Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, 2010 yılında Alaplı’da Ziraatta Kalkınmanın temellerini attıklarını bildirdi.

2010 yılında 850 çiftçinin organik tarım yaptığını belirten Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu,2011 yılında organik fındık yetiştiriciliğini artırarak iç ve dış piyasaya organik fındık sürmeyi planladıklarını söyledi. Avrupa ülkelerinin organik fındık arayışı içinde olduğunu kaydeden Türkoğlu şöyle dedi;
“2010 yılında 2 tane tarım danışmanı mühendis alarak Alaplı’da organik tarımın çoğalmasını sağladık. Tarım danışmanları  köydeki çiftçilere fındık buda gübreleme ve buna benzer hizmetler veriyor.Her köyde 50 çiftçimize bu hizmeti mühendislerimiz yoluyla veriyoruz.2010 yılında organik ürün yetiştiriciliğine büyük önem verdik. 2009 yılında başladığımız organik ürün yetiştiriciliğini 2010 yılında yaygınlaştırdık.
2009 yılında 1265 çiftçi organik tarıma kaydettik. Alan olarak 30 bin dekar civarında yapıyor. Sendikasyon firmalarının taraması, incelemesi sonucunda 1265 çiftçiden 850 si organik tarım yapmaya başladı. Organik tarımda kimyasal gübre kulanımı kesinlik yasak kimyasal gübre ve ilaç kullandıkları tespit edilenler bu uygulamadan çıkartıldı. 2010 yılında organik tarıma 200 çiftçi kaydettik 1050 çiftçimizle beraber Türkiye’de en çok organik tarım yapan İlçelerden biri olduk”

ALAPLI ORGANİK TARIM BÖLGESİ OLACAK
Organik tarım ile uğraşan çiftçilerimize devlet tarafından desteklendiğini belirten Türkoğu, “Organik tarım yapan çiftçilerimiz devlet tarafından teşvik için dekar başına 35 lira destek vereceği Bakanlık tarafından söyleniyor. Bu 1050 çiftçi desteği aldıktan sonra her çiftçimizi organik tarıma daha çok ağırlık vereceğini düşünüyorum. Alaplı organik tarım bölgesi olacaktır. Gümeli beldesine organik tarım yapmaya çok elverişli, bizde Ziraat Odası olarak bu bölgeye ağırlık verdik. Gümeli’de 600 çiftçimiz var. Bunun 400’ü organik tarıma geçti. 200 çifçimizinde geçmesi için gayret sarf ediyorum.
Ayrıca bu bölgede organik bal üretimine geçtik. 2010 da mühendislerimizin köylere ve çiftçilere daha rahat ulaşabilmesi için araç satın aldık. Eski binamız küçük olduğu için, çiftçilerimize daha güzel bir ortamda hizmet verebilmek için bir bürolar satın aldık. Şu anda yeni bürolarımızda hizmet veriyoruz. Ayrıca eski binamızda tadilat yaparak çiftçi eğitim merkezi yapacağız. Mühendislerimiz orada haftada 3 gün bölüm, bölüm eğitim verecek. Fındık gübrelemesi, bahçesinin kazılması, ilaçlanması, toplaması ve kurutulmasına kadar birçok konuda dersler verilecek”

FABRİKASI KURMAYI HEDEFLİYORUZ
1,5 Yıl sonra Alaplı’da 5 bin ton organik fındık üretimi olacağını dile getiren Türkoğlu şöyle dedi;
“1,5 Yıl  sonra Alaplı’da 5 bin ton gibi organik fındık üretmiş olacağız. Bu ürünün pazarlanması konusunda çalışmaların var. Şirket kurmayı düşünüyoruz. Bu şirketin ortakları organik tarıma kayıtlı kişilerde olacak, şirketin hedefi organik fındık kırma ve kavurma fabrikası kurmaktır.
Organik üretimimizi kendi tekelimizden ihracatını ve iç pazarda pazarlanmasını sağlayacağız. 2011 de kurmayı hedefle-diğimiz fabrikada çalışanlar  şirkete ortak olan ve organik tarım ile uğraşan çiftçilerin çocukları oluşacak, kaynak nereden sağlanacak derseniz.Tarım Bakanlığının yüzde 50 hibe ile Kırsal Kalkınma Projesi veya Zonguldak Kalkınma Ajansı Projesinden yararlanmasından yola çıkacağız. Bu sen hedefimiz fabrikamızı kurarak 2 mühendis daha almaktır.”