleriyle ticaret yapmaktaydık. Yine büyük bir kısmını Avrupa'daki partnerlerimizle yapmaktayız. Fakat bunun yanında takviye olabilecek hatırı sayılır bir ticarette artık Türkiye'nin işadamları yurt dışında değişik yerlerde iş yaparak katkı sağlamaktadırlar. Bununla birlikte dünyada oluşabilecek krizleri daha farklı atlatmakta olduğumuza inanmaktayım. ZONİAD'dan da hemen önümüzdeki Cumartesi günü bir heyetimiz Nijerya'ya gitmektedir. Heyetimiz bir hafta orada kalacak. Heyetimiz, 'Ticari anlamda işbirliği yapabilir miyiz' diye gayretinde olacak.
İnşallah, oralarda ticari ortam bularak buraya iyi bir hizmet etmiş olarak dönerler. Hatta 16 Aralık 2011 tarihinde de Afrika'dan gelecek bir ticari heyet vardır. Genelde daha önce düzenlediğimiz ticari köprüleri, Afrika, Avrasya, Uzak Doğu, ABD gibiydi. Şimdi genelde bunları toparlayarak yılda bir sefer yaparken ayrıca da ticari heyetler olaraktan da küçük çapta yapmaktayız dedi.
Devlet kavramının artık sıkışmış bir alanda olmadığını ifade eden Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, 20 seneyi aşkın süredir zihniyet değişiminin yaşandığını ifade etti. Ülkelerin, dünya çapında saygınlık kazanmasının, o ülkelerin işadamlarının ekonomik yöndeki etkinliğiyle ortaya çıktığını dile getiren Ayyıldız, şöyle dedi:
20 seneyi aşkın belki daha fazlı süredir zihniyet değişmesi var. Devlet kavramı artık sıkışmış bir alan değildir. Sadece resmi kurumlardan ibaret değildir. Toplumun bizzat kendisidir. Eğer devleti bir havaya benzetirseniz, o hava bir bütün olarak ele alınır. O havanın içerisinde halk, işadamları, resmi kuruluşlar herkes var. Dolayısıyla İlin Valisi olarak veya herhangi birisi olarak 'Ya ben devleti temsil ediyorum' dediğin zaman karşı taraftaki vatandaş 'Ben neyim. Ben de devletin parçasıyım en az senin kadar biz de temsil ediyoruz' diyebilir. Küçülen dünyada şunu görüyorsunuz sizin ne kadar resmi hüviyetiniz olursa olsun sizi ayakta tutan sizin varlığınız ve etkinliğinizdir. Bu da ekonomidir, ana dinamiği de iş adamıdır. İş adamlarının dünyadaki ve ülkedeki etkinliği ekonomiyi ayakta tutmalarına göre ortaya çıkıyor.
Hatta küçülen ve küreselleşen dünyada da onun kadar hürmet görüyorsunuz. Şu anda devletin resmi yüzüyle ayakta duran bir devlet yok. Bütün kıstas, dünyayı ayakta tutan bir ekonomik yapı var. Siz de dünyada bir yer ediniyorsunuz. Savaşlar da ülkeler üzerinde askerler üzerinden yapılmıyor.
Ekonomileriyle yapılıyor. Her zamanın bir şeyi olmuş. Zamanında tıp öndeymiş, başka zamanda edebiyat öndeymiş. Ama her ülkenin de her çağında kendine has ana dinamiği olmuş. Ayakta duruyorsanız diğer ülkeleri de etkiliyorsunuz. Dolayısıyla dünya küçük elinizde tuttuğunuz ekonomik rezerv size güç sağlıyor.
Bu bir boyutudur. Ciddi anlamda insanlara bu zamanın en önemli hayrı istihdam alanı oluşturabilmektir. Bir iş adamı zarara girmeden kar etmeyi düşünmese bile bir alana girse 5-6 kişiyi çalıştırsa bu zamanın hayrıdır.
Zonguldak'ın kalbi ekonomisi ve her türlü güzellikler buralardan kaynaklanarak Zonguldak'a yayılır. Zonguldak'taki güzel yapının bir araya gelmesiyle, TUSKON olarak dünyaya yayılmasıyla oluyor. Zamanın ihtiyacı olan ekonomi ve istihdam sağlanması noktasında Zonguldaklı işadamlarından büyük şeyler bekliyoruz.